BSRIA: ‘Hyperscale datacenters zorgen voor verschuiving in markt voor datacenterkoeling’

Hyperscale datacenter gaan de markt voor datacenterkoeling fors veranderen. De datacenters implementeren in toenemende mate een combinatie van vrije koeling, vloeistofkoeling en waterkoeling, waardoor de vraag naar traditionele koeling steeds verder afneemt.

Dit blijkt uit onderzoek van BSRIA. De capaciteit van datacenters groeit in een hoog tempo om te kunnen voorzien in de toenemende hoeveelheid IP-verbindingen, dataverkeer en vraag naar opslag. Door deze toenemende capaciteit wordt ook steeds meer warmte geproduceerd. Om deze efficiënt af te voeren gebruiken hyperscale datacenters in toenemende mate vrije koeling, vloeistofkoeling en waterkoeling.

Verschuiving in de markt

BSRIA verwacht hierdoor de komende vijf tot tien jaar een forse verschuiving te gaan zien in de markt voor koelapparatuur. De vraag naar traditionele koelapparatuur neemt naar verwachting flink af, terwijl het aandeel van vrije koeling, vloeistofkoeling en waterkoeling juist toeneemt.

De organisatie schat dat in 2014 voor 1,9 miljard dollar aan apparatuur voor precisiekoeling in datacenters is gebruikt. Naar verwachting laat deze markt tot 2017 een gezonde groei zien.

Noord-Amerika is grootste markt

Als we kijken naar afzetmarkt voor datacenterkoeling is Noord-Amerika de grootste markt met een marktaandeel van 42%, terwijl China 31% van de apparatuur afneemt. Als we kijken naar het Europese continent blijkt het Verenigd Koninkrijk goed te zijn voor 8% van de verkochte datacenterkoeling, terwijl Duitsland 6% van de apparatuur afneemt.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenterbeheerders staan voor een dubbele uitdaging: enerzijds moeten de prestaties worden verbeterd om aan de vraag naar hogere snelheden te voldoen, en tegelijkertijd moeten energieverbruik en CO2-uitstoot omlaag worden gebracht. Meer krachtige processoren, fors hogere dichtheid van apparatuur in racks, en servers die meer energie verbruiken leiden...

Apto is nieuwe speler in Europese hyperscale datacentermarkt

Apto is nieuwe speler in Europese hyperscale datacentermarkt

Een nieuwe Europese hyperscale datacenterfirma is van start gegaan - Apto genaamd. Het bedrijf wil meeliften op de volgende golf van de digitale economie. Daartoe zoekt Apto samenwerking met cloud service providers om hun uitbreiding over het Europese continent te faciliteren.

Raad van State vernietigt bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' gemeente Zeewolde

Raad van State vernietigt bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' gemeente Zeewolde

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in een uitspraak van vandaag (20 september 2023) het bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' van de gemeente Zeewolde vernietigd. Het bestemmingsplan maakte de komst van een zogenoemd hyperscale datacenter mogelijk.