Blog Datacenter Advisory: Specialistenwerk of toch niet?

Een lekkende hemelwaterafvoer in de computerruimte, onvoldoende elektrisch vermogen, een UPS met dode batterijen of een te lage verhoogde vloer in combinatie met koeling onder de vloer. Zo maar wat praktijkvoorbeelden waaruit blijkt, dat veel ICT-ruimten niet door specialisten zijn ontworpen, gerealiseerd en onderhouden. Vreemd of toch niet?

Computerruimten en serverruimten zijn een kritisch knooppunt van techniek. Voor uw organisatie misschien zelfs wel een knooppunt van levensbelang. Zie de computerruimte als een miniatuur versie van uw pand maar dan in een kritische versie. In deze ruimte vind je vele technische disciplines: elektrotechniek, klimaat, ICT, bouwkundig, beveiliging tegen brand, noodstroom, toegangsbeveiliging, etc. Al deze technische installaties zijn zeer nauw met elkaar verbonden. Een storing in de techniek kan leiden tot ICT down time waardoor uw organisatie schade oploopt. Dat kan financiële schade zijn maar ook imagoschade.

Als uw computerruimte kritisch is en dat is zo, kunt u zich afvragen of u deze ruimte niet moet laten bouwen en onderhouden door een specialist. Laat u uw bedrijfspand realiseren door een aannemer of belt u hiervoor de bakker of slager? Dat klinkt al een stuk minder vreemd.

Maar al te vaak zien we dat er geen specialisten ingeschakeld worden voor de realisatie van de computerruimte/serverruimte. De lokale installateur verzorgt de elektrotechnische installatie en monteert dan ook gelijk een split airconditioner aan de muur of misschien wel twee! De aannemer plaatst een wandje tussen de computerruimte en het kantoor. Iemand zet de serverracks in de ruimte en u kunt aan de gang. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat uw collega’s van facilitaire zaken dit voor u regelen. Dit lijkt misschien vreemd en dat is het ook maar dit blijkt praktijk van alle dag te zijn.

Ronald Kok, Directeur All IT Rooms

Computerruimtes die op deze manier gebouwd worden, zijn er meer dan u wellicht zou denken. Bij het gros van de ruimtes ontbreekt ieder spoor van een zorgvuldig ontwerp dat is afgestemd op de wensen en eisen van uw organisatie. Vervolgens wordt het door een algemene aannemer of installateur gerealiseerd en misschien ook wel onderhouden. Ook dit is vreemd maar waar.

Heel vreemd dat wij onze kritische bedrijfsprocessen zo eenvoudig bij de verkeerde partijen neerleggen. Je zou eigenlijk kunnen stellen ‘dat is een beetje dom’. Ik roep ICT op om voor wat betreft de computerruimte/serverruimte eens kritisch naar zichzelf te kijken. Nemen we niet te gemakkelijk genoegen met de situatie zoals deze is? Waar is het beleid en de strategie voor deze kritische ruimte? Wees bij de keuzes die u maakt voor uw datacenter net zo kritisch als bij de aanschaf van nieuwe servers en nieuwe storagesystemen. Durf de lat hoog te leggen. U zult er profijt van hebben en niet alleen u als ICT-er maar natuurlijk uw hele organisatie. Dit klinkt toch niet vreemd?

 
Dossiers