Geothermie Nederland brengt aardwarmte in kaart

De potentie van aardwarmte is enorm. Ook voor datacenters. Toch bleef de productie van aardwarmte in 2021 nagenoeg gelijk ten opzichte van 2020. Er werd in 2021 6,4 PJ (PetaJoule) warmte geproduceerd ten opzichte van 6,2 PJ in 2020.

Er is in 2021 maar een handvol projecten bijgekomen dat warmte produceert ten opzichte van 2020. 19 nieuwe projecten hebben een SDE-subsidie en willen nog tot productie komen. Voor het merendeel van deze projecten is het nog onzeker of zij tijdig van de grond zullen komen. Zij hebben te maken met vertraagde vergunningverlening of de warmtevraag in de gebouwde omgeving is nog complex. Belangenvereniging Geothermie Nederland pleit daarom voor een verlenging van de realisatietermijn van de SDE voor geothermie naar 6 jaar om te voorkomen dat goede, duurzame projecten niet gerealiseerd worden. In totaal zijn er nog circa 70 projecten die de komende jaren willen starten, mits subsidie, vergunningen en warmtevraag tijdig worden geregeld.

Actie nodig

Hans Bolscher, voorzitter Geothermie Nederland: “Er is actie van de overheid en politiek nodig om die projecten die nog steeds in ontwikkeling zijn ook daadwerkelijk van de grond te krijgen. De sector staat klaar voor een sterke groei maar de afgelopen 2 jaar zijn er geen SDE-subsidies voor geothermie verstrekt. Tientallen projecten staan klaar als het beter gaat met vergunningen en subsidies. Ongeveer 25 procent van de hele Nederlandse warmtevraag kan in de toekomst duurzaam ingevuld worden door geothermie, in de glastuinbouw zelfs voor meer dan 50 procent. Gelukkig krijgen we vanuit de politiek volop steun - wat blijkt uit de moties en amendementen die zijn ingediend bij de wijziging van de Mijnbouwwet - en roepen politici de staatssecretaris en minister op om geothermie op verschillende manieren te steunen. Maar de overheid moet echt versnellen om die potentie voor duurzame warmte - juist nu - te kunnen realiseren.”

Alternatief voor aardgas

Het gebruik van aardwarmte levert op dit moment een besparing op van meer dan 181 miljoen kubieke meter aardgas per jaar. Dit staat gelijk aan het gebruik aan aardgas voor een stad met de omvang van Eindhoven. Dat betekent alles bij elkaar dus nu al een aanzienlijke besparing van de CO2-uitstoot. Deze eerste initiatieven hebben een stevige basis gelegd om verder op te schalen. Er zijn veel meer putten op veel meer plaatsen nodig om de ambities uit het Klimaatakkoord te realiseren. Hiermee worden we ook snel minder afhankelijk van aardgas.

 

Meer info op https://geothermie.nl

Lees ook
ECL lanceert off-grid datacenter op basis van groene waterstof

ECL lanceert off-grid datacenter op basis van groene waterstof

ECL heeft een modulair, off-grid datacenter geïntroduceerd dat draait op groene waterstof. De startup levert deze datacenters vanaf het tweede kwartaal in blokken van 1 MW met een uptime-garantie van 99,9999 procent.

SDIA roept op tot datagedreven beslissingen over verduurzaming

SDIA roept op tot datagedreven beslissingen over verduurzaming

Het zal niemand ontgaan zijn dat de discussie over het energie- en watergebruik van datacenters de laatste jaren feller en emotioneler is geworden. Vergunningaanvragen voor nieuwe faciliteiten of uitbreidingen van bestaande locaties lijken steeds vaker bemoeilijkt te worden doordat kreten als ‘energiesluipers’ in discussies over de voor- en nadele1

Delta Electronics opent duurzaam gebouw op de Automotive Campus in Helmond

Delta Electronics opent duurzaam gebouw op de Automotive Campus in Helmond

Delta, een van de grootste aanbieders van energiemanagement- en gebouwbeheersystemen, heeft vandaag officieel het nieuwe gebouw op de Automotive Campus in Helmond geopend. Vanuit de nieuwe locatie ondersteunt Delta met productontwikkeling, testing en technisch onderhoud de verdere uitbreiding van zijn activiteiten in de sectoren industriële automa1