PEDCA wil Europese datacenter-kennis beter benutten

PEDCA Sphere

Onder de naam ‘Pan European Data Center Academy’ (PEDCA) is een project van start gegaan dat tot doel heeft om de kennis en ervaring die aanwezig is in de drie zogeheten ‘datacenter hotspots’ van Europa te bundelen en beschikbaar te stellen aan andere landen en regio’s. De Europese Unie subsidieert het project met 1,7 miljoen euro. DatacenterWorks zal de komende tijd regelmatig verslag doen van het werk van PEDCA en de Data Centre Alliance (DCA).

Noem het maar een ‘Pan-European Data Centre Academy’. Die typering suggereert dat er behoefte is aan het verzamelen en weer verspreiden van kennis van datacenters. En dat klopt ook. In Europa is ongelooflijk veel kennis van en ervaring met datacenters opgebouwd. Helaas zijn er wel initiatieven in individuele landen om dat soort informatie te delen, maar op Europees niveau gebeurt dit tot nu toe nauwelijks. Met als gevolg dat veel landen (te) vaak ieder voor zich het wiel proberen uit te vinden en niet profiteren van kennis die allang in Europa aanwezig is. PEDCA wil hier iets aan doen.

Nederlandse inbreng

PEDCA is het eerste strategische Europese research & development-programma dat specifiek op de datacenter-industrie is gericht. De economische waarde van datacenters is enorm. Dat realiseert ook de Europese Commissie zich. Niet voor niets wordt in ons eigen land de datacenter-industrie inmiddels gezien als de derde grote economische bedrijvigheid - samen met de Rotterdamse haven en Schiphol. Ook in Engeland en Duitsland ziet men heel duidelijk de waarde van een hoogwaardige datacenter-industrie.

De Europese Commissie wil graag dat de datacenter-industrie ook elders in Europa naar dat niveau van bedrijvigheid kan worden getild. Daarom staat men positief tegenover het PEDCA-initiatief en heeft men besloten een subsidie van 1,7 miljoen euro voor deze activiteiten beschikbaar te stellen.

Figuur 1. Deelnemers aan PEDCA

PEDCA heeft een looptijd van 18 maanden en loopt al een aantal maanden. Het project is een gezamenlijk initiatief van private organisaties en overheidsinstellingen uit Nederland, Duitsland en Engeland (figuur 1). Een hoofdrol is weggelegd voor de Universiteit van East-London. Vanuit ons land doen onder andere Cerios Green, de TU Delft, het Twente Institute for Wireless and Mobile en het GreenIT-project uit Amsterdam mee. Andere deelnemers zijn onder andere de Duitse Goethe-universiteit en de Universiteit van Leeds.

Waarom PEDCA?

Wie wel eens te maken heeft gehad met de datacenter-industrie in Oost- of Zuid-Europa, zal herkennen dat er grote verschillen zijn tussen de diverse regio’s in Europa. Buiten de drie genoemde ‘hotspots’ - in feite Londen, Frankfurt en Amsterdam - is vaak maar een beperkte kennis aanwezig over het efficiënt ontwerpen, bouwen en ’runnen’ van datacenters. Dat er binnen Europa nog altijd sprake is van een wildgroei van normen en standaarden helpt natuurlijk ook niet mee. Daarnaast zijn de laatste jaren tal van nieuwe methoden ontstaan, die echter lang niet overal al gemeengoed zijn. Er is dus duidelijk behoefte aan samenwerking en kennisdeling binnen Europa. Ook opmerkelijk: er is in veel Europese landen een gebrek aan betrouwbare informatie over datacenters, terwijl wetenschappelijk onderzoek dat in het ene land plaatsvindt maar mondjesmaat zijn weg vindt naar andere landen.

De conclusie mag duidelijk zijn: er is behoefte aan veel meer samenwerking en kennisdeling. PEDCA is opgezet om hierin te voorzien. Dit zijn de doelstellingen van het project:

  • Optimaal verspreiden van de expertise en de vaardigheden die in de drie hotspots zijn opgedaan
  • Delen van kennis zodat meer landen en regio’s deel kunnen gaan uitmaken van een gezonde Europese datacenter-industrie
  • Identificeren en valideren van onderzoeksbehoeften van de Europese datacenter-industrie
  • Ontwikkelen van een structureel en onafhankelijk onderzoeksplatform
  • Identificeren en valideren van gewenste vaardigheden en opleidingen
  • Ontwikkelen van een ‘joint action plan’ voor een structurele opvolger van PEDCA na afloop van de 18 maanden die met dit eerste PEDCA-project zijn gemoeid

Visie op datacenter-branche

Figuur 2. De visie van PEDCA op de verdere ontwikkeling van de Europese datacenter-industrie

In figuur 2 is de visie van PEDCA op de Europese datacenter-industrie weergegeven. De Europese datacenter-sector heeft behoefte aan vier impulsen op het gebied van respectievelijk technische R&D, marktontwikkeling rond gemeenschappelijke standaarden, overheidsbeleid, milieugroeperingen en dergelijke, training & opleiding en het ontwikkelen van vaardigheden. Dat is een ambitieuze visie. In feite wil PEDCA de basis leveren voor een gezonde datacenter-branche in Europa. De basis hiervoor wordt geleverd door de Data Centre Alliance. Dit is een van oorsprong Brits initiatief dat de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een Europees alternatief voor veel Amerikaanse belangenorganisaties.

Frank Verhagen is directeur van Cerios Green. Hij maakt tevens deel uit van het bestuur van de Data Centre Alliance en is vanuit die rol nauw betrokken bij PEDCA. Cerios Green is een van de deelnemers aan PEDCA