BSRIA: ‘Hyperscale datacenters zorgen voor verschuiving in markt voor datacenterkoeling’

Hyperscale datacenter gaan de markt voor datacenterkoeling fors veranderen. De datacenters implementeren in toenemende mate een combinatie van vrije koeling, vloeistofkoeling en waterkoeling, waardoor de vraag naar traditionele koeling steeds verder afneemt.

Dit blijkt uit onderzoek van BSRIA. De capaciteit van datacenters groeit in een hoog tempo om te kunnen voorzien in de toenemende hoeveelheid IP-verbindingen, dataverkeer en vraag naar opslag. Door deze toenemende capaciteit wordt ook steeds meer warmte geproduceerd. Om deze efficiënt af te voeren gebruiken hyperscale datacenters in toenemende mate vrije koeling, vloeistofkoeling en waterkoeling.

Verschuiving in de markt

BSRIA verwacht hierdoor de komende vijf tot tien jaar een forse verschuiving te gaan zien in de markt voor koelapparatuur. De vraag naar traditionele koelapparatuur neemt naar verwachting flink af, terwijl het aandeel van vrije koeling, vloeistofkoeling en waterkoeling juist toeneemt.

De organisatie schat dat in 2014 voor 1,9 miljard dollar aan apparatuur voor precisiekoeling in datacenters is gebruikt. Naar verwachting laat deze markt tot 2017 een gezonde groei zien.

Noord-Amerika is grootste markt

Als we kijken naar afzetmarkt voor datacenterkoeling is Noord-Amerika de grootste markt met een marktaandeel van 42%, terwijl China 31% van de apparatuur afneemt. Als we kijken naar het Europese continent blijkt het Verenigd Koninkrijk goed te zijn voor 8% van de verkochte datacenterkoeling, terwijl Duitsland 6% van de apparatuur afneemt.

Dossiers
Lees ook
Microsoft belooft duurzame beterschap met Datacenter Community Pledge

Microsoft belooft duurzame beterschap met Datacenter Community Pledge

Microsoft heeft in haar Datacenter Community Pledge zichzelf nieuwe verplichtingen opgelegd op het gebied van duurzaamheid en de gemeenschap in hun datacenteractiviteiten.

Noors datacenter is tevens groene stadsruimte

Noors datacenter is tevens groene stadsruimte

Skygard introduceert een interessant datacenter in Hovinbyen in Oslo, dat technisch interessant is maar bovendien ook milieuvriendelijk is.

CoreWeave slaat Nederland over voor Europese AI-datacenters

CoreWeave slaat Nederland over voor Europese AI-datacenters

AI-hyperscaler CoreWeave kondigt aan dat het $2,2 miljard zal investeren om drie nieuwe datacenters te openen in continentaal Europa tegen eind 2025. Deze nieuwe datacenters zullen worden gevestigd in Noorwegen, Zweden en Spanje.