NEN-EN-IEC-61439 verhoogt beschikbaarheid

Met de invoering van de NEN 61439 norm moeten datacenters voldoen aan strenge eisen ten aanzien van de veiligheid en betrouwbaarheid van stroomverdelerinrichtingen. Volgens Rittal’s stroomverdeling expert René Stenfert markeert de norm het begin van een nieuw tijdperk voor datacenters. “De nieuwe norm zorgt voor een verdere professionalisering van de IT-sector. De tijden waarin IT-infrastructuren mochten worden overbelast, zijn definitief voorbij. Informatietechnologie is een volwaardige industrie geworden, met betrouwbare, uniforme en schaalbare stroomverdeling- en netwerkinrichtingen.” 

Na een overgangsperiode van vijf jaar is de aloude NEN-EN-IEC-60439 norm sinds 1 november 2014 definitief vervangen door de nieuwe NEN-EN-IEC-61439 norm voor laagspanningsschakel- en verdeelinrichtingen. Het belangrijkste doel van de NEN-EN-IEC-61439 is dat eindgebruikers verzekerd zijn van betrouwbare laagspanningsschakel- en verdeelinrichtingen die aansluiten op het feitelijke gebruik van de installaties.

Sinds de inwerkingtreding van de nieuwe norm moeten constructeurs van laagspanningsschakel- en verdeelinrichtingen kunnen aantonen dat hun eindproducten aan alle normtechnische eisen voor de beoogde toepassing voldoen. Kunnen zij dat niet, dan lopen zij bij storingen en calamiteiten het risico om met verzekeringsclaims te worden geconfronteerd. Stenfert: “Doordat de nieuwe norm strengere documentatie-eisen stelt, ontstaan nieuwe risicoverhoudingen voor zowel de paneel- en machinebouwers als de eindgebruikers. Wanneer aan alle documentatie-eisen van de NEN-EN-IEC-61439 is voldaan kan de constructeur c.q. paneelbouwer niet langer aansprakelijk worden gesteld als er storingen optreden die het gevolg zijn van oneigenlijk gebruik, gebrekkig onderhoud of ongeoorloofde uitbreidingen. De nieuwe norm legt de juridische verantwoordelijkheid voor de veiligheid en betrouwbaarheid van installaties dus achtereenvolgens bij de componentenproducent, de constructeur/paneelbouwer en de eindgebruiker van de datacenter infrastructuur. In het licht van de nieuwe norm moet de eindgebruiker niet alleen weten of de afzonderlijke elementen van het datacenter normvast zijn - hij moet tevens kunnen aantonen dat het datacenter als geheel aan de NEN-EN-IEC-61439 voldoet.”

Fundament

Datacenters vestigen zich bij voorkeur in de nabijheid van snelle dataverbindingen, maar de beschikbaarheid van een goede energievoorziening is volgens Stenfert minstens even belangrijk voor het leveren van betrouwbare cloud-diensten. Professionele datacenters beschikken niet alleen over goede noodstroomvoorzieningen, maar besteden ook veel aandacht aan de inrichting van hun stroomverdelerinrichtingen. Stenfert: “In datacenters moet altijd met de ruimte worden gewoekerd, vooral als het om stroomverdeling gaat. Datacenterbeheerders denken goed na over de netwerkbehuizingen, want die leveren directe inkomsten op, maar de inrichting van de facilitaire techniek, waaronder de (nood)stroomverzorging en de stroomverdeling, wordt veelal volledig aan installateurs overgelaten. Zij leveren een maatwerkoplossing die bij oplevering weliswaar aan de NEN-EN-IEC-61439 moet voldoen, maar zodra je daar een kleine verandering in aanbrengt verschuift de verantwoordelijkheid naar de eindgebruiker.”

“Omdat de facilitaire ruimte ten koste gaat van de verhuurbare netwerkruimte, worden de facilitaire installaties zo compact mogelijk gehouden. Dan zit je bij een kleine temperatuurverhoging in de stroomverdelerbehuizing al snel in de gevarenzone. En hoe zit het met de uitbreidbaarheid als klanten ervoor kiezen om hun processen in de cloud te laten plaatsvinden? Dan wordt goedkoop opeens duurkoop, want dan moet de complete stroomverdeling worden vernieuwd. Daarom is het slim om al bij het ontwerp van de basisinfrastructuur van elk datacenter te onderzoeken, of er modulair uitbreidbare oplossingen mogelijk zijn.”

Meer uniformiteit voor extra betrouwbaarheid

  • René Stenfert, Rittal
  • Stenfert is stellig: “Het investeren in een uniforme en modulaire datacenter-infrastructuur is de slimste strategische zet om blijvend aan de NEN-EN-IEC-61439 norm te voldoen. Hoe vaak komt het bijvoorbeeld niet voor dat voedingscomponenten als gevolg van toegenomen netwerkcapaciteit door zwaardere uitvoeringen worden vervangen? Stroomverdelerbehuizingen die op maat van de oorspronkelijke IT-belasting zijn gebaseerd kunnen onverwachte problemen veroorzaken als dat ontwerp gedurende een project verandert.”
  • “De markt biedt een enorme diversiteit aan producten en oplossingen voor verdeelinrichtingen - het is ondoenlijk om bij te houden hoe al die componenten op elkaar zijn afgestemd. Op het moment dat je bijvoorbeeld een grotere vermogensschakelaar nodig hebt, dan heeft dat weer invloed op de klimaat- en veiligheidsaspecten van het paneel. Dan komt de klimaathuishouding in het gedrang, waardoor andere gevoelige componenten opeens niet meer goed functioneren en zelfs een hele sectie uit balans kan raken. Het kost veel tijd en energie om de oorzaak van een storing te achterhalen - en wat nog ernstiger is: het complete datacenter voldoet niet langer aan de norm. Het systeem is immers zo sterk als de zwakste schakel, en juist die schakel ik bepalend voor de mate waarin het datacenter aan de norm voldoet. Voor een optimale betrouwbaarheid moeten de verschillende aspecten van een datacenter daarom naadloos op elkaar aansluiten. Door de van oudsher gescheiden werelden van stroomverzorging en netwerktechnologie in één alles omvattend behuizingssysteem te plaatsen, minimaliseer je het eigen risico aanzienlijk, voorkom je problemen en blijft de normvastheid altijd gegarandeerd.”

Zekerheid op elk niveau

In het licht van de nieuwe norm kiezen steeds meer constructeurs, paneelbouwbedrijven en datacenterbeheerders bewust voor behuizingsystemen die een zekere flexibiliteit bieden ten aanzien van de toegepaste componenten. Stenfert: “Je kunt elke afzonderlijke behuizing zien als een gesloten systeem waarbinnen aan de normen moet worden voldaan. Door de normvastheid op rackniveau te waarborgen bouw je een totaaloplossing die ook als geheel aan de norm voldoet. Daardoor blijft de normvastheid ook bij uitbreidingen gegarandeerd. Engineering-software maakt de afhandeling van de vereiste documentatie eenvoudig. Met één druk op de knop heeft de gebruiker de beschikking over de ontwerpverificatie die de norm voorschrijft, inclusief verwijzingen naar testrapporten. De nieuwste digitale engineering tools bevatten bovendien up-to-date checklists, zodat je zeker weet of de installatie werkelijk aan alle actuele normeisen voldoet.”

Vrijheid dankzij modulariteit

Een van de grootste voordelen van een normvast behuizingsysteem is volgens Stenfert dat paneelbouwers hun complete stroomverdelersysteem in eigen huis kunnen samenstellen en zelfs op het laatste moment nog kunnen aanpassen. Stenfert: “Je houdt de controle over het procesverloop volledig in eigen hand en dat is in de datacenterwereld, waar elke dag na de opleveringsdatum fors in de papieren kan lopen, een groot bedrijfseconomisch voordeel. Sommige constructeurs en paneelbouwers zal het afscheid nemen van de maatwerkkasten na aan het hart gaan, maar voor professionele datacenters waarvoor strenge industriële normeisen gelden, staan de betrouwbaarheid, de flexibiliteit en de bedrijfseconomische aspecten centraal. Een uniforme infrastructuur voor stroomverdeling en netwerktechnologie is daarom de beste investering in de betrouwbaarheid en veiligheid van datacenters. Het is tijd om afscheid te nemen van de oude ‘houtje-touwtje IT-romantiek’: de informatie-industrie is volwassen geworden.”

Meer weten?

Wilt u meer weten over de toepassing van NEN-EN-IEC 61439 dan kunt u contact opnemen met René Stenfert, Product Manager Stroomverdeling via rstenfert@rittal.nl. Tevens organiseert Rittal in januari 2015 een themadag IEC 61439 in met name datacenters, waarin alle relevante zaken die noodzakelijk zijn om te voldoen aan de norm passeren. Houd www.rittal.nl in de gaten voor meer informatie.

 
Dossiers