AWS bouwt datacenter-in-container voor Amerikaans leger

An-image-of-the-AWS-Modular-Data-Center-MDC-unit-750

Het idee van een container als form factor voor een klein of modulair opgebouwd datacenter is de afgelopen jaren steeds populairer geworden. Ook Westerse strijdkrachten zien veel in dit concept. Zij gebruiken zeer veel digitale hulpmiddelen en hebben daarvoor snel verplaatsbare en robuuste datacenters en serverruimtes nodig.

Amazon Web Services speelt hierop in met het AWS Modular Data Center. ‘Het Amerikaanse ministerie van Defensie (DoD) vertrouwt op moderne militaire applicaties die veel gegevens bevatten en afhankelijk zijn van low latency om bedrijfskritische communicatie en coördinatie in het veld mogelijk te maken', schrijft AWS op zijn website. ‘Toegang tot, verwerking en delen van gegevens aan de tactische edge is steeds belangrijker geworden voor het succes van missies - of de missie nu een grootschalige militaire operatie is, een response op een crisis of het coördineren van het transport van cruciale voorraden en troepen’.

Een extra uitdaging hierbij is toegang krijgen tot de cloud-faciliteiten die nodig zijn om grootschalige data-eisen te ondersteunen en snelle beslissingen te nemen in externe omgevingen. Traditioneel betekende dit dat tijd en middelen moesten worden besteed aan het uitzoeken hoe de datacenterinfrastructuur in de vaak zeer lastige omstandigheden van een slagveld of een crisissituatie kon worden ondersteund of gebouwd, terwijl men worstelde met onbetrouwbare netwerkconnectiviteit.

Daarom heeft het cloud-bedrijf AWS Modular Data Center (AWS MDC) ontwikkeld. Deze faciliteit  biedt militaire organisaties de mogelijkheid om compute- en storage-faciliteiten in te zetten om grootschalige workloads te ondersteunen - waar ze die ook nodig mogen hebben. Hieronder vallen ook zogeheten disconnected, disrupted, intermittent of limited (DDIL)-omgevingen. Dit is militair jargon voor locaties waar niet vertrouwd kan worden op reguliere connectiviteits- en elektriciteitsvoorzieningen en een zelfstandig functionerende en zeer robuuste faciliteit nodig is.

Het Modular Data Center van AWS is in staat petabytes aan gegevens in realtime veilig op te slaan, te analyseren en te interpreteren om militair voordeel te behalen in de geïsoleerde omgevingen. AWS MDC is vooraf geconfigureerd met een datacenterinfrastructuur met high availability, inclusief interne netwerk-, koelings- en stroomdistributieapparatuur. Om compute- en storage-faciliteiten mogelijk te maken, ondersteunt AWS MDC zowel AWS Outposts (voor het on premise ‘draaien’ van native AWS services) als AWS Snowball Edge-apparaten voor het verplaatsen van offline gegevens of externe opslag naar de cloud. Het MDC kan worden geschaald door de inzet van extra modulaire datacentereenheden.

Lees ook
CyrusOne heeft de plannen voor Nederlandse markt drastisch gewijzigd

CyrusOne heeft de plannen voor Nederlandse markt drastisch gewijzigd

In 2018 betrad CyrusOne de Nederlandse markt. Tussen Amsterdam en Haarlem werd een eerste datacenter gebouwd, in de kop van Noord Holland werd 33 hectare grond gereserveerd. Eind april is door een melding van de gemeente Hollands Kroon duidelijk geworden dat de businessplannen van het bedrijf grondig zijn gewijzigd.

Digital Realty werkt aan datacenter met maar liefst 13 verdiepingen

Digital Realty werkt aan datacenter met maar liefst 13 verdiepingen

Er is altijd nog hoop voor oude, leegstaande kantoorgebouwen of verloederde parkeerplaatsen in het centrum aan een stad. Een dochteronderneming van Digital Realty heeft namelijk plannen ingediend om een datacenter van niet minder dan 13 verdiepingen te bouwen in downtown Los Angeles.

Eerste chip-naar-chip 224G-interconnect voor high-performance computing in datacenters geïntroduceerd

Eerste chip-naar-chip 224G-interconnect voor high-performance computing in datacenters geïntroduceerd

De nieuwe interconnect omvat een nieuwe generatie bekabeling, backplanes, board-to-board-connectoren en near-ASIC connector-naar-kabeloplossingen die werken met snelheden tot 224 Gbps-PAM4. Om dit soort snelheden te realiseren was een nieuwe systeemarchitectuur nodig met meerdere chip-naar-chip-verbindingensschema’s.