AWS bouwt datacenter-in-container voor Amerikaans leger

An-image-of-the-AWS-Modular-Data-Center-MDC-unit-750

Het idee van een container als form factor voor een klein of modulair opgebouwd datacenter is de afgelopen jaren steeds populairer geworden. Ook Westerse strijdkrachten zien veel in dit concept. Zij gebruiken zeer veel digitale hulpmiddelen en hebben daarvoor snel verplaatsbare en robuuste datacenters en serverruimtes nodig.

Amazon Web Services speelt hierop in met het AWS Modular Data Center. ‘Het Amerikaanse ministerie van Defensie (DoD) vertrouwt op moderne militaire applicaties die veel gegevens bevatten en afhankelijk zijn van low latency om bedrijfskritische communicatie en coördinatie in het veld mogelijk te maken', schrijft AWS op zijn website. ‘Toegang tot, verwerking en delen van gegevens aan de tactische edge is steeds belangrijker geworden voor het succes van missies - of de missie nu een grootschalige militaire operatie is, een response op een crisis of het coördineren van het transport van cruciale voorraden en troepen’.

Een extra uitdaging hierbij is toegang krijgen tot de cloud-faciliteiten die nodig zijn om grootschalige data-eisen te ondersteunen en snelle beslissingen te nemen in externe omgevingen. Traditioneel betekende dit dat tijd en middelen moesten worden besteed aan het uitzoeken hoe de datacenterinfrastructuur in de vaak zeer lastige omstandigheden van een slagveld of een crisissituatie kon worden ondersteund of gebouwd, terwijl men worstelde met onbetrouwbare netwerkconnectiviteit.

Daarom heeft het cloud-bedrijf AWS Modular Data Center (AWS MDC) ontwikkeld. Deze faciliteit  biedt militaire organisaties de mogelijkheid om compute- en storage-faciliteiten in te zetten om grootschalige workloads te ondersteunen - waar ze die ook nodig mogen hebben. Hieronder vallen ook zogeheten disconnected, disrupted, intermittent of limited (DDIL)-omgevingen. Dit is militair jargon voor locaties waar niet vertrouwd kan worden op reguliere connectiviteits- en elektriciteitsvoorzieningen en een zelfstandig functionerende en zeer robuuste faciliteit nodig is.

Het Modular Data Center van AWS is in staat petabytes aan gegevens in realtime veilig op te slaan, te analyseren en te interpreteren om militair voordeel te behalen in de geïsoleerde omgevingen. AWS MDC is vooraf geconfigureerd met een datacenterinfrastructuur met high availability, inclusief interne netwerk-, koelings- en stroomdistributieapparatuur. Om compute- en storage-faciliteiten mogelijk te maken, ondersteunt AWS MDC zowel AWS Outposts (voor het on premise ‘draaien’ van native AWS services) als AWS Snowball Edge-apparaten voor het verplaatsen van offline gegevens of externe opslag naar de cloud. Het MDC kan worden geschaald door de inzet van extra modulaire datacentereenheden.

Meer over
Lees ook
Het spanningsveld tussen AI en duurzaamheid

Het spanningsveld tussen AI en duurzaamheid

Kunstmatige intelligentie (GenAI) belooft meer transformerend te zijn dan elke andere technologie uit de recente geschiedenis. Het kan ervoor zorgen dat er nieuwe sectoren en beroepen ontstaan, en de wereldeconomie naar een nieuw niveau van welvaart brengen. De vraag naar gegevensverwerking zal naar verwachting exponentieel groeien vanwege AI, omd1

Restwarmte datacenter van Interconnect voorkeursalternatief voor warmtenet Meerhoven

Restwarmte datacenter van Interconnect voorkeursalternatief voor warmtenet Meerhoven

Volgens de plannen kan het Eindhovens datacenter van Interconnect als alternatieve bron gekoppeld worden aan het bestaande warmtenet van Meerhoven. Interconnect zal dan via een warmtewisselaar zijn restwarmte kunnen overdragen aan het net.

Onderzoek: ’Groei in de wereldwijde markt voor datacenters ondanks economische uitdagingen’

Onderzoek: ’Groei in de wereldwijde markt voor datacenters ondanks economische uitdagingen’

Volgens de meest recente editie van‘Global Data Center Market Comparison Ranking' van Cushman & Wakefield (C&W) blijft de wereldwijde markt voor datacenters een aanzienlijke groei doormaken.