Bouwen in een beveiligde kluis

H83A7450

De voorkeur van elke datacentereigenaar is om een nieuw datacenter te bouwen op een stuk vrij gelegen land. Grote spelers in de markt doen dit ook. Niet iedereen heeft de vrijheid om een geheel nieuw pand neer te zetten zonder risico’s van bijvoorbeeld ‘de buren’. Eindgebruikers en huurders moeten het bij nieuwbouw vaak doen met de beschikbare ruimte.

Ingenieursbureau Deerns heeft veel ervaring met het ontwerp en de bouwbegeleiding van green- én brown-field-projecten wereldwijd. Vorig jaar klopte de Turkse effectenbeurs bij het bureau aan. Tijdens de eerste gesprekken werden al snel twee uitgangspunten duidelijk: ‘Borsa Istanbul’ wilde een nieuw datacenter voor de toekomst met alle moderne technologieën. Tevens moest het nieuwe datacenter binnen het bestaande gebouw worden gebouwd. Op 3 april jl. is het datacenter officieel geopend en wordt het de komende maanden ingericht zodat het in juli in gebruik kan worden genomen.

Duurzaamheidsambities van de beurs

Een nieuw datacenter ontwerpen en inpassen binnen het beursgebouw maakte de opdracht voor Deerns uitdagend. Uiteraard zijn andere locaties overwogen, maar gelet op de duurzaamheidsambities van de opdrachtgever en het feit dat het landschap langs de Bosporus in Istanbul wettelijk beschermd is tegen de komst van nieuwe gebouwen was de keuze voor de locatie snel gemaakt: de beveiligde kluis in het beursgebouw waar voorheen papieren obligaties en aandelen werden opgeslagen. Door de digitalisering was de functie van deze kluis overbodig geworden.

Bouwen met de winkel open

De kluis van 750 m2 bevindt zich in de kelders van het gebouw en kenmerkt zich door 75 cm dikke betonnen wanden rondom. De beschikbare hoogte van zes meter maakte de ruimte geschikt voor de inbouw van een datacenter. Alle installatietechnische voorzieningen zoals de luchtkanalen en brandbeveiligingscomponenten konden boven de racks worden geïnstalleerd en onder de verhoogde computervloer is er voldoende ruimte gecreëerd voor het inblazen van koude lucht en de gekoelde waterleidingen. Andere omringende ruimtes waren lastiger. Allereerst maar drie meter hoog met een verlaagd plafond dat grotendeels in beslag werd genomen door bestaande gebouwinstallaties. Dit in tegenstelling tot een greenfield datacenter waarbij het gebouw als het ware om de installaties heen wordt gebouwd. “Alles moest gebeuren midden in het kloppend hart van de financiële wereld van Turkije. Dat betekent dat de bestaande infrastructuur gedurende de ontwerpfase en tijdens constructie overeind en in bedrijf moest blijven. Dat is nog eens een extra uitdaging”, vertelt projectleider Karl van Ginderdeuren van Deerns.

Vroegtijdige sloop

Deerns heeft besloten de sloop van de kluis en omliggende ruimtes voortijdig uit te voeren, om grote problemen tijdens de uitvoering voor te kunnen zijn. De tekeningen waren namelijk niet op alle punten correct. Alle ruimtes zijn volledig gestript. De bestaande voorzieningen die tevoorschijn kwamen werden in kaart gebracht. Tijdens deze fase werd ook duidelijk dat alle ruimtes slechts één gezamenlijke weg naar buiten hadden: de naastgelegen gang.

Natuurinvloeden

En als dat nog niet alles is, komt ook de positie van Turkije op de aarde nog eens aan de orde. Het land, dat regelmatig wordt getroffen door aardbevingen, heeft haar regelgeving met betrekking tot de bestendigheid van gebouwen en de voorzieningen eromheen sterk aangescherpt. Ondanks verscheidene pogingen van Borsa Istanbul de afgelopen jaren om het gebouw te verstevigen, voldeed het gebouw uit 1995 niet aan de hedendaagse standaarden. Deerns heeft in samenwerking met Turkse partners het datacenter en de omliggende ruimtes verder verstevigd op basis van berekeningen en simulaties die helaas ook resulteerden in verdere ruimtebeperkingen. Zo zijn extra kolommen toegevoegd en optimale posities van de sparingen in de wanden bepaald. Eveneens zijn alle mogelijke maatregelen ter bescherming van de elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties genomen. Hierbij moet men denken aan het extra beveiligen van alle afhangpunten van de installaties, zodat schakelkasten niet kunnen omvallen. Ook is een aardbevingsbestendige verhoogde vloer aangebracht.

Hybride koelers in een heuvel

De beschikbare ruimte was aan alle kanten beperkt. Hoe organiseer je dan de koeling van het datacenter? Het koelconcept, dat Deerns eerder heeft ontworpen voor andere opdrachtgevers maar een primeur is voor Turkije, kwam neer op watergekoelde koelmachines en hybride droge koelers. De opstelling van de hybride droge koelers zijn verzonken weggewerkt in een heuvel, omdat er geen ruimte op het terrein was. Om de geluiduitstraling naar de naastgelegen woningen te beperken, is de vrije zijde afgeschermd met een akoestische wand.

Snelheid

Snelheid was een belangrijk speerpunt voor het project. Het ontwerp heeft vanaf de eerste gesprekken tot de aanbesteding vijf maanden geduurd. Het datacenter is vervolgens binnen zes maanden gebouwd. Ondanks dat alle werktuigbouwkundige installaties volledig onafhankelijk van de bestaande gebouwinstallaties ontworpen konden worden, moesten de elektrotechnische installaties gedeeltelijk aan de bestaande installaties worden gekoppeld. Dit kwam voort uit enerzijds de lange levertijd van de benodigde componenten en anderzijds uit de plannen voor de bouw van een nieuw ondergronds energiegebouw, dat eveneens door Deerns ontworpen is.

De bestaande elektrotechnische infrastructuur dateerde uit 1995. Deerns heeft een studie uitgevoerd om vervolgens de update van deze infrastructuur mee te nemen in de aanbesteding. Om toekomstige constructieproblemen te vermijden, is ervoor gekozen de volledig datacenter gerelateerde infrastructuur binnen het gebouw reeds op de eindsituatie te ontwerpen en te bouwen. Als eenmaal het nieuwe energiecenter in gebruik is, kan de IT-capaciteit van het datacenter groeien zonder verdere aanpassingen.

Samenwerking

De samenwerking met Borsa Istanbul was intensief en constructief. “Voor zo’n inbouwproject met alle aspecten die aan de orde kwamen en ook nog eens de culturele verschillen moet je wel van goeden huize komen. Je moet creatief kunnen denken om met de beperkingen die je tegenkomt om te gaan”, aldus Van Ginderdeuren. Deerns is inmiddels in gesprek met alle grote Turkse banken over de levering van nieuwe datacenters. “De beurs van Istanbul is dan een goede opdrachtgever om aan te kunnen refereren”, sluit hij af.

Kengetallen

De bovenstaande aanpak heeft geleid tot een datacenter dat gerealiseerd is binnen 14 maanden vanaf start ontwerp tot en met oplevering inclusief testing en commissioning. Uiteindelijk zal bij oplevering een PUE van minder dan 1.4 worden gehaald en is het datacenter TIER III certificeerbaar. De datazaaloppervlakte is circa 600 m2 en heeft een gemiddelde dichtheid van 1500 Watt per vierkante meter.

 
Dossiers