Een terugblik op PEDCA’s Data Centre Essentials training @ TU Delft

Afgelopen dinsdag 8 april heeft PEDCA een training dag georganiseerd op de TU Delft voor ‘bijna en net afgestudeerden’ die wellicht interesse hebben om te werken binnen de relatief jonge, maar zeer snel groeiende, data center industrie. Een zeer geslaagde dag! Maar waarom organiseerde PEDCA dit eigenlijk, en wat is PEDCA?

Voor wie nog niet bekend is met het project PEDCA, is het handig te weten wat PEDCA is. PEDCA staat voor Pan-European Data Center Academy en het project is voortgekomen uit de oproep vanuit de Europese Commissie onder het Horizon2020 programma en in het bijzonder de op ICT gerichte oproep rondom het onderwerp ‘samenwerking’ (FP7 Framework 2013). Project PEDCA is een samenwerkingsverband, consortium, van diverse organisaties binnen Europa voor de realisatie van een samenwerking-raamwerk voor de data center industrie, de Pan-European Data Centre Academy. Het consortium bestaat uit Data Centre Alliance, Green IT Amsterdam, WUSYS, Cerios Green, Aimes Grid Services, London & Partners, Goethe Universiteit, Universiteit van Leeds, Universiteit van East-London, SMK (Stichting Milieukeur), Frankfurt.de en de Technische Universiteit Delft.

De data center industrie is groeiend en zeer sterk binnen Europa, maar er bestaat nog geen platform dat zich specifiek richt op een raamwerk voor de sector in Europa, waar allerlei kennis en vaardigheden samenkomen op het gebied van strategie, onderzoek, ‘best practices’ en continue ontwikkeling etc. Dit is waar project PEDCA invulling aan wil geven. Niet als een nieuw orgaan, maar juist door voort te bouwen op bestaande initiatieven en hun input en kracht samen te brengen. Lees meer hierover op de website van het project.

Kennis en vaardigheden

Een van de belangrijke onderwerpen binnen PEDCA (en zo ook het project) is aandacht voor educatie, training en ‘awareness’ in relatie tot de data center industrie. Als je arts wilt worden, weet je dat je een artsenopleiding moet volgen en dan nog waarschijnlijk een of meerdere specialisatietrajecten. Wie binnen de data center industrie aan de slag wil, kan geen gerichte data center opleiding volgen. Maar ook vanuit de industrie bekeken, waar haal je de mensen vandaan die de juiste kennis én vaardigheden hebben? Kortom, het is vaak nog lastig de twee bij elkaar te brengen. PEDCA heeft echter niet de ambitie zelf een opleidingsorganisatie te zijn. Er zijn ten slotte al legio zeer kwalitatieve opleidings- en trainingsinstituten binnen Europa. Maar er is wel een rol weggelegd voor gedegen advies over onderwerpen, gewenste kennis en vaardigheden vanuit de data center industrie als handvat voor het ontwikkelen van curricula en trainingen. Overigens niet alleen voor ICT gerichte opleidingen. De data center industrie heeft niet alleen mensen met ICT kennis nodig, maar ook mensen met vaardigheden met betrekking tot bijvoorbeeld bedrijfsvoering, technische installaties, onderzoek, klantrelaties e.d.

Kennismaking - De Data Centre Essentials training

Waarom organiseert project PEDCA dan een training dag? Onderdeel van het project is het in kaart brengen van opleidingen die van belang zijn voor data center managers en data center professionals. Doel van deze inventarisatie is vast te stellen welk aanbod er momenteel voorhanden is en waar eventueel nog opleidingen ontbreken (zie het artikel in DatacenterWorks #4). De training bij TU Delft was een initiatief in reactie op de uitkomsten van onderzoek dat is uitgevoerd door project PEDCA samen met data center werkgevers en training organisaties. De uitkomsten van dit onderzoek impliceren dat er een kennis en vaardigheden-gat bestaat tussen afgestudeerden en functie-gerelateerde training trajecten binnen de sector. Het geven van een dergelijk training biedt de mogelijkheid om een aantal kernonderwerpen binnen de sector te belichten voor ‘nieuw publiek’ en tevens voor geïnteresseerden de kans om eens te duiken in wat er komt kijken bij het ontwerpen, bouwen, onderhouden en beheren van een data center.

Zo gezegd zo gedaan. Een van de deelnemers binnen het project is de Technische Universiteit Delft. Een ideale gelegenheid dus om dicht bij het vuur te zitten. Zowel het aantal inschrijvingen als de opkomst op de dag zelf waren vrij hoog, dus een goed begin. In een vol dagprogramma, met hier en daar de nodige pauzes, werden diverse onderwerpen belicht.

  • Wat is een data center?
  • ‘Big Equipment’ - wat zit er in een data center?
  • Type data centers
  • Cloud en Hosting diensten, hoe zit dat in elkaar?
  • Drivers en duurzaamheid
  • Werken in de sector / carrière, met aansluitend een paneldiscussie met Wouter van Hulten (InterXion), Eric Lisica (EvoSwitch), Dirk Harryvan (Cerios Green) en Anda Counotte-Potman (Open Universiteit)

Hoewel het merendeel van de aanwezigen een ‘computer science’ studie achtergrond hebben, bleken er ook mensen van buiten de technische wereld op de training te zijn afgekomen. Een aardige afspiegeling van wat in de data center sector rondloopt. Er werden dan ook flink wat vragen gesteld, na de individuele sessies maar vooral tijdens de paneldiscussie. Ook met een ICT gerichte opleiding kom je lang niet altijd in aanraking met specifieke data center materie en door deze dag heeft men een gedegen kennismaking gekregen over wat er nu speelt op het gebied van data centers, zoals op het gebied van infrastructuur en koeling, als waar de toekomst van de sector ligt, denk bijvoorbeeld aan de groeiende vraag naar verduurzaming of een data center als actieve speler binnen slimme energienetwerken. Ook niet onbelangrijk voor de deelnemers, aan het eind van de dag heeft een ieder die de training heeft bijgewoond een certificaat van aanwezigheid meegekregen dat is uitgegeven door brancheorganisatie Data Centre Alliance. Een goede basis voor diegenen die graag in de sector aan de slag willen.

Vanuit het project zelf was het ook een leerzame dag. Het heeft niet alleen een blik gegeven op de achtergrond van mensen met interesse in de sector, maar heeft het project ook verder inzicht (en bevestiging) gegeven in de onderwerpen waar deze personen het meest en minst bekend mee waren in relatie tot de kennis en vaardigheden behoefte van de data center industrie.

Simon Campbell-Whyte van brancheorganisatie Data Centre Alliance: “Ik ben blij om te zien dat PEDCA met deze training dag heeft kunnen laten zien dat het gat prima te overbruggen is met de juiste aandacht. Door een gerichte intensieve benadering, zoals deze dag bij TU Delft, kun je al een goede eerste basis meegeven. Het feit dat meer dan 50 jonge mensen bereid zijn een volle dag mee te doen om meer over de sector te weten te komen, bevestigt eveneens de toegevoegde waarde ervan.”

Frank Verhagen van Cerios Green: “Het is verbazingwekkend hoe groot de kloof is tussen de academische wereld en de data center industrie. Zelfs de basiskennis op het gebied van data centers ontbreekt vaak en dat is natuurlijk best jammer als je ziet hoe belangrijk de datacenter industrie is voor onze economie.”

Er werd tijdens de afsluitende borrel door de deelnemers, panelleden en presentatoren ook nog flink wat nagepraat. Al met al kijkt project PEDCA terug op een geslaagde dag. Een tweede training dag ligt nog in het verschiet in Frankfurt. Mocht je toch in de buurt zijn en je wilt nog meedoen, kijk dan op de registratiepagina: http://www.data-central.org/?Essentials_Training.

Project PEDCA wil iedereen bedanken die aanwezig is geweest en heeft bijgedragen aan een geslaagde dag. In het bijzonder de panelleden en de TU Delft, die alle activiteiten van de dag vlekkeloos hebben georganiseerd.

Esther van Bergen, Green IT Amsterdam

© Foto’s met dank aan fotografen Laya Zindel, Tim Hegeman en Otto Visser van TU Delft

 
Dossiers