Drie dingen waar je op moet letten bij ‘hot swappable’-PDU’s

ronald timmermans

Marketeers benadrukken in hun communicatie steeds vaker dat ‘hot swappable’ een onmisbare functionaliteit van een PDU is. Het gaat dan over een elektronische module die vervangen (swappable) kan worden, zonder de stroom van de PDU te onderbreken (hot).

Vrijwel iedere PDU-fabrikant heeft inmiddels wel een ‘hot swappable’-model. En dat is niet gek. Het belooft immers dat een PDU niet in z’n geheel vervangen hoeft te worden als er iets in deze module defect raakt. Een korte ingreep op locatie is voldoende.

Maar is dat ook echt zo? Vaak wordt de illusie gewekt dat je alle elektronica in de PDU kunt vervangen en dat is niet juist. Meestal gaat het hier slechts om de mogelijk om de communicatie-interface te vervangen en blijft de rest van de elektronica in de PDU achter. Waar moet je dan op letten bij het kiezen een ‘hot swappable’-PDU? Hieronder volgen drie punten die u kunnen helpen bij uw keuze.

  1. Elektronica is per definitie minder betrouwbaar dan mechanische koperverbindingen

Een printplaat bestaat uit honderden componenten die, stuk voor stuk, moeten opereren binnen een optimale bandbreedte. Als ook maar één component of een enkele verbinding (vaak slechts enkele micron breed) niet optimaal functioneert, is de werking van de module al verstoord. Het is veelal de elektronica die in een PDU als eerste storingen vertoond. Daarom is het belangrijk om een PDU zo te ontwerpen dat een fout in de meetelectronica geen invloed heeft op de primaire taak van een PDU: stroomverdelen.

  1. Een PDU moet vele malen langer mee gaan dan de apparatuur die er op aangesloten wordt

De elektronica in de PDU moet ongeveer driemaal langer meegaan dan een gemiddeld IT-apparaat. De elektronica is de ‘weakest link’ in de PDU. Het is dus heel praktisch als je dit, in geval van nood, kunt verwisselen zonder de stroom te onderbreken.

Dat is de reden waarom Schleifenbauer enkele jaren geleden al met het Definilink-systeem op de markt kwam. Bij dit eerste ‘hot swappable’-model is de volledige elektronica fysiek gescheiden van de stroomverdeling van de PDU . Het enige dat bij een ‘swap’ nog in de Definilink-PDU achterblijft zijn de (passieve) meetspoelen, die zonder problemen de Mean Time Between Failures (MTBF) van de elektrische verbindingen evenaren. Alle actieve elektronische componenten (dus ook de meetelektronica) zitten in de Definilink-module. Als er dan iets misgaat, kan deze eenvoudig losgekoppeld worden en vervangen door een andere.

  1. Als je uitwisselbare elektronica aanbiedt moeten ook alle actieve componenten vervangen kunnen worden

Er zijn nu nog maar weinig PDU-leveranciers die geen ‘hot swappable’-model aanbieden. Wie deze modules echter goed bekijkt, ziet dat het ‘hot swappable’-gedeelte meestal maar een kleine subset van de elektronica omvat. Veelal kan alleen de controller-module worden uitgewisseld, terwijl het overgrote deel van de meetelektronica in de PDU achterblijft. Deze kan niet vervangen worden en een storing in deze elektronica leidt dan weer onherroepelijk tot het vervangen van de complete PDU.

Bovendien toont de realiteit dat weinig mensen zich comfortabel voelen bij het openschroeven en vervangen van componenten in een werkende PDU. Meestal is deze zo geplaatst dat men er lastig bij kan en de lichtomstandigheden doorgaans erg middelmatig zijn. Niet de juiste omstandigheden voor een precisieklusje als het uitwisselen van elektronische componenten (denk aan EMC-bescherming en dergelijke).

De speurtocht die moet leiden naar een hogere beschikbaarheid van de applicaties die in een datacenter draaien kan slechts gedeeltelijk ingevuld worden met betere infrastructuur. De ontwikkelingen gaan steeds meer in de richting van ‘software-resilience’, wat inhoudt dat software niet meer afhankelijk is van de werking van één apparaat. In gedistribueerde omgevingen hoeft een enkelvoudig probleem niet meer tot downtime te leiden. In dat licht zijn ‘hot-swappable’-PDUs, die geen volledige uitwisseling van elektronica biedt door middel van een eenvoudige handeling, feitelijk een marketing gizmo zonder toegevoegde waarde.

Ronald Timmermans is marketing director van Schleifenbauer Products