Britse startup wil samenwerking met netwerkbeheerders verbeteren

Coordinated-real-time-control-1-600x355

 

De Britse startup SMPnet heeft onlangs 1,4 miljoen dollar opgehaald bij investeerders voor een internationale uitrol van zijn softwareplatform. Het bedrijf heeft programmatuur ontwikkeld waarmee onder andere de samenwerking tussen netwerkbeheerders en externe afnemers en aanbieders van elektriciteit zoals datacenters nagenoeg in realtime kan worden beheerd. Ook kan het energienetwerk in realtime beheerd en geoptimaliseerd worden.

De onderneming is nu nog alleen actief in Engeland en Schotland, maar wil de nieuw beschikbaar gekomen financiële middelen gebruiken om actief te worden in Europa en de Verenigde Staten. Bedacht door twee Griekse researchers - Anastasios Rousis and Dimitris Tzelepis - stelt SMPnet netbeheerders in staat om hun elektriciteitscentrales te controleren en te optimaliseren, waarbij zij vrijwel in realtime kunnen inspelen op veranderingen in de hoeveelheid elektriciteit in specifieke delen van hun netwerk en veranderingen in de in het netwerk opgenomen systemen voor energieopslag. De software suite die zij hierbij toepassen luistert naar de naam Omega. Edge-computers worden hierbij door SMPnet gebruikt om de software beschikbaar te maken in alle delen van het elektriciteitsnetwerk. Doordat hierbij gebruik kan worden gemaakt van virtuele edge-computers kunnen de investeringen in hardware beperkt blijven en wordt het beheer volgens het bedrijf vereenvoudigd.

Als belangrijke toepassingen van de software noemt de startup onder andere realtime beheer van eventuele congesties bij onderstations, (her)synchronisatie van segmenten van het netwerk en op data gebaseerde dashboards voor operationeel beheer en planning. De grote hoeveelheden data die bij het gebruik van deze software beschikbaar komt worden met de hulp van zelf ontwikkelde AI-modellen geanalyseerd en gepresenteerd.

Lees ook
Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenterbeheerders staan voor een dubbele uitdaging: enerzijds moeten de prestaties worden verbeterd om aan de vraag naar hogere snelheden te voldoen, en tegelijkertijd moeten energieverbruik en CO2-uitstoot omlaag worden gebracht. Meer krachtige processoren, fors hogere dichtheid van apparatuur in racks, en servers die meer energie verbruiken leiden...

Maarten Otto is nieuwe voorzitter Netbeheer Nederland

Maarten Otto is nieuwe voorzitter Netbeheer Nederland

Het belang van datacenters neemt exponentieel toe. Ze staan centraal in onze digitale economie en zijn nauw verbonden met de energie-infrastructuur van ons land. Zoals Maarten Otto, de nieuw benoemde voorzitter van de ledenraad van Netbeheer Nederland, terecht opmerkt: "Onze energie-infrastructuur vormt nu en in de toekomst het fundament van Nederland."

Apto is nieuwe speler in Europese hyperscale datacentermarkt

Apto is nieuwe speler in Europese hyperscale datacentermarkt

Een nieuwe Europese hyperscale datacenterfirma is van start gegaan - Apto genaamd. Het bedrijf wil meeliften op de volgende golf van de digitale economie. Daartoe zoekt Apto samenwerking met cloud service providers om hun uitbreiding over het Europese continent te faciliteren.