Asperitas wint internationale start-up wedstrijd van Shell

De Haarlemse start-up Asperitas heeft de New Energy Challenge 2018 gewonnen met hun unieke oplossing op basis van vloeistofkoeling voor datacenters, genaamd Immersed Computing. Het immersiekoelsysteem is veel duurzamer dan traditionele koelsystemen op luchtbasis. De jury prees de oplossing voor de energiebesparing en het hergebruik van energie in de snelgroeiende datacentermarkt. Als prijs krijgt Asperitas 100.000 euro van Shell Ventures.

Maikel Bouricius, Marketing Manager van Asperitas: “Dit is een grote dag voor Asperitas. Het winnen van de New Energy Challenge laat zien dat wij, als een cleantech bedrijf, op de juiste weg zijn om de datacenterindustrie groener te maken. Na twee jaar van ontwikkeling lanceerden we onze eerste oplossing in 2017, implementeerden we de eerste projecten dit jaar en we verwachten dat het winnen van deze award onze ontwikkeling nog verder kan versnellen.”

V.l.n.r.: Freerk Bisschop (Rockstart), Nina Dietrich (Asperitas), Evert Jaap Lugt (YES!Delft), Geert van de Wouw (Shell Ventures) en Maikel Bouricius (Asperitas)

De vraag naar datacenters groeit snel als gevolg van het toenemende gebruik van data. Datacenters hebben echter koelsystemen nodig en die vragen veel energie. Immersed Computing bouwt voort op bestaande vloeistof-immersiekoelingstechnologieën door de integratie van stroom- en netwerkcomponenten toe te voegen, de koelfysica te verbeteren en tegelijkertijd de bruikbaarheid te waarborgen door het juiste ontwerp en engineering. Met deze technologie kan de energetische voetafdruk van een datacenter met 50% worden verminderd. Sterker nog, de gebruikte elektriciteit wordt in andere energie omgezet: heet water tot 65 graden Celsius. Dit is een waardevolle, schaalbare en praktische bron voor verwarming.

Geert van de Wouw, Vice President van Shell Ventures: “Asperitas heeft een complete en geïntegreerde energieoplossing bedacht die effectief kan worden gebruikt in de meeste, zo niet alle, situaties. Het is een technologie die een oplossing biedt voor een toepassing die met immense snelheid groeit. Om die reden kan Asperitas een waardevolle rol spelen in de energietransitie.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.