‘Railkokersystemen nemen veel minder ruimte in dan kabelgoten’

Bij het ontwerpen en inrichten van datacenters en computerruimtes wordt te weinig aandacht besteed aan kabelmanagement, menen Patrick Matthijssen en Martijn Aerts van Alpha Railkoker in Barendrecht. “Vaak wordt uit gewoonte gekozen voor standaard kabelgoten, terwijl railkokers veel meer mogelijkheden bieden. Niet alleen nemen railkokers minder ruimte in, ze bieden door het gebruik van aftakkasten bovendien veel meer ontwerpvrijheid.”

Patrick Matthijssen en Martijn Aerts zijn beiden werkzaam bij Alpha Railkoker in Barendrecht. Alpha Railkoker is een onderdeel van Alpha Industrial BV. Deze firma is enige tijd geleden overgenomen door Patrick Matthijssen, die nu als directeur leiding geeft aan de vernieuwde organisatie. Martijn Aerts was in het verleden werkzaam voor onder andere Emerson Network Power en is nu commercieel manager bij het bedrijf.

Beschermingsklassen

Alpha Railkoker bestaat inmiddels bijna twintig jaar. Matthijssen: “Het bedrijf is opgericht in 1995 en levert al vele jaren hoogwaardige railkokersystemen. Deze worden onder andere gebruikt in datacenters en computerruimtes, maar ook in elektrotechnische installaties van bijvoorbeeld ziekenhuizen, universiteiten en hogescholen, treinstations, waterzuiveringsinstallaties en industriële omgevingen.”

De railkokersystemen worden geleverd in diverse beschermingsklassen, variërend van IP52-55 (de zogeheten Alpha MBP), IP 55 (de Alpha HPB) en IP68 (de Alpha SCR). “In het laatste geval kunnen we de railkokers dus ook toepassen in natte omgevingen”, licht Aerts toe. “De kortsluitstromen die we aan kunnen lopen uiteen van 16 tot en met 52,25 kA voor de Alpha MPB, 110 tot en met 220 kA voor de Alpha HPB en 50 tot en met 280 kA voor de Alpha SCR. Ook is het mogelijk om railkokersystemen toe te passen met functiebehoud.”

Ontwerpvrijheid

De grote mate van flexibiliteit blijkt vooral uit het aantal aftakkasten waarmee een ontwerper kan werken. De MPB kan per meter een aftakkast toepassen, waar de HPB één aftakking per 0,6 meter toestaat. “Hierdoor ontstaat een zeer grote vrijheid bij het ontwerpen van een installatie”, vertelt Matthijssen. “Daar komt nog bij dat een railkokersysteem sowieso veel minder ruimte nodig heeft dan een kabelgoot. Dat is voor veel computerruimtes en datacenters erg aantrekkelijk.”

Sinds de overname heeft Matthijssen flink in Alpha Railkoker geïnvesteerd. Hierdoor is het bedrijf nu ook gecertificeerd volgens NEN-EN-ISO 9001:2008, NEN-EN-ISO 14001:2004 en VGM Checklist Aannemers, VCA 2008/5.1. “Daar laten we het echter niet bij”, vertelt Matthijssen. “Wij zien grote kansen voor verdere groei in Nederlandse datacenters en computerruimtes. Daarom gaan wij nog dit jaar ons productieprogramma verder uitbreiden. We kijken daarbij met name naar het toevoegen van nog meer intelligentie.”

Railkokersystem en duurzaamheid

Fabrikanten van kabelgoten en railkokers maken vaak veelvuldig gebruik van kunststof. Dit kan problemen geven bij bijvoorbeeld brand. Alpha Railkoker heeft echter gekozen voor railkokers met aluminium geleiders en behuizing. “Het voordeel door toepassing van aluminium behuizing is dat”, zo vertelt commercieel manager Martijn Aerts, “er een optimale warmtedissipatie plaats kan vinden, waardoor een kleinere geleiderdiameter toegepast kan worden. Tevens zijn de producten licht van gewicht en zijn er dus minder brandstof kosten bij transport. Bovendien is aluminium gemakkelijk te recyclen hetgeen de BREEAM-punten ten goede komt.”

Robbert Hoeffnagel

 
Dossiers