Dynamiek in de datacentermarkt biedt volop kansen

atos

De datacentermarkt is volop in beweging. “Datacenters zijn na kaas het nieuwe exportproduct van Nederland”, kopte het Dutch Datacenter Report 2016 onlangs al. Ook Christiaan van Terheijden - CEO van datacenterleverancier Minkels - onderstreept de dynamiek in de datacenterwereld. Onder meer Internet of Things (IoT) zorgt voor nieuwe uitdagingen als het gaat om het toekomstbestendig maken van datacenters.

Internet Of Things (IoT)

Met een gemiddelde groei van 15% de laatste vijf jaar is de Nederlandse datacentersector in korte tijd in omvang verdubbeld (bron: Dutch Datacenter Report 2016). Christiaan van Terheijden, CEO van Minkels: “De rol van datacenters wordt alleen maar belangrijker, gedreven door onder meer Internet Of Things (IoT). Zo waren er in 2014 wereldwijd 14 miljard connected devices. In 2020 zullen dat er 50 miljard zijn (bron: Cisco). Internet of Things heeft ook invloed op het ontwerp en de implementatie van datacenters. Op dit moment ontstaan er twee niveaus van compute: een ‘edge’ laag (bijvoorbeeld micro datacenters) en een ‘core’ laag (bijvoorbeeld hyper scale datacenters).

Energie-efficiëntie

Maar er gebeurt meer in de datacentermarkt. “De branche heeft energie-efficiëntie tot nieuwe hoogten gebracht en blijft voortdurend werken aan verdere vergroening en verduurzaming. In het afgelopen half jaar zijn er ook verschillende mooie projecten op ons pad gekomen, waar energy efficiency een rol speelde. Onder meer Air France en het Ministère de l’écologie maken nu gebruik van energie-efficiënte Minkels-oplossingen. Maar de vraag naar Minkels-producten komt niet alleen uit de omringende landen.”

Wereldwijde aanwezigheid

  • Christiaan van Terheijden Christiaan van Terheijden
  • De markt vraagt steeds meer om de wereldwijde aanwezigheid van Minkels - en dus ook om dezelfde kwaliteit en beschikbaarheid van haar producten. “Dit past uitstekend bij onze ‘Global Presence, Local Excellence’ strategie. Wij zijn na het toetreden tot The Node Pole Alliance volop actief in de Scandinavische markt; de wereldwijde hub voor innovaties in dataverkeer en databeheer. Ook zijn we gestart met assemblage- en productieactiviteiten in de VS. Vanuit de omgeving van New York bedienen we de Amerikaanse markt. Daarnaast groeit de productie in China gestaag. Vanuit Wuxi produceren we onder meer voor Hitachi Data Systems, maar ook voor andere klanten vanuit de lokale Legrand-organisaties.”

Meer synergie, meer waarde voor de klant

Het verkoopnetwerk van Legrand droeg het afgelopen half jaar bij aan mooie lokale en exportresultaten. “Legrand legt steeds meer de focus op datacenters en wel op het leveren van totaaloplossingen. Zo vormen de energiemanagementproducten van Raritan - sinds september vorig jaar officieel onderdeel van Legrand - een kwalitatieve aanvulling op ons portfolio. Door de nauwere samenwerking met Raritan en Legrand weten we meer synergie te bereiken en dus meer waarde voor de klant te realiseren.”

Komende half jaar

“Naast de samenwerking met onze Legrand-zusterbedrijven, staan partnerships het komende half jaar volop in the picture. Door dergelijke partnerships kunnen we de markt beter bedienen. Onze producten zijn hierdoor niet alleen wereldwijd verkrijgbaar, maar vormen vaak ook een totaaloplossing samen met de producten van partners. Verder zullen wij de komende tijd focussen op de introductie van het micro datacenter MiniCube. Net zoals de onlangs gelanceerde MatrixCube, is dit de ideale oplossing voor het MKB.”

Dossiers
Lees ook
Uw on-premise infrastructuur behouden en toch profiteren van de cloud

Uw on-premise infrastructuur behouden en toch profiteren van de cloud

Niet voor ieder bedrijf is het volledig migreren naar de cloud een optie. In sommige sectoren is een dergelijke migratie simpelweg niet haalbaar of kosteneffectief. Hoe kunt u uw on-premise infrastructuur behouden en toch profiteren van de voordelen van de cloud? Dit onderwerp en vele anderen staan centraal op DCD>Zettastructure, dat op 7 en 81

DDA brengt impact van IoT op datacenters in beeld

DDA brengt impact van IoT op datacenters in beeld

Het is op dit moment één van de belangrijkste trends in de digitale economie: het Internet of Things (IoT). De verwachtingen zijn hoog gespannen en de meningen sterk verdeeld. Zal het IoT een revolutionaire nieuwe innovatie blijken of is terughoudendheid geboden? Om enig inzicht te geven in wat IoT is, waar het al wordt toegepast en wat we er van1

Investeringen in Internet of Things nemen toe

Investeringen in Internet of Things nemen toe

Mobiele operators realiseren in 2025 naar verwachting 201 miljard dollar omzet uit het Internet of Things. Het gaat hierbij zowel om oplossingen die worden ondersteund door traditionele cellulaire technologie zoals 2G, 3G en 4G als oplossingen die gebruik maken van low-power wide area netwerken (LPWA’s) zoals narrowband Internet of Things (NB-IoT)1