Siemens en IBM samen in cloud-based gebouwbeheer

Siemens Building Technologies en IBM gaan nauw samenwerken op het gebied van gebouwbeheer. Hierbij voegen de twee concerns hun expertise samen op het gebeid van enerzijds gebouwbeheer en anderzijds Internet of Things en het omgaan met de enorme hoeveelheden data die deze sensoren voortbrengen. Doel van de samenwerking is te komen tot betere scenario’s voor energie-efficiënte gebouwen, zoals datacenters.

building-300x229 Building intelligence is een discipline die een enorme impuls heeft gekregen met de opkomst van cloud computing, data analytics en de introductie van zeer goedkope sensoren die zo’n beetje alles kunnen meten wat er in en rond een datacenter gebeurt. Dit biedt grote kansen voor het in realtime beheren van gebouwen en faciliteiten. Of zoals consultants het noemen: het gebouw gaat hiermee een actieve bijdrage leveren aan het zakelijk succes van zijn eigenaar c.q. gebruiker. Anders gezegd: naarmate meer realtime gegevens over het gebruik van een gebouw beschikbaar komt, kan die data worden ingezet in afrekenmodellen, voor het toerekenen van het daadwerkelijke gebruik door klanten en dergelijke. Ideaal dus voor bijvoorbeeld een colo of een intern enterprise datacenter dat het gebruik dat zijn interne business-klanten van het rekencentrum maakt, kan doorbelasten.

Hoofdrol voor analytics

Een hoofdrol in deze samenwerking is dan ook weggelegd voor IBM’s Watson Internet of Things-aanpak. Watson is een zeer modern computing platform dat in staat is grote hoeveelheden data te analyseren. Daarbij geldt dat dit platform bovendien in staat is om te leren van de analyses die het maakt. Het systeem wordt dus steeds intelligenter of slimmer naarmate het langer in gebruik is en meer data heeft kunnen verwerken. Siemens voegt hier zijn Navigator-platform aan toe. Dit is een platform voor in de cloud voor het beheren van tal van gebouwfuncties.

De koppeling van beide platformen maakt het mogelijk om het volledige beheer in een systeem samen te brengen. Aan de ene kant stroomt continu realtime data naar Watson. Aan de andere kant komen bijvoorbeeld de facturen van energiemaatschappijen binnen. De data die in zo’n factuur is opgenomen, wordt volledig automatisch ontleed tot data die in Watson kan worden opgenomen. Op deze manier kan dus - bijvoorbeeld - het energieverbruik niet alleen realtime worden bijgehouden, maar kan tevens gecontroleerd worden of de kosten die de energiemaatschappij in rekening brengt wel overeenkomt met de daadwerkelijke verbruiken. Op basis van dit soort gegevens kunnen bijvoorbeeld ook analyses worden gemaakt van toekomstig energieverbruik.

Eén dashboard

De mogelijkheden gaan nog veel verder. Zo kent Watson software voor asset management, zodat tal van objecten, apparaten of installaties in het datacenter centraal kunnen worden geregistreerd. Door sensoren toe te voegen, kan het gedrag van al deze assets worden vastgelegd, desnoods in realtime. Hierdoor kunnen talloze dashboards en analyses worden gemaakt, die weer helpen om het gebruik van alle beschikbare middelen verder te verbeteren.

Siemens en IBM zien deze samenwerking als het begin van een veel groter project. Zij gaan er vanuit dat de komende tijd meer en meer bedrijven zich bij hen zullen aansluiten om daarmee het beheren van gebouwen verder te ontwikkelen. Voor datacenters zou dit bijvoorbeeld kunnen betekenen dat DCIM en IT asset management met elkaar worden geïntegreerd. Het is echter ook goed denkbaar dat dit platform tot een volledig geïntegreerd beheer van het complete datacenter wordt samengevoegd, dus inclusief IT-voorzieningen, connectiviteit en dergelijke. Daarmee komt het idee van een volledig via één dashboard beheerde cloud service - van business proces tot applicatie tot onderliggende technische infrastructuur - aardig dichtbij.

Dossiers