Green Datacenter Stakeholder Group van start

Het Europese Catalyst-consortium heeft de zogeheten Green Datacenter Stakeholder Group opgericht. Deze groep verenigt bedrijven die actief zijn in de energie-, datacenter- en Smart City-sectoren. Doel is te komen tot de integratie van datacenters in de smart energie-grids.

Het Catalyst-consortium brengt met de oprichting van de Green Datacenter – Stakeholder Group (GDC-SG) onder andere de eigenaren en beheerders van datacenters, beheerders van elektriciteitsnetwerken en warmtenetwerken, energiebedrijven, beleidsmakers en vertegenwoordigers van smart cities bij elkaar.

Energietransitie

De missie van GDC-SG is bij te dragen aan de visie dat groene datacenters een grote rol kunnen spoelen als actieve partijen in de energietransitie en de decarbonisatie van de samenleving. Meer specifiek is het doel om technologische, zakelijke en bestuurlijke uitdagingen te bespreken en op te lossen die voortvloeien uit de integratie van datacenters als kernonderdeel van het energiedomein en van slimme infrastructuren van de toekomst.

De leden van de stakeholder-groep zullen nieuwe initiatieven koppelen, deze nadrukkelijk ondersteunen en bovendien regelmatig richting de industrie, de autoriteiten en de standaardisatieorganisaties communiceren om de technische en andere uitgangspunten zoals gedefinieerd binnen de groep te delen, te verdedigen en te bevorderen.

Het Catalyst-project voorziet een toekomst van duurzame groei van de datacenterindustrie in Europa. De volgende generatie datacenters moet zowel ontworpen worden om duurzaam met grondstoffen om te gaan als een naadloze integratie in de smart city waarborgen. In deze context is een focus op energiebesparing en efficiëntie binnen de grenzen van het datacenter niet langer afdoende voor diegenen met de ambitie om de ‘green data centers’ van de toekomst te bezitten en te exploiteren. Het is dan belangrijk dat silo’s worden doorbroken om datacenters hun volledige potentieel te laten benutten, waarbij zij kapitaliseren op hun positie op het kruispunt van netwerken: IT, elektriciteit en warmte.

Nieuwe energiediensten

Het consortium streeft ernaar dat datacenters flexibele energiehubs worden die investeringen in hernieuwbare energiebronnen en energie-efficiëntie kunnen ondersteunen. Catalyst maakt gebruik van de resultaten van eerdere onderzoeksprojecten en wil een innovatief business-framework leveren op basis van nieuwe technologie. Het zal dit testen, aanpassen, opschalen en valideren.

Hiermee maken datacenters een scala aan nieuwe energiediensten mogelijk op warmte- en elektriciteitsnetten, terwijl ze hun eigen infrastructuur nog robuuster maken. Het innemen van een centrale rol binnen de energietransitie biedt kansen voor energiebewuste datacenters om niet alleen hun kosten te verlagen en hun energie- en grondstoffengebruik te optimaliseren, maar ook om nieuwe inkomstenstromen te laten ontstaan via diensten voor hergebruik van energie en het ontsluiten van energieflexibiliteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.