Digital twins

Robbert Hoeffnagel

In de industrie begint het idee al aan te slaan. Maar helaas nog niet in de datacenterindustrie. Ik heb het over het fenomeen ‘digital twins’. Kort gezegd gaat het hier om. Stel: u bent eigenaar of manager van een datacenter. Een aanzienlijk deel van uw zalen staan vol met apparatuur, eigendom van tal van klanten. Maar u bent er wel verantwoordelijk voor. U koopt stroom in, heeft connectiviteit geregeld. Misschien heeft u zelfs wel time services voor uw klanten beschikbaar gemaakt. 

Hoe beheert u die uitgebreide - en geef toe - beste wel complexe omgeving? Kans is groot dat u nu mompelt: met spreadsheets natuurlijk.

Maar heeft u wel eens gedacht aan een andere aanpak? Die van een digital twin. 

Een digital twin is een volledig virtueel model van uw omgeving. Eigenlijk maakt het niet zoveel uit om wat voor installatie het gaat. Een machine, een chemische productiestraat, een datacenter. Zo’n virtueel model bouwt u met software van bijvoorbeeld Dassault Systèmes of Altair. Het is een model waarin u het fysieke gebouw in 3D opneemt. Vervolgens plaatst u alle apparatuur op precies de juiste locaties binnen dit model. U voegt de stroomvoorzieningen toe, de databekabeling, blusinstallaties en noem maar op. U legt vast hoeveel stroom ieder apparaat formeel gebruikt. Enzovoorts. 

Klinkt als BIM - toch? Klopt. Maar nu gaan we een stap verder. Want wat zou het interessant zijn als u realtime data over uw datacenter in dit virtuele model zou kunnen opnemen. Dan heeft u immers een - zeg maar - live model van uw omgeving. U ziet exact wat er gebeurt - in realtime. Maar nog mooier: u kunt ook simulaties en what-if analyses gaan doen. Wat gebeurt er eigenlijk als een klant vertrekt of - beter natuurlijk - zijn aanwezigheid verdubbelt? Hoe staan de accu’s er voor en wanneer waren die ook alweer toe aan onderhoud? Loopt de temperatuur in die ruimte niet te hoog op? Hoe zit het met de stroomafname van klant XYZ? En factureert u die kosten inderdaad met de afgesproken opslag door? 

Dit inzicht krijgt u alleen voor elkaar als u uw datacenter voorziet van sensoren. Precies: IoT in het datacenter. Ik stelde het laatst voor aan een datacenter manager en hij begon vooral te zuchten. ‘Zoveel gedoe’, zei hij. Tot we aan de praat raakten over de mogelijkheden. Want u krijgt als nooit tevoren grip op uw datacenter, de apparatuur die er staat opgesteld, de infrastructuur die uw klanten hebben neergelegd en de voorzieningen die u hen aanbiedt. Maar bovenal snapt u veel beter dan voorheen waarom uw faciliteit zich fysiek gedraagt zoals u dagelijks meemaakt. En dat geeft u grip op uw kosten. En uw inkomsten. 

Digital twins zien we nu stap-voor-stap ingevoerd worden in de industrie. Maar ook voor de datacenterindustrie zijn de kansen zeer groot. Vooral voor de early adopters die erin slagen hier een concurrentievoordeel van te maken. Wie wordt de eerste die een digital twin invoert en ook daadwerkelijk gaat gebruiken? Misschien iets om eens een student op te zetten (zie pagina 14-16)? Zij denken bijna per definitie out-of-the-box. En niet zoals u (en ik) in vaste patronen.

Robbert Hoeffnagel is hoofdredacteur van DatacenterWorks