Prefab-datacenters: Sneller, flexibeler en kosteneffectiever

Liebert-HPC-highres

Prefab-datacenters zijn dé oplossing voor het gebrek aan flexibiliteit van bestaande datacenters. Deze datacenters worden volledig offsite gebouwd, vervoerd en onsite in elkaar gezet. Dit biedt veel voordelen.

Onlangs bestelde Facebook een prefab-datacenter voor Zweden, het Luleå 2 Data Center. Dit zogenaamde ‘Rapid Deployment Data Center’ (RDDC) van Emerson beslaat meer dan 11.500 vierkante meter en is opgebouwd uit meer dan 250 modules, waaronder modules voor stroomvoorziening, adiabatische luchtbehandeling, waterzuiveringsinstallatie en ombouw. Facebook wilde de tijd die het kost om nieuwe datacenters online te zetten, inkorten. Het nieuwe prefab-datacenter van Facebook is een van de meest efficiënte en duurzame datacenters ter wereld. Draaiend op honderd procent hernieuwbare energie en voorzien van de allernieuwste Open Compute Project-server en -opslag.

Traditionele datacenterbouw voldoet in veel gevallen niet meer aan de snel veranderende eisen van veel bedrijven en markten. Daarnaast wordt in het ontwerp vaak geen rekening gehouden met toekomstige groei. Het gevolg is dat bedrijven extra capaciteit moeten bijschakelen voordat er echt behoefte aan is, met alle risico’s en extra kosten van dien. Of ze blijven steeds achter de feiten aanlopen, waardoor hun groei wordt geremd. Juist voor bedrijfsexpansie zijn de modulaire oplossingen van een of meerdere server-racks een uitkomst, omdat zo’n uitbreiding een minimale verstoring betekent voor gecontroleerde groei. Anders gezegd: een prefab-oplossing wordt altijd geleverd met ingebouwde groeimogelijkheden.

30 tot 60% sneller

Vooral voor nieuwbouw zijn prefab-datacenters dé oplossing. Ze bieden organisaties dertig tot zestig procent sneller extra online capaciteit dan traditioneel gebouwde datacenters. Deze modulaire en schaalbare oplossingen leveren bovendien een uitstekende performance, omdat ze beschikken over de allernieuwste technologie. “Prefab-datacenters met een complete infrastructuur bieden mogelijkheden die voorheen nog niet beschikbaar waren. De kostenvoordelen van deze datacenters zijn vaak groter dan de uitbreiding van een bestaand datacenter of een nieuw traditioneel datacenter bouwen”, zegt Ben De Brauwer, Managing Director Benelux bij Emerson Network Power.

Wat zijn dan de nieuwe, innovatieve oplossingen die voorheen nog niet op de markt waren?

  • Gesloten racksystemen met geïntegreerde koeling, stroombescherming en beheer op afstand.
  • Zelfstandige modules met geïntegreerd softwarebeheer die binnen een gebouw zijn in te zetten of dienen als vrijstaande, verplaatsbare data- of netwerkcentra.
  • Vrijstaand, volledig geprefabriceerde datacenters, met de allernieuwste ‘unified’ infrastructuur.

Integraal offsite bouwen

Vrijstaande RDDC’s worden volledig op maat ontworpen en offsite vervaardigd en getest voordat ze vervoerd worden en ter plaatse gemonteerd. De bouw in een gecontroleerde productieomgeving biedt meer controle over het ontwerp. Geïntegreerde componenten, integraal beheerd, betekenen hogere IT-productiviteit en flexibelere capaciteit. Het resultaat is een state-of-the-art, perfect geïntegreerd datacenter, dat sneller en tegen lagere kosten is in te zetten dan een traditioneel datacenter. Prefab-datacenters betekenen soms een tijdwinst van maanden. Daarnaast biedt de modulaire aanpak grotere schaalbaarheid en is een prefab-datacenter zo volledig aan te passen aan de steeds veranderende eisen van een bedrijf en markt.

Bij een traditioneel ontworpen datacenter zijn energievoorziening, koeling en beheersystemen onafhankelijk van elkaar geconfigureerd; en ook onafhankelijk van de omgeving waarin ze zijn gehuisvest. De integrale aanpak van het prefab-bouwproces van datacenters zorgt voor een grotere efficiëntie dan het traditionele bouwproces. Door belangrijke technologische partners vanaf het begin samen te laten werken tijdens het ontwerpproces is het ontwerp beter af te stemmen op de geografische kenmerken. Deze geïntegreerde ontwerpaanpak, samen met de offsite constructie door gespecialiseerde vakmensen, verhoogt de kwaliteit. Het proces behelst eveneens configuratie op systeemniveau en het uitgebreid testen voor het vervoer naar de uiteindelijke locatie, het finetunen van de inbedrijfstelling en het voorkomen van eventuele opstartproblemen. Als extra capaciteit nodig is, zijn extra modules eenvoudig toe te voegen met minimale inspanning en zonder verstoring van de bedrijfsvoering.

Twintig procent goedkoper

Ben De Brauwer: "Een geprefabriceerd datacenter is optimaal toegerust voor de geografische ligging, het klimaat, het technologisch profiel, de IT-applicaties en de zakelijke doelstellingen van een bedrijf. Daarmee profiteer je van de snelheid en de kostenefficiëntie van het modulaire ontwerp en de offsite constructie." Recent onderzoek onderstreept de toelichting van De Brauwer. Van de bedrijven die meer dan vijfduizend servers beheren, bouwde 66 procent de afgelopen vijf jaar een compleet nieuw datacenter of renoveerde zijn bestaande locatie. Per 1MW kost datacentercapaciteit ongeveer tien miljoen dollar. Prefab kan de totale kosten van een datacenter tot wel twintig procent reduceren. Bovendien zijn dit soort datacenters in minder dan vijftig procent van de tijd te realiseren. Daarnaast is de gemiddelde PUE van een datacenter 1,65, terwijl prefabs zijn ontworpen om een PUE van 1,2 of minder te behalen.

Onderzoek

Vooral telecombedrijven profiteren van deze innovatie om hun datacenters sneller online te zetten en met een betere performance. Uit onderzoek van Emerson blijkt dat in 2025 ten minste zestig procent van het telecommunicatienetwerk uit datacenters zal bestaan. Dit Data Center 2025-onderzoek van Emerson heeft wereldwijd professionals van datacenters ondervraagd om te komen tot een toekomstvisie voor de branche. Meer dan 800 professionals deden mee met als belangrijke uitkomst dat een aanzienlijk percentage van de telecommunicatiebedrijven zichzelf omvormt tot datacenter en steeds meer gaat leunen op colocatiefaciliteiten. Dit als gevolg van fusies en overnames in deze sector.

Ook T-Systems koos onlangs voor een prefab-oplossing van Emerson voor zijn nieuwste clouddatacenter in Spanje. Dit datacenter, met een capaciteit van 1,1 MW, beschikt over een volledig modulaire opbouw van 38 geïntegreerde modules bestaande uit bijna 300 Knürr racks, meer dan 60 Liebert koelunits en meerdere Chloride UPS-systemen. Ben De Brauwer: "Prefab-datacenters zijn zeer aantrekkelijk voor de dynamische markt waarin telco’s zich op dit moment bevinden. Maar niet alleen telco’s kunnen profiteren van prefab-datacenters, daarvoor zijn de voordelen eenvoudigweg te aantrekkelijk."