Jaak Vlasveld treedt terug als directeur Green IT Amsterdam

Jaak Vlasveld, directeur van GreenIT Amsterdam

Jaak Vlasveld is teruggetreden als directeur van Green IT Amsterdam, een rol die hij sinds 2014 vervulde. Vlasveld blijft voor een aantal projecten verbonden aan Green IT Amsterdam, maar gaat zich daarnaast via zijn eigen onderneming richten op blockchain-technologie en -projecten.

Impact

“Ik heb mij altijd zeer aangetrokken gevoeld tot grote technologische veranderingen die een duidelijke impact op de maatschappij hebben”, zegt Jaak Vlasveld in een toelichting op zijn afscheid als directeur. “Duurzaamheid is daar natuurlijk een heel goed voorbeeld van: maatschappelijk zeer relevant, disruptief voor de datacenter- en ICT-industrie en bovendien zeer belangrijk in het kader van de energietransitie waarvoor Nederland staat. In mijn ogen zal ook blockchain een enorme impact hebben op onze maatschappij – zowel voor individuele burgers als voor bedrijven en overheden. Voor mij is het een geweldige kans dat ik daar een bescheiden bijdrage aan mag gaan leveren. Naast uiteraard mijn activiteiten voor Green IT Amsterdam, al zullen die vanaf nu veel kleiner zijn dan voorheen en zich bovendien op de achtergrond afspelen.”

Urgentie

Oprichter en voorzitter van het bestuur van de stichting Green IT Amsterdam Anwar Osseyran is Vlasveld zeer dankbaar voor zijn inspanningen gedurende de afgelopen 10 jaar. “Ik denk dat ik niet overdrijf als ik vaststel dat Jaak Vlasveld – geheel in lijn met onze doelstellingen – een enorme bijdrage heeft geleverd aan de verduurzaming van de Nederlandse datacenterindustrie. Green IT Amsterdam richt zich op wat wij vaak noemen ‘greening of IT and datacenters’, maar ook op ‘greening by IT’. Jaak heeft een grote bijdrage geleverd aan op de datacenterindustrie gerichte projecten als CATALYST, Geyser en Eureca, maar ook op projecten als EV-Energy, ReStructure of het recent gestarte Cedaci-project die zich bezig houden met e-Waste en circulaire modellen. Als geen ander is hij in staat geweest duurzaamheid op de kaart te zetten. Hij heeft zowel industrie, politiek als de wereld van onderzoek en onderwijs van de urgentie van dit thema weten te doordringen.”

Hoogtepunt

“Een aantal mensen heeft mij gevraagd of ik het niet jammer vindt om deze stap te zetten nu verduurzaming van datacenters zo’n grote vlucht heeft genomen”, vertelt Vlasveld. “Ik vind het daarentegen juist een heel mooi moment. We hebben als Green IT Amsterdam de afgelopen jaren veel kennis verzameld en gedeeld met onze participanten en met de overheid. Daarmee hebben we – hoop ik – een nuttige bijdrage kunnen leveren aan het vergroenen van de Nederlandse ICT-industrie, een ontwikkeling waarvan we de komende jaren de vluchten kunnen gaan plukken.”

Het bestuur van de stichting Green IT Amsterdam neemt voorlopig de rol van directeur van de stichting op zich.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.