Edge datacenters maken IT-strategie klaar voor de toekomst

Door de digitale transformatie moeten meer gegevens worden verwerkt. Daarom hebben ondernemingen nu een oplossing nodig om snel en eenvoudig nieuwe datacenters op te bouwen. Gelijktijdig moeten gegevensstromen al bij de bron voor het eerst worden verwerkt om korte latentietijden voor realtime-toepassingen mogelijk te maken. Modulair opgebouwde edge-datacenters bieden daarvoor een oplossing.

Edge datacenters zijn decentrale IT-systemen die rekenkracht direct naar de plaats brengen waar de gegevens ontstaan. Zij staan in de onmiddellijke nabijheid van de databronnen en ondersteunen daardoor de snelste eerste verwerking van gegevens. Bovendien zijn zij verbonden met cloud-datacenters, omdat daar een latere verwerking plaatsvindt. Softwaretoepassingen in aangesloten datacenters gebruiken deze zeer actuele gegevens om analyses uit te voeren.

Genetwerkte machines

Genetwerkte machines en het internet der dingen gebruiken een groot aantal sensoren die constant te verwerken gegevensstromen produceren. Met edge-datacenters breiden ondernemingen de benodigde ­IT-­infrastructuur uit. Marktanalisten van IDC gaan ervan uit dat in 2019 al veertig procent van de gegevens uit het internet of things door ­IT-­systemen ‘in the edge’ kunnen worden verwerkt en geanalyseerd.

fri180427700 Veilige oplossing voor Industrie 4.0-toepassingen: met het secure edge-datacenter (SEDC) biedt Rittal samen met de partners ABB en HPE een turnkey datacenter-oplossing die speciaal is ontwikkeld voor een realtime verwerking van gegevens in ruwe industriële omgevingen.

Een van de belangrijkste drijvende krachten hierachter is de nieuwe 5G-standaard voor mobiele communicatie, op basis waarvan de ­hoeveelheid gegevens in het netwerk vergeleken met 4G opnieuw aanzienlijk kan toenemen. In de toekomst zijn datasnelheden van ­maximaal 10 GBit per seconde mogelijk. Toepassingen voor de indus­trie benutten 5G-eigenschappen als hoge betrouwbaarheid en ­realtime-functionaliteit, een hogere gegevensverwerkingscapaciteit, geringe latentie, aanzienlijk dichtere netwerken, grotere mobiliteit en IT-security. Hierdoor is de nieuwe standaard geschikt voor alle ‘mobiele’ gebieden - of het nu gaat om mobiele robots en gereedschappen of autonome transportsystemen. Dit geldt ook bij augmented reality-­toepassingen, die steeds belangrijker worden voor Industrie 4.0. Hoe meer van dergelijke toepassingen we inzetten, hoe meer bandbreedte en kortere reactietijden nodig zijn.

Klanten kunnen een edge-datacenter met vooraf geconfigureerde, gestandaardiseerde modulen aanpassen aan de benodigde capaciteit. Modulen voor koeling en voeding en stabiele IT-racks en veiligheidscomponenten zijn al op elkaar afgestemd. Dit is vooral van belang in ruwe (productie-)omgevingen. Belangrijk is dat IT-kasten een hoge beschermklasse zoals IP 55 hebben, die de kwetsbare IT-systemen beschermt tegen externe invloeden zoals vocht, stof, vuil en toegang door onbevoegden.

Soorten edge datacenters

Afhankelijk van de eisen en het toepassingsgebied zijn er tal van ­vermogensklassen voor edge-systemen. Als edge-gateway voeren zij bijvoorbeeld direct ter plaatse taken uit voor het consolideren van gegevens en starten zij vervolgens de overdracht naar cloud-data­centers. Maar ook eerste analyses van gegevens nabij de bron zijn mogelijk. Kleinere systemen voeren bijvoorbeeld de eerste samenvoeging van sensorgegevens in een productielijn uit. Er zijn echter ook krachtiger edge-datacenters die de rekenkracht op de locatie aanzienlijk verhogen.

Het technologische ontwerp van deze edge-varianten kan zeer verschillend zijn. Bijvoorbeeld als eenvoudige technische kast of op basis van een speciaal beveiligd IT-rack dat is voorzien van een extra beschermhuls. Wie meer vermogen nodig heeft, bouwt een krachtig edge-datacenter op basis van een modulaire container met weerbestendige en brandwerende behuizing. Zo’n systeem wordt in de directe nabijheid van de gegevensbron in of buiten gebouwen geplaatst en ondersteunt met de juiste koeltechnologie een vermogen van maximaal 35 kW per IT-rack.

De algemene voordelen van de IT-containers zijn de stabiliteit en veiligheid door gebruik te maken van stalen wanden en de hoge mobiliteit van het systeem, die het mogelijk maakt om krachtige datacenters zeer flexibel op het bedrijfsterrein of in fabriekshallen op te bouwen.

Eisen bepalen configuratie

Wie op locatie meer rekenkracht via edge-systemen wil opbouwen, moet eerst bepalen welke bedrijfsdoelen daarmee worden nagestreefd. Op basis daarvan bepalen specialisten en IT-experts welke softwaretoepassingen nodig zijn. Met deze lijst van eisen is het mogelijk de configuratie van een edge-datacenter te bepalen. Er moet rekening worden gehouden met diverse criteria: edge-datacenters moeten snel en eenvoudig inzetbaar zijn, zodat de eisen van de afdelingen snel kunnen worden geïmplementeerd. Ideaal is een compleet systeem dat de fabrikant kant-en-klaar gemonteerd levert, dat door middel van plug & play op de energievoorziening en netwerktechniek wordt aangesloten en waarbij de koeltechniek al is geïmplementeerd.

fri182003800 Perfecte locatie: Industrie 4.0-toepassingen en Edge-scenario’s hebben korte latency-tijden nodig. Het cloud-park Höchst is een ideale datacenter-locatie voor ondernemingen uit de regio Frankfurt. Turnkey IT-containers van Rittal zorgen hier voor een snelle en veilige opbouw van IT-resources.

Om de bedrijfskosten te verlagen, moet de werking van edge-systemen geautomatiseerd en grotendeels onderhoudsvrij zijn. Dit vereist een uitgebreide monitoring, die stroomvoorziening, koeling, branddetectie en brandblussing omvat. Welke beschermklasse voor de fysieke bescherming nodig is, bepalen factoren zoals locatie of de benodigde betrouwbaarheid. De monitoring dient bovendien de bewaking van behuizings- of rack-deuren en zijwanden te omvatten. Elektronische deursloten vergemakkelijken het regelen wanneer welke medewerkers toegang tot de IT hebben. Bij onderhoud op afstand of in nood­gevallen kan het nodig zijn het systeem volledig uit te schakelen en daarvoor ook de stroomvoorziening te onderbreken. Daartoe zijn schakelbare PDU‘s (Power Distribution Unit) nodig.

Meer veiligheid

Om aan de hoogste veiligheidseisen te voldoen, kan een edge-datacenter in een ruimte-in-ruimte omgeving worden opgesteld. Zo’n veiligheidscel biedt bij brand en in een sterk vervuilde omgeving de hoogste bescherming. In de outdoor-omgeving moet de beschermklasse bovendien een veilige IT-werking in een breed temperatuurgebied ondersteunen, bijvoorbeeld van -20 °C tot +45 °C.

Aanbieders zoals Rittal hebben een modulair concept ontwikkeld, dat aan deze gevarieerde eisen voldoet. Net als bij een modulair systeem kunnen ondernemingen de juiste oplossing voor hun toepassing samenstellen. Bij het zoeken naar een oplossing kiest Rittal voor een holistische aanpak: door partnerschappen met ondernemingen zoals ABB, HPE, IBM en andere partijen krijgen klanten alle benodigde prestaties uit een hand. Dit resulteert in een vooraf gedefinieerde, gestandaardiseerde edge-oplossing die naar keuze met actieve IT-componenten en As a Service-diensten wordt aangevuld en turnkey wordt geleverd. Dit maakt een decentrale opbouw van nieuwe IT-infrastructuren en de instap in edge computing mogelijk.

Elbert Raben is verantwoordelijk voor Productmanagement IT bij Rittal

Dossiers