Nieuwe koelaanpak Siemens gebruikt AI

Siemens lanceert in Europa een koelaanpak die nadrukkelijk gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie. De AI-component is vooral bedoeld om te zorgen dat de manier waarop koellucht wordt aangevoerd en op zaal wordt gedistribueerd verder wordt verbeterd. 

Het Duitse concern maakt hierbij gebruik van AI-technologie die is ontwikkeld door Vigilent. Deze oplossing wordt geïntegreerd met het MindSphere geheten Internet of Things (IoT) platform van Siemens.

Siemens optimiert Energieeffizienz und Zuverlässigkeit von Rechenzentren / Siemens optimizes energy efficiency and reliability of data centers

MindSphere wordt tot nu toe al gebruikt voor bijvoorbeeld het optimaliseren van het functioneren van chillers. Door nu tevens sensoren in racks te plaatsen en deze data te analyseren met de nu beschikbare AI-engine, betekent dat tal van meetgegevens kunnen worden gebruikt voor het optimaliseren van bijvoorbeeld hoeveelheden koellucht die naar de diverse IT-apparaten in deze kabinetten worden gestuurd.

In feite wil Siemens hiermee een duidelijke link gaan leggen tussen de vraag naar koeling en de daadwerkelijk aangevoerde hoeveelheid lucht. Deze relatie tussen vraag en aanbod is uiteraard afhankelijk van de systeemcapaciteit die IT workloads vragen. Deze kan variëren waardoor ook de behoefte aan koeling in de tijd verschilt. Door vraag en aanbod goed op elkaar af te stemmen zijn uiteraard ook besparingen mogelijk.

Dossiers