Corona maakt vooruitzichten onzeker

In maart zien we dat de groei in de datacentermarkt standhoudt voor de korte termijn. Tegelijkertijd nemen de zorgen toe over de impact van Corona die ook aan deze sector niet voorbij zal gaan.  

Met de Dutch Datacenter Index (DDI) brengen Pb7 Research en DatacenterWorks de activiteiten binnen de Nederlandse datacenters kort en krachtig in beeld. We meten iedere maand of de activiteit de afgelopen drie maanden is toegenomen dan wel is afgenomen en wat de verwachtingen zijn voor de komende drie en twaalf maanden. Het theoretische minimum van de Index is “0”, het maximum “100”. Tot zover zitten de scores ruim boven de 50, het punt waarbij groeiers en krimpers elkaar in evenwicht houden.

Maart 2020

In maart blikken de datacenterbeslissers terug op de periode van december tot en met februari. In deze periode ging de transitie naar de cloud onverminderd voort. Hoewel de meeste bedrijven niet van plan zijn om de eigen datacenter infrastructuur geheel op te geven, is men, door de krimpende on-premises footprint, ook steeds minder bereid om in eigen datacenterfaciliteiten te investeren. Doordat vervolgens workloads alsnog vanuit de colocatiefaciliteiten naar de cloud verplaatst worden, ontstaat er ook druk op de vraag naar colocatie. Behalve dan van de cloud provider: die heeft steeds meer ruimte nodig.

In de afgelopen drie maanden zien we die krimp terug bij single tenant datacenters, terwijl multi-tenant datacenters nog altijd een heel behoorlijke groei laten zien. De index stijgt voor de terugblik met een punt tot 56. Toch ligt die groei achter bij wat we de afgelopen jaren hebben gezien. 

Tabel: Dutch Datacenter Index, Maart 2020

 

Dec – Feb

Mar – Mei

Plus 12 maanden

Vierkante meters in gebruik

56

53

57

Vermogen

57

56

60

Investeringen

54

46

45

Totaal

56

51

53

 

 

 

 

Multi-tenant

62

56

60

Single tenant

47

46

45

De driemaandelijkse vooruitblik is in maart stabiel op een magere 51. In de daling zit nog een klein seizoenseffect. We zien dat de beweging van single tenant naar multi-tenant iets begint te vertragen. De snel groeiende onzekerheid omtrent de impact van het Coronavirus begint zijn intrede te doen. Let op: de rondvraag onder datacenters heeft in de eerste twee weken van maart plaatsgevonden, voor de toespraak van de minister-president en voor de meest ingrijpende maatregelen. 

Desalniettemin krijgt de twaalfmaandelijkse vooruitblik een duidelijke knauw ten opzichte van een maand geleden en daalt 3 punten tot 53. Single tenant datacenters lopen wat minder snel leeg en multi-tenant datacenters verwachten minder vaak groei te kunnen laten zien. Tijdens dit schrijven kunnen we vaststellen dat de impact van het Corona-virus veel groter zal zijn dan tot voor kort werd verwacht. Hoewel de afhankelijkheid van digitale middelen als datacenters daardoor sterker zal worden dan ooit, zullen veel datacenters te maken krijgen met klanten die hun uitgaven zoveel mogelijk proberen te reduceren. De DDI heeft ongetwijfeld de bodem nog niet gezien.

Figuur: Dutch Datacenter Index, Maart 2018 - Maart 2020

DDI maart 2020

Peter Vermeulen is directeur van Pb7 Research