Aggreko over een perfecte storm van duurzaamheid en technologie

Agrekko-210-280-20220616_161249

Het is voor datacenters een grote uitdaging om de razendsnelle marktontwikkelingen bij te benen. Tegelijkertijd moet het allemaal bewezen en betrouwbaar zijn. Deze impliciete tegenstelling zorgt voor een behoefte aan nieuwe oplossingen op het gebied van technologische acquisitie. Bij Aggreko, de wereldwijde marktleider op het gebied van tijdelijke fullservice utility-oplossingen, zijn ze volledig op die realiteit ingespeeld

Weinig markten lijken op het eerste gezicht zo productgericht als die voor aggregaten, koeling en andere infrastructurele machinerie. “Dat is bij veel partijen in de markt de norm”, begint Maarten Martens, Product Development Senior Manager van Aggreko. “Maar zo kijken wij er niet naar. Het gaat er nu om de nadruk te leggen op de klantbehoefte. Het is niet meer zo dat je ze een specifieke generator aanbiedt, het gaat om de integratie van het proces van de klant met onze apparatuur.”

Agrekko-20220616_173158

 

Totaalplaatje

Het totaalplaatje dus, met onder meer consultancy en engineering, en dat is waar Aggreko zich de laatste jaren voor datacenters sterk heeft gepositioneerd. Anders dan andere verhuurders beschikt Aggreko over capaciteiten om deze technische projecten op te pakken. Dat is waar het team van Paul Langeweg, Sector Accountmanager Datacenters Benelux, zich in Nederland volledig mee bezig houdt. “Alle aanvragen komen bij mij, en we spreken de taal van de klant”, zegt hij. “We moeten weten wat er speelt en terugkoppelen wat we zien gebeuren in de markt. Daar speelt Aggreko vervolgens op in.” Met bijna 200 depots wereldwijd en overal een dedicated salesteam voor datacenters, zijn de voelsprieten van Aggreko buitengewoon gevoelig voor trends. Dat biedt een nauwe synergie met de uitgebreide vloot aan apparatuur ( hard & software) die Aggreko ter beschikking stelt.

Loadbanks

Voor datacenters levert Aggreko tijdelijke oplossingen voor stroomvoorziening, tijdens de constructie, maar bijvoorbeeld ook apparatuur om te testen zoals loadbanks. “Of als er bijvoorbeeld problemen ontstaan met een bepaalde chiller en het datacenter zijn redundantie dreigt te verliezen, dan springen we in”, legt Paul uit. Het gaat allemaal volgens een uitgebreid stappenplan (zie kader voor samenvatting). De dienstverlening is echter nog veel omvattender dan het lijkt. “Wij kopen dan ook geen producten kant en klaar, maar wij stappen naar fabrikanten met de specifieke vraag om producten te ontwikkelen”, zegt Guido Neijmeijer, Regional Sector Lead Datacenters voor Continentaal Europa. De uitdagingen van de afgelopen jaren hebben ervoor gezorgd dat er nog meer meerwaarde zit aan het feit dat Aggreko een wereldwijde logistieke operatie heeft. “De oplossingen worden complexer, maar tegelijkertijd ook écht een oplossing. Ook zijn de verhuurperiodes langer dan voorheen. We zitten in de ‘perfecte storm’ van een ingewikkelde supply chain, beschikbare componenten, en mankracht.”

Flexibel

Datacenterbedrijven hebben behoefte aan leveranciers die flexibel zijn. Je weet immers niet wat het volgende jaar gaat brengen. Daardoor zijn tijdelijke oplossingen populairder dan voorheen. “Verhuur wordt niet meer aangegaan voor dagen, maar steeds vaker voor weken of maanden”, zegt Maarten. “Datacenters kun je niet verplaatsen, maar wij kunnen dat wel met onze oplossingen.” De inzet is dus altijd daar waar de apparatuur het hardste nodig is. Het zijn trends die extra worden gevoed door de onzekerheid die de oorlog in Oekraïne met zich meebrengt. Huur verschuift naar langdurig gebruik, iets waar Aggreko volgens Maarten ook voor is uitgerust. “Daarnaast we beschikken we, gezien onze omvang en wereldwijde dekking, ook over uiterst gespecialiseerde apparatuur, die voor andere partijen moeilijk te ontwikkelingen zijn, of dat ze niet kosteneffectief zijn om een voorraad van aan te houden. Voor ons is dat niet zo, want wij kunnen inspelen op de wereldwijde behoefte , en er is altijd wel ergens vraag naar specifieke oplossingen.” Hetzelfde geldt voor onze specieke datacenter expertise. “Als een consultant net een project achter de rug heeft in Ierland, dan kan deze ervaring ook worden gedeeld voor een project elders”, zegt Maarten. Tegelijkertijd blijft lokale expertise een must, met verschillen in wet- en regelgeving.

Tendens

Agrekko_hydrogen-2.jpg

Een belangrijke tendens die Paul ziet is de energietransitie, met een focus op alternatieve brandstoffen en renewables. Waar het vroeger nice to have was om duurzame apparatuur te huren, is het nu echt need to have geworden. “We lopen daar als grootste speler wereldwijd in voorop”, zegt hij. “Dat zijn niet altijd de goedkoopste oplossingen. Maar bij vrijwel alle afnemers is de knop om. Iedereen heeft concrete doelen, dat ze bijvoorbeeld voor 2030 of 2050 volledig duurzaam zijn.” Als voorbeeld noemt Paul dat Aggreko al in 2019 de stap heeft gemaakt naar HVO-diesel, en dat ondertussen alle generatoren erop draaien. Maarten voegt eraan toe dat het niet anders kan. De sector ligt onder een vergrootglas. “Datacenters die blijken niet de meest groene technologie inzetten, staan niet goed in de krant. Als je geen duurzame apparatuur levert, dan heb je geen business.”

 

Guido voegt eraan toe dat de recente discussies in de pers omtrent datacenters een grote rol speelt. “Ik denk dat de sector onvoldoende in staat is geweest om zijn rol over het voetlicht te brengen bij het grote publiek”, zegt hij. “Maar je kunt zien dat ze erg gemotiveerd zijn om er alles aan te doen om voorop te lopen in het zo groen mogelijk bouwen en uitbaten van hun faciliteiten.”

Het is ook, anders Schone technologie, dan drie-vier jaar geleden, dat het nu ook mogelijk is, zegt Maarten. “Als je vanmiddag de laatste schone technologie bestelt, kan je verwachten het vrijwel meteen te hebben. De voorraad van biobrandstof en groene Methanol is eveneens op orde. De software knoopt alles aan elkaar, het is allemaal beschikbaar.” De verbrandingsmotoren zijn ook geschikt voor alle soorten biobrandstoffen, waaronder HVO en het in Frankrijk veelgebruikte B100, en ook voor methanol en waterstof zijn generatoren beschikbaar. Het zijn oplossingen die door de Future Technologies Group van Aggreko in Moerdijk verder worden verfijnd en ontwikkeld, vertelt Maarten. “Daar sparren we met klanten en de markt om te kijken hoe het voor hen kan worden ingezet”, voegt Guido eraan toe. De besluitvorming voor de inzet van zulke technologie is daarmee een stuk eenvoudiger geworden, want het is volgens Maarten, Guido en Paul bewezen technologie. “De generatoren die wij leveren zijn vervaardigd volgens de strengste regels”, zegt Paul. “Dat helpt klanten om te voldoen aan de meest strikte emmissie-eisen. Daar heeft Aggreko al honderden miljoenen in geïnvesteerd”