Visie op datacenter van de toekomst

de_Beeldredacteur_MTW_180302_2968

Wat u hier ziet zou het datacenter van de toekomst kunnen zijn. In werkelijkheid is dit het eerste datacenter met een dedicated datacenter ruimte op basis van Immersed Computing, bij EcoRacks in Eindhoven.

Immersed Computing is ontwikkeld door het Nederlandse cleantech bedrijf Asperitas en is in feite een unieke technologie waarmee datacenters duurzamer, efficiënter en zelfs circulair kunnen worden. Asperitas heeft een oplossing ontwikkeld en precies een jaar geleden op de markt gebracht, door de internationale industrie ook wel beschreven als een ‘datacenter in een box’. Binnen deze oplossing wordt hardware gekoeld door vloeistof door middel van een unieke natuurlijke convectie methode. Deze technologie zorgt voor een drastische energiebesparing van de IT-hardware en de datacenter faciliteiten. De modulaire Immersed Computing systemen van Asperitas maken het mogelijk dat datacenters circulair kunnen worden, minimaal 98% van de stroom die door de IT wordt gebruikt, wordt namelijk omgezet in een andere vorm van energie: warm water tot 65 graden is daarmee een mogelijkheid.

Wereldprimeur: eerste Immersed Computing datacenter

Datacenter EcoRacks in Eindhoven en haar klanten zullen gebruik maken van de Immersed Computing technologie en hebben hier een aparte hal voor ingericht. Hiermee voert Ecoracks direct een datacenter upgrade uit om klanten die zeer hoge eisen stellen aan energie efficiëntie en tegelijkertijd zogenaamde high-density applicaties willen faciliteren. De datacenterruimte zal 300 kW aan IT faciliteren op minder dan 40 m2 met in de eerste fase tien operationele Asperitas AIC24 modules. Ter vergelijking, eerder faciliteerde EcoRacks ongeveer 750 kW op 1.000 m2 luchtgekoeld. Met de implementatie kan de energievraag voor koeling geminimaliseerd worden tot een 1% aandeel voor de Immersed Computing datacenter hal volgens EcoRacks. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft een zogenaamde Topsector energiesubsidie toegekend voor dit eerste Immersed Computing datacenter project in Nederland. De Demonstratie Energie Innovatie (DEI) subsidie wordt toegekend aan een beperkt aantal projecten per jaar die demonstreren te kunnen bijdragen aan de verduurzaming van de energiehuishouding en de economische positie van Nederland. Een belangrijk criterium is dat de te demonstreren technologie ook in internationaal perspectief als zeer innovatief kan worden beoordeeld.

De wereld volgens Asperitas

Vorig jaar publiceerde Asperitas een whitepaper met een eigen visie op het datacenter van de toekomst tijdens het academisch georiënteerde Datacentre Transformation event in Manchester. In de whitepaper beschrijft Rolf Brink, oprichter en CEO van Asperitas, een visie waar datacenters van grote schaal en kleine gedecentraliseerde datacenters gezamenlijk een netwerk vormen om enerzijds cloud platformen en opkomende technologieën te faciliteren en anderzijds energie neutraal functioneren omdat ze warmte leveren aan hun omgeving. De visie is technologie overstijgend, Asperitas maakt zich namelijk sterk voor een hybride datacenter infrastructuur, toegespitst op het type eindgebruikers, waar verschillende technologieën vloeistof gebruiken als medium om te koelen. Volgens Asperitas kan de temperatuur delta door een optimalisatie en het ketenen van de verschillende technologieën verhoogd worden tot uiteindelijk 65 graden warm water. Deze visie heeft geleid tot veel aandacht van verschillende energiebedrijven in binnen- en buitenland waarmee verschillende initiatieven worden ontplooid. Dit bleek bijvoorbeeld uit de selectie van Asperitas voor een gezelschap van meest innovatieve startups met impact op de energiewereld door het grootste Europese congres voor de utiliteit en energiebranche, de European Utility Week in oktober 2017. Om de samenwerkingen op het gebied van energie-innovatie en hergebruik voldoende aandacht te kunnen geven is er een speciale business unit ingericht begin dit jaar: Asperitas Energy Innovation (AsperitasEI). De ambitie van deze unit is de verschillende initiatieven op het gebied van innovatief warmte hergebruik met Immersed Computing te realiseren met klanten en partners. Asperitas spreekt hierbij bewust niet van restwarmte, maar liever van exergy, vanwege de hoge efficiëntie en mate van toepasbaarheid van het warme water uit Immersed Computing datacenters.

de_Beeldredacteur_MTW_180302_2693

High Performance Cloud samenwerking

Asperitas heeft op 15 maart tijdens Cloudfest (ook wel bekend als World Hosting Days) een aansprekende samenwerking bekendgemaakt. Zij zullen op het gebied van green computing samenwerken met het van oorsprong Britse bedrijf Boston, een gespecialiseerde system integrator met 25 jaar ervaring. Boston heeft ook kantoren in India, Duitsland en de USA en is een partner van het hoogste niveau van bijvoorbeeld Supermicro, Intel en NVDIA. Boston staat bekend om hun tailormade server oplossingen voor High Performance Computing en mission critical toepassingen. Deze samenwerking lijkt een goede match, Asperitas liet tijdens Cloudfest namelijk zien dat de AIC24 Immersed Computing units in staat zijn om een wereldrecord aan GPU dichtheid te kunnen faciliteren. Maar liefst 288 GPU’s op een rack footprint met de helft van de hoogte zonder actieve koeling. Dit kan in feite een vorm van High Performance Computing faciliteren, vroeger voorbehouden aan academische organisaties en onderzoeksafdelingen, maar waar een toenemende vraag naar is door opkomende technologieën als blockchain en artificial intelligence. Datacenters moeten daar rekening mee houden bij het inrichten van hun infrastructuur om dit type eindgebruikers te kunnen faciliteren. Asperitas heeft bij EcoRacks laten zien dat het door Immersed Computing toe te passen tegelijkertijd tot een versimpeling van de datacenter inrichting en infrastructuur en een toename in energie efficiëntie kan leiden op weg naar het datacenter van de toekomst.

Maikel Bouricius, Asperitas