Winkhaus combineert elektronische en mechanische sluitsystemen

Winkhaus 2

Toegang door onbevoegden is voor ieder datacenter een bron van zorgen. Vaak wordt hierbij gekeken naar digitale aanvallers, maar fysieke indringers mogen niet worden vergeten. De sluitsystemen van Winkhaus helpen onbevoegden buiten de deur te houden, terwijl bevoegde medewerkers juist eenvoudig en snel de benodigde toegang kan worden gegeven. Op het kennisevent IT Infra presenteert Winkhaus zijn portfolio.

“Winkhaus is een Duits familiebedrijf dat in 1854 is opgericht. Wij leveren uiteenlopende sluitsystemen, variërend van meerpuntssluitingen en draaikiepbeslagen voor de industrie tot toegangscontrole, zowel mechanisch als elektronisch. Onze toegangscontrolesystemen worden onder meer toegepast in datacenters”, legt Dennis Sevat directeur van Winkhaus uit. De systemen van Winkhaus worden geproduceerd in Münster, net over de Duitse grens. De producten worden volledig in eigen beheer ontwikkeld.

Vlakliggende cilinder

Het gebruik van een vlakliggende cilinder is een onderscheidend kenmerk aan de systemen van Winkhaus. “Bij veel andere sluitsystemen wordt gebruikgemaakt van een relatief grote knop, die op de kast wordt gemonteerd. Deze knop is een kwetsbare plek, die door een vlakliggende cilinder te gebruiken wordt vermeden.”

“De racks waarop wij deze sluitsystemen veel plaatsen staan doorgaans in relatief krappe ruimtes. Het gebruik van een vlakliggende cilinder neemt onder meer het risico weg in botsing te komen met deze knop”, vult Frank Siemons, projectadviseur bij Winkhaus, aan. Een belangrijk voordeel is dat de elektronische cilinder dezelfde afmetingen heeft als een traditionele mechanische europrofielcilinder in datacenterkasten. “De cilinders zijn één-op-één uitwisselbaar.”

Van wandlezers tot elektronische cilinders

De systemen zijn niet alleen toepasbaar op racks, maar ook op andere locaties in een datacenter. “Denk hierbij aan de buitendeur, maar ook aan tussendeuren en technische ruimtes. Hiervoor zijn wandlezers, elektronische deurkrukken en elektronische cilinders beschikbaar. Deze componenten kunnen worden gecombineerd tot één sluitsysteem.”

“Het gaat om een online toegangscontrolesysteem, met offline componenten zonder bekabeling die autonoom opereren”, legt Arno Eibrink, Leider Techniek bij Winkhaus, uit. Dit betekent in de praktijk dat de systemen niet rechtstreeks met een centraal beheersysteem communiceren. “Deze mutaties worden op de sleutel geladen zodra deze bij een opwaardeerpunt wordt gehouden. Zo’n opwaardeerpunt kan bijvoorbeeld in de wandlezer van een tussendeur worden ­verwerkt. Zodra de sleutel vervolgens in een blueSmart slot wordt gestoken, worden de mutaties doorgegeven.”

Informatie van het slot uitlezen

Deze werkwijze maakt het ook mogelijk informatie van het slot uit te lezen. “Indien de sleutel en het slot interactie hebben, worden gegevens van het slot op de sleutel geladen. Denk hierbij aan gegevens over het gebruik van het slot, bijvoorbeeld hoe vaak het slot is ­geopend.”

De communicatie tussen sleutels, sloten en de centrale opwaardeerpunten vindt plaats via een virtueel private network (VPN). Eibrink: “Op deze verbinding wordt 128-bit AES-encryptie toegepast, wat voorkomt dat kwaadwillenden de communicatie kunnen inzien.”

Batterij

De systemen maken gebruik van een batterij, waardoor datacenterkasten zelfs bij volledig stroomuitval geopend kunnen worden. Eibrink: “Het energieverbruik van de sluitsystemen is geoptimaliseerd, waardoor de verwachte levensduur van batterijen meerdere jaren bedraagt. De beheerder kan de status van de batterij uitlezen via de software.”

Een belangrijk voordeel aan de elektronische sluitsystemen van ­Winkhaus is de mogelijkheid rechten toe te kennen aan sleutels. “Zo kan bijvoorbeeld worden ingesteld dat een sleutel tot een specifiek tijdstip en datum toegang geeft tot een bepaalde ruimte. Zodra dit moment is gepasseerd, wordt de sleutel automatisch geblokkeerd.”

Bewezen product

Het gaat om een bewezen product. “De basis van ons product is niet nieuw; wij brengen dit soort sluitsystemen al achttien jaar op de markt. Door de jaren heen zijn de systemen continu geïnnoveerd. De uitval van elektronische componenten is hierdoor teruggedrongen tot een extreem laag niveau.”

Sluitsystemen van Winkhaus worden gebruikt door uiteenlopende klanten, variërend van overheden, musea en zelfs paleizen tot grote bedrijven en woningbouworganisaties. Ook verschillende datacenters vertrouwen op de sluitsystemen van Winkhaus. “Zo hebben wij bij een grote klant in de regio Amsterdam meer dan duizend blueSmart componenten geplaatst. Dit is een elektronisch gecontroleerde vlakliggende SKG 3 cilinder”, aldus Sevat. Ook andere datacenters maken gebruik van sluitsystemen van Winkhaus. “We kunnen ook mechanische sluitsystemen leveren, bijvoorbeeld als back-up voor elektronische sluitingen. Inmiddels maken zes verschillende datacenters in Nederland gebruik van onze mechanische sluitsystemen.”

Volledig logboek op de sleutel

Onder meer voor colocatieproviders biedt het systeem interessante mogelijkheden. “Zo kunnen colo’s klanten tijdelijk toegang geven tot hun ruimte, waarna de toegang automatisch weer wordt ingetrokken. Wil de klant weten wanneer zijn kasten zijn geopend of nagaan of iemand in zijn suite is geweest? Dan kan deze informatie met behulp van de sleutel worden uitgelezen”, aldus Siemons. Zo kan onder meer worden uitgelezen hoe laat een suite is betreden en welke specifieke datacenterkasten zijn geopend. “Je hebt in feite een volledig logboek beschikbaar op de sleutel. Zo’n logboek helpt onder meer om compliance met wetgeving als de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) aan te tonen.”

Winkhaus 1

Indien een sleutel onverhoopt kwijtraakt of wordt meegenomen, is het mogelijk deze actief te blokkeren. Deze blokkade wordt via de sleutels verspreid naar de sluitsystemen. “Zodra een sleutel wordt aangeboden bij een opwaardeerpunt, wordt deze blokkade automatisch op de sleutel geladen. Indien deze sleutel vervolgens communiceert met een sluitsysteem, wordt de mutatie doorgegeven. Het sluit­systeem verspreidt de blokkade naar iedere andere sleutel waarmee het in contact komt. Hierdoor ontstaat een soort olievlek, waarmee een blokkade in korte tijd door het hele pand kan worden verspreid.”

Gebruiksprofielen

Het blueSmart systeem wordt geleverd inclusief gebruiksprofielen, die in samenspraak met de klant worden opgesteld. Deze profielen maken het toewijzen van de juiste toegangsrechten aan een gebruiker snel en eenvoudig.

“Deze profielen zijn gebaseerd op allerlei parameters. Denk hierbij aan het tijdstip waarop datazalen toegankelijk zijn, hoe lang iemand in een bepaalde ruimte mag verblijven en rechten die gekoppeld zijn aan bepaalde functies.” De profielen maken het ook mogelijk in één keer wijzigingen door te voeren in de rechten van een groep gebruikers, zonder dat individuele rechten hoeven worden aangepast.

Sluitsysteem naar wens vormgeven

Met de componenten die onderdeel uitmaken van het blueSmart systeem kunnen klanten hun sluitsysteem naar eigen wens vormgeven. “Online en offline componenten kunnen naar believen worden gecombineerd, evenals mechanische en elektronische sluitsystemen. De beste keuze is afhankelijk van de specifieke behoeften en situatie van de klant.”

Winkhaus levert zijn producten via resellers. “Wij schuiven vaak aan om advies te leveren. Door de wensen van de klant in kaart te brengen, helpen we de juiste componenten te kiezen om het gewenste sluitsysteem te realiseren. Geautoriseerde dealers implementeren deze systemen vervolgens bij de klant.”

Wouter Hoeffnagel is journalist