EVS kiest voor hypermoderne en future proof inrichting IT-infrastructuur

EVS. Drie letters die onlosmakelijk verbonden zijn met de productie en videobroadcasting van professionele beelden. De Luikse onderneming is wereldwijd marktleider in haar sector en ontwikkelt en produceert geïntegreerde oplossingen (hardware en software) - content enhancement, instant slow motion, heruitzending ... - voor meer en meer ‘kanalen’, gaande van analoge en digitale televisie tot mobiele devices.

P1050778-300x225 Begin 2015 nam EVS zijn intrek in een gloednieuw gebouw in het Science Park (Sart Tilman) in Luik. De teams, die door de groei van de onderneming verspreid waren over zes verschillende gebouwen, werden hierdoor samengebracht op één plek.

De verhuizing was aanleiding om de inrichting van de IT-infrastructuur te herbekijken. Zo werd de serverruimte opgedeeld in maar liefst tien serverlokalen, verspreid over vijf verdiepingen: twee lokalen voor de IT en drie voor R&D.

“Wij wilden de servers zo dicht mogelijk plaatsen bij de verschillende departementen en vakgebieden – ontwerp, productie van apparatuur, tests, support, commercieel team, administratie … – en het specifieke werk dat daar verricht wordt”, verklaart Yves Rolus, directeur projecten en ICT-infrastructuur bij EVS.

Ook bijzonder is dat de datarooms geen blinde bunkers zijn. Bij EVS en overigens in het hele gebouw voeren glas en transparantie de boventoon. Elk serverlokaal is dus een glazen ruimte waar iedereen naar binnen kan kijken. “Ons materiaal dient onder de aandacht gebracht worden.”

Die twee speciale kenmerken alleen al – meerdere lokalen en zichtbaarheid van het materiaal – stelden specifieke eisen in termen van bekabeling en ontwerp van de serverlokalen. Om die aparte inrichting te bedenken, te ontwerpen, uit te tekenen en te installeren, organiseerde EVS een aanbesteding. Drie ondernemingen stuurden een offerte. Twee daarvan namen deel aan een zes maanden durende proof of concept om een solide en doeltreffende oplossing uit te werken en de haalbaarheid ervan te bevestigen. Het was een langdurig proces, waar Koning & Hartman als winnaar uit tevoorschijn kwam met een maatwerk oplossing op basis van een standaard platform.

Tot in het kleinste detail

P1050784-300x225 Yves Rolus (l) en Herbert Devlieger

“Koning & Hartman heeft echt geluisterd naar onze specifieke behoeften en situatie”, vervolgt Yves Rolus. Die omvatten dus ook de glazen structuur van het gebouw, die bijzondere eisen stelde op het gebied van temperatuur, en de netwerkvereisten.

Omdat de kabels niet door het plafond konden, moest Koning & Hartman bijvoorbeeld een oplossing bedenken om de kabels [coaxkabels en Ethernet-kabels maar ook en vooral glasvezel] vanuit de installatievloeren omhoog te trekken en ze langs de onder- of bovenkant van de racks naar binnen te voeren.

Een bijkomende uitdaging was dat de vloerplaten van de installatievloeren watergekoelde systemen bevatten, waardoor de kabelgoten niet met behulp van een boor konden worden vastgezet.

De containments zijn in een koude gang opstelling gerealiseerd. Hierbij worden de tegenover elkaar geplaatste rijen server/storage racks aan de voorkant gekoeld, en wordt de warme lucht aan de achterzijde afgevoerd. Deze lucht wordt opgevangen om het gebouw zelf te verwarmen. Ook voor de racks zelf waren enkele specifieke oplossingen nodig, onder meer om de lucht te kanaliseren volgens de eisen van de EVS XT servers op het vlak van zijkoeling (een erfenis van het originele EVS-ontwerp). Bovendien moest het mogelijk zijn om in eenzelfde kolom EVS-servers te laten co-existeren met andere systemen die op hun beurt vooraan gekoeld worden.

Rekening houden met technologieën van de toekomst

Naast de speciale kenmerken van het gebouw speelde er nog een ander zeer belangrijk gegeven mee: de snelle evolutie van de broadcastwereld. De infrastructuur van de serverlokalen moest het hoofd kunnen bieden aan de technologische behoeften en vereisten op middellange en langere termijn. EVS wil niet alleen aan de top staan in zijn sector (van HD tot UHD/4K, C-Cast multimedia …), maar ook de nodige middelen inzetten om daar te blijven … En de evolutie van broadcasting en analoge televisie naar het digitale tijdperk en all-IP is daarbij van groot strategisch belang. De backbone en de kabelverbindingen werden dan ook passend gedimensioneerd.

Testcomfort

P1050775-300x225 De productieomgeving van de EVS-servers vormde een bijkomende uitdaging. “Een aantal teams houdt zich specifiek bezig met de tests en kwaliteitscontroles van de servers die wij zelf produceren en assembleren en van de geïntegreerde oplossingen die we op maat ontwerpen voor onze klanten. Die mensen werken in open spaces en dicht bij de machines, die op hun beurt in een gekoelde omgeving moeten staan”, zegt Yves Rolus.

Het probleem is dat gangbare koelsystemen lawaai maken. Voor de testers is dat niet erg comfortabel …

“Voor dergelijke testomgevingen viel de keuze op hermetisch gesloten kasten met geïntegreerde water-lucht warmtewisselaars. Het design van deze LHX kasten is geoptimaliseerd om het geluid zoveel mogelijk te beperken maar de temperatuur toch leefbaar en stabiel te houden: dubbele beglazing, sensoren die de ventilators tot stilstand brengen als de glasdeur geopend wordt, automatische optimalisatie van het energieverbruik … Ook die uitdaging werd opgelost dankzij de knowhow van de partners Koning & Hartman en Pentair.

De EVS-locatie in enkele cijfers 

  • Oppervlakte van het gebouw: 23.000 m2 (7 verdiepingen)
  • 10 serverlokalen, waarvan:
  • 1 lokaal, het grootste, met 90 serverracks
  • 3 lokalen voor R&D, goed voor 174 serverracks in totaal
  • 4 datarooms van het type gesloten behuizing met water-lucht warmtewisselaar voor open space
  • 2 lokalen met IT-servers

500 Varistar racks (20.000 U) waarin zich EVS-servers, IPD-, Xstore-, NAS en IT-apparatuur, switches, patches enz. bevinden

  • 1.020 km kabel (300 in koper, 720 in glasvezel)
  • 400 EVS XT-servers, geïnstalleerd in de verschillende afdelingen
  • 64 teststands (voor het testen van de EVS XT-servers en de geïntegreerde systemen met hardware en software van derden)

Brigitte Doucet is journalist