DDA breidt uit om Klimaatakkoord kracht bij te zetten middels restwarmte projecten

Marc Gauw

De Dutch Data Center Association (DDA) heeft internet-veteraan Marc Gauw (58) benoemd als haar nieuwe kwartiermaker ter stimulering van het gebruik van datacenter restwarmte als nieuwe warmtebron voor Nederlandse huizen en bedrijven.

Vorig jaar maakte DDA al publiek dat de Nederlandse datacenter sector zijn restwarmte gratis wil aanbieden aan de samenleving, om zo een stevige bijdrage te leveren aan de energietransitie. Sindsdien zijn er veel plannen omtrent datacenter restwarmte gemaakt, waarvan meerdere inmiddels in uitvoering.

Met de komst van het Klimaatakkoord deze maand wil de sector de inspanningen in een stroomversnelling brengen door bestaande projecten te versterken en verdere initiatieven te initiëren.

Met het oog hierop zal Gauw zich in zijn nieuwe rol als kwartiermaker focussen op het bij elkaar brengen van relevante partijen, het delen van bruikbare kennis en informatie en waar nodig ondersteuning bieden vanuit de datacentersector. Hij brengt ruim 20 jaar ervaring in de internet- en datacentersector met zich mee, met onder andere management- en bestuursposities bij AMS-IX, NL-ix, DINL en NLnet. "Er was geen mooier moment om aan deze uitdaging te beginnen", zo stelt Gauw. "Juist deze maand is er met het nieuwe Klimaatakkoord een breed draagvlak in Nederland gekomen om snel fundamenteel anders met energie en warmte om te gaan. De samenleving zit gelukkig al boordevol goede ideeën en initiatieven en de datacentersector staat hier zeer positief tegenover. Een prima uitgangspunt dus om snel te kunnen schakelen!"

Stijn Grove, Managing Director van de DDA, over de uitbreiding: "DDA maakt een enorme groei door en vertegenwoordigt inmiddels bijna 90% van de datacenter capaciteit in Nederland. De ervaring die Marc Gauw in het team brengt is ontzettend waardevol. Energie en duurzaamheid behoren tot onze kernthema's en onze visie is dat de energietransitie bij de sector zelf begint. We zitten reeds aan tafel bij het Klimaatakkoord om richting te geven, maar minstens net zo belangrijk is dat we zelf projecten initiëren, die Gauw met frisse energie gaat oppakken."

Datacenter Restwarmte & Innovatie conferentie

Een van de eerste projecten waar Gauw zich mee bezig gaat houden is de Datacenter Restwarmte & Innovatie conferentie 2018. Dit event staat gepland op 10 oktober 2018, tevens de Dag van de Duurzaamheid, in Amsterdam en zal in het teken staan van presentaties over concrete restwarmte projecten en andere innovaties in onze sector.

Gauw: "Datacenter restwarmte heeft de potentie om meer dan een miljoen huishoudens te verwarmen. Dat is een prachtige kans die wij als industrie en samenleving moeten aangrijpen om de energietransitie te accelereren. Hoe deze rol van datacenters in de energietransitie er precies uitziet, wordt geïllustreerd op de conferentie door middel van best practices en lopende projecten."

Tijdens het event verwacht de DDA zo'n 200-250 bezoekers van diverse pluimage, zoals beleidsmakers, professionals actief in het vastgoed en de woningbouw, warmte- en energiebedrijven, leveranciers/engineers, financiers, en uiteraard onze deelnemers en partners. Op de website van de DDA zal de komende weken informatie hierover verschijnen.

Meer over
Lees ook
Digital Realty benoemt Jeffrey Tapley tot Managing Director EMEA

Digital Realty benoemt Jeffrey Tapley tot Managing Director EMEA

Digital Realty stelt Jeffrey Tapley aan als Managing Director voor Europa, Midden-Oosten en Afrika (EMEA). Tapley was sinds maart 2019 actief als interim Managing Director EMEA. In deze rol was hij al verantwoordelijk voor Digital Realty’s activiteiten in de regio. Hij houdt kantoor in Londen en rapporteert direct aan Chief Financial Officer...

Marien Keizer wordt nieuwe Chief Commercial Officer NL-ix

Marien Keizer wordt nieuwe Chief Commercial Officer NL-ix

NL-ix, The Interconnect Exchange, heeft de benoeming van Marien Keizer tot nieuwe Chief Commercial Officer bekendgemaakt. Voor zijn benoeming bij NL-ix was Marien werkzaam bij AT&T, één van ’s werelds grootste telecombedrijven, waar hij met succes verschillende managementfuncties vervulde op het gebied van sales, network sourcing, operations, service...

Colt stelt Sarah Hachi-Duchêne aan als Regional Sales Director voor de Benelux en Frankrijk 

Colt stelt Sarah Hachi-Duchêne aan als Regional Sales Director voor de Benelux en Frankrijk 

Colt Technology Services heeft Sarah Hachi-Duchêne aangesteld als commercieel verantwoordelijke voor de Benelux en Frankrijk. In haar nieuwe functie is zij verantwoordelijk voor de regionale groei, klantrelaties en aansturing van de lokale salesteams en zal ze een belangrijke rol spelen of het vlak van business development, verkoopstrategieën en algemeen...