Britse startup wil samenwerking met netwerkbeheerders verbeteren

Coordinated-real-time-control-1-600x355

 

De Britse startup SMPnet heeft onlangs 1,4 miljoen dollar opgehaald bij investeerders voor een internationale uitrol van zijn softwareplatform. Het bedrijf heeft programmatuur ontwikkeld waarmee onder andere de samenwerking tussen netwerkbeheerders en externe afnemers en aanbieders van elektriciteit zoals datacenters nagenoeg in realtime kan worden beheerd. Ook kan het energienetwerk in realtime beheerd en geoptimaliseerd worden.

De onderneming is nu nog alleen actief in Engeland en Schotland, maar wil de nieuw beschikbaar gekomen financiële middelen gebruiken om actief te worden in Europa en de Verenigde Staten. Bedacht door twee Griekse researchers - Anastasios Rousis and Dimitris Tzelepis - stelt SMPnet netbeheerders in staat om hun elektriciteitscentrales te controleren en te optimaliseren, waarbij zij vrijwel in realtime kunnen inspelen op veranderingen in de hoeveelheid elektriciteit in specifieke delen van hun netwerk en veranderingen in de in het netwerk opgenomen systemen voor energieopslag. De software suite die zij hierbij toepassen luistert naar de naam Omega. Edge-computers worden hierbij door SMPnet gebruikt om de software beschikbaar te maken in alle delen van het elektriciteitsnetwerk. Doordat hierbij gebruik kan worden gemaakt van virtuele edge-computers kunnen de investeringen in hardware beperkt blijven en wordt het beheer volgens het bedrijf vereenvoudigd.

Als belangrijke toepassingen van de software noemt de startup onder andere realtime beheer van eventuele congesties bij onderstations, (her)synchronisatie van segmenten van het netwerk en op data gebaseerde dashboards voor operationeel beheer en planning. De grote hoeveelheden data die bij het gebruik van deze software beschikbaar komt worden met de hulp van zelf ontwikkelde AI-modellen geanalyseerd en gepresenteerd.

Lees ook
De verbinding van Dirk Pol

De verbinding van Dirk Pol

In de wereld van netwerkdiensten staat Dirk Pol ruim 26 jaar lang als een baken, met zijn expertise die de vormgeving van connectiviteit beïnvloedt. Van zijn vroege dagen in softwareontwikkeling tot het sturen van i4 Networks richting innovaties,

Google claimt voor nieuwe AI-chip Trillium veel lager energieverbruik

Google claimt voor nieuwe AI-chip Trillium veel lager energieverbruik

De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) heeft geleid tot een enorme vraag naar rekencapaciteit in datacenters. Deze groeiende behoefte zet chipbedrijven onder druk om innovatieve oplossingen te ontwikkelen die niet alleen de prestaties verbeteren

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Dat datacenters meer moeten doen aan duurzaamheid zal niet verbazen. Evenmin zal de lezer vreemd opkijken van de verhoogde activiteiten van adviseurs, zoals het Uptime Institute, die met onderzoeken zwaaien.