BSRIA: ‘Hyperscale datacenters zorgen voor verschuiving in markt voor datacenterkoeling’

Hyperscale datacenter gaan de markt voor datacenterkoeling fors veranderen. De datacenters implementeren in toenemende mate een combinatie van vrije koeling, vloeistofkoeling en waterkoeling, waardoor de vraag naar traditionele koeling steeds verder afneemt.

Dit blijkt uit onderzoek van BSRIA. De capaciteit van datacenters groeit in een hoog tempo om te kunnen voorzien in de toenemende hoeveelheid IP-verbindingen, dataverkeer en vraag naar opslag. Door deze toenemende capaciteit wordt ook steeds meer warmte geproduceerd. Om deze efficiënt af te voeren gebruiken hyperscale datacenters in toenemende mate vrije koeling, vloeistofkoeling en waterkoeling.

Verschuiving in de markt

BSRIA verwacht hierdoor de komende vijf tot tien jaar een forse verschuiving te gaan zien in de markt voor koelapparatuur. De vraag naar traditionele koelapparatuur neemt naar verwachting flink af, terwijl het aandeel van vrije koeling, vloeistofkoeling en waterkoeling juist toeneemt.

De organisatie schat dat in 2014 voor 1,9 miljard dollar aan apparatuur voor precisiekoeling in datacenters is gebruikt. Naar verwachting laat deze markt tot 2017 een gezonde groei zien.

Noord-Amerika is grootste markt

Als we kijken naar afzetmarkt voor datacenterkoeling is Noord-Amerika de grootste markt met een marktaandeel van 42%, terwijl China 31% van de apparatuur afneemt. Als we kijken naar het Europese continent blijkt het Verenigd Koninkrijk goed te zijn voor 8% van de verkochte datacenterkoeling, terwijl Duitsland 6% van de apparatuur afneemt.

Dossiers
Lees ook
Uptime waarschuwt voor te hoge verwachtingen van vloeistofkoeling in datacenters

Uptime waarschuwt voor te hoge verwachtingen van vloeistofkoeling in datacenters

Volgens een recente blog van Daniel Bizo, Research Director bij Uptime Institute Intelligence, moeten de verwachtingen rondom vloeistofkoeling in datacenters bijgesteld worden. Bizo wijst op enkele fundamentele uitdagingen die nog overwonnen moeten worden.

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

kunnen (kleine) nucleaire reactoren een haalbare oplossing zijn voor de leveringsproblemen rond elektriciteit? De discussie - zie bijvoorbeeld hier op LinkedIn - krijgt extra aandacht naar aanleiding van de recente overname door Amazon Web Services van een datacenter

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

De eerste Circulaire-IT.nl Community Netwerk Meeting, op 23 april, richt zich op duurzaamheid in computerruimtes, datacenters en professionele IT-apparatuur. De Community Netwerk Meeting van Circulaire-IT.nl vindt plaats bij Eurofiber in de ‘Matriarch.