DDI stijgt tot nieuwe hoogte

DDI-augustus

In 2017 zien we dat elke meting een stijging van de Dutch Datacenter Index laat zien. Augustus is daarop geen uitzondering. We zien dat de activiteiten vooral sterk groeien bij multi-tenant datacenters, terwijl ook matige groei bij single tenant datacenters doorzet. Deze maand zien we vooral dat de investeringen voor de korte termijn meer gaan groeien. 

De zomer brengt vaak een adempauze voor datacenters. De groei doet even een stapje terug, terwijl iedereen van zijn welverdiende vakantie geniet. Niet dit jaar. De driemaandse terugblik laat zelfs een lichte verhoging van de groei zien. Terwijl het CPB voor het eerst in 10 jaar een groeiverwachting van het Bruto Nationaal Product van boven de 3% voorspelt, gonst ook het datacenter van de activiteit. De groei neemt wel wat af in het single tenant datacenter en versnelt vooral verder bij multi-tenant datacenters.

Tabel: Dutch Datacenter Index, Augustus 2017

  Mei – Jul Aug – Okt Plus 12 maanden
Vierkante meters in gebruik 64 62 65
Vermogen 71 65 73
Investeringen 64 66 72
Totaal 67 65 71
       
Multi-tenant 69 78 79
Single tenant 65 53 64

Vooruitblik

Het lijkt er steeds meer op dat de snelle groei van single tenant datacenters een kortstondig fenomeen is. In de driemaandse vooruitblik worden de verwachtingen steeds verder getemperd. Desondanks blijkt de groei in de afgelopen tijd aardig door te hebben gezet en blijft men positief voor de langer termijn, maar met een wat matiger groeitempo. Multi-tenant datacenters verwachten een alsmaar verdere versnelling van de groei. De bouwplannen van huidige aanbieders en de verwachte komst van nieuwe concurrenten uit binnen- en buitenland (zoals OVH en e-Shelter) zijn een indicatie van het optimisme in de markt.

Figuur: Dutch Datacenter Index, Augustus 2015 - Augustus 2017

ddi-augustus-615x461 Peter Vermeulen is directeur van Pb7 Research