‘De netwerkaansluitingen mogen geen belemmering vormen’

X-ICT-oplossing-006

In oktober 2017 nam de Driessen Groep een nieuw kantoorgebouw in gebruik. De voor deze hrm-dienstverlener zo kenmerkende dynamiek is ook op deze kersverse locatie duidelijk zichtbaar. “In het ontwerp is er rekening mee gehouden dat teams snel van samenstelling en locatie wisselen”, zegt manager automatisering Frans Coppus. Hoe zorgde de Driessen Groep ervoor dat de netwerkbekabeling is voorbereid op deze dynamiek?

De geschiedenis van de Driessen Groep gaat terug tot 1993. Jan Driessen, jarenlang werkzaam als P&O-manager bij de gemeente Helmond, richtte toen Driessen Administratie & Advies op. Met wat hij zijn ‘winkel’ noemde, hielp hij gemeentes bij hun administratie en adviseerde daar ook in.

25 jaar later is het familiebedrijf uitgegroeid tot een ‘familie van bedrijven’. Zo opereert IJK, een ontwikkelaar van software en services voor de publieke sector, als onafhankelijk label onder de vlag van wat inmiddels de Driessen Groep is. IJK is gehuisvest in een hypermodern pand op een steenworp afstand van het hoofdkantoor van de Driessen Groep in Helmond. De ‘winkelstraat’ in dit nieuwe gebouw, met onder andere een ‘app-o-theek’ en een Brabants café als vergaderruimte, herinnert aan de ‘winkel’ waarmee Jan Driessen begon.

Goed bekend

Naast IJK bestaat de Driessen-familie van bedrijven uit Driessen, Driessen Professionals, Mensium, The Solutions Factory en Kans! Voor de Driessen Group werken inmiddels zo’n 500 vaste medewerkers en 15.000 flexibele medewerkers die namens Driessen zijn gedetacheerd bij opdrachtgevers in de publieke sector.

“Of het nu gaat om onze vaste of flexibele medewerkers, de medewerkerstevredenheid vinden we erg belangrijk en meten we ook”, vertelt Coppus. “Goed werkgeverschap is het uitgangspunt. Daar horen uiteraard goede arbeidsvoorwaarden bij, maar bijvoorbeeld ook dat we optimaal bereikbaar zijn en de mensen goed kennen. Die uitgangspunten komen ook terug in onze slogan ‘Goed bekend’.”

  • Frans Coppus 001 Frans Coppus
  • “We investeren daarom veel in de automatisering van onze processen zodat er zoveel mogelijk tijd overblijft voor het contact met onze opdrachtgevers en medewerkers”, vervolgt Coppus. “ICT is bij Driessen HRM erg belangrijk. We zien onszelf dan ook als een digitale dienstverlener. Zo ontwikkelen we onze eigen software voor bijvoorbeeld het digitaal declareren van uren. Ook hebben we een app gebouwd waarin medewerkers zaken als het personeelsdossier, loonstroken en declaraties kunnen terugvinden.”

Digitalisering

Bij een digitale dienstverlener hoort volgens Coppus ook dat medewerkers op de werkplek over de modernste ICT-middelen en optimale verbindingen beschikken. “In het nieuwe pand waar IJK nu is gevestigd, zijn we op het gebied van digitalisering nog een stap verder gegaan”, aldus Coppus. “De insteek was om alle moderne digitale middelen optimaal te benutten.”

Zo zijn flexwerkplekken op deze locatie de norm en zijn de vergaderruimtes bijvoorbeeld voorzien van schermen en camera’s voor digitale communicatie met opdrachtgevers, werknemers of andere Driessen-vestigingen. Wifi is in alle hoeken van het gebouw beschikbaar. Hetzelfde geldt voor de vaste netwerkaansluitingen. In het ontwerp is er rekening mee gehouden dat teams snel van samenstelling en locatie wisselen en dat (samen-)werken overal mogelijk moet zijn.

“Het uitgangspunt was dat de databekabelingsinfrastructuur flexibel genoeg moet zijn om mee te bewegen met de organisatie. De beschikbaarheid van netwerkaansluitingen mag geen belemmering vormen voor bijvoorbeeld het verhuizen van teams binnen het gebouw”, licht Coppus toe. “Tegelijkertijd is esthetiek voor de Driessen Groep erg belangrijk. De bekabeling en outlets mogen geen afbreuk doen aan de uitstraling van het gebouw.”

Onzichtbare overcapaciteit

“Meestal gaan esthetiek en flexibiliteit niet hand in hand”, weet Pieter Mikkers, bij X-ICT adviseur datanetwerkbekabeling, computerruimtes en datacenters. Aan X-ICT toch de opdracht om deze twee zaken met elkaar te verenigen. “Dan moet je zorgen voor overcapaciteit die niet zichtbaar is.”

Frans en Pieter 001 Pieter Mikkus en Frans Coppus

X-ICT ontwierp voor Driessen een bekabelingsinfrastructuur waarbij de Cat 6a-kabels zoveel mogelijk door een brede kabelgoot onder de vloeren lopen. Daar bevinden zich ook de netwerkaansluitingen, onzichtbaar voor het blote oog. ‘Inprikken’ of het verleggen van een netwerkaansluitingen is een kwestie van even een paar vloertegels lichten.

De overcapaciteit bestaat met name uit ‘blinde’ netwerkaansluitingen die zijn te activeren als daar behoefte aan is. “Ook in het plafond hebben we meer netwerkaansluitingen aangebracht dan in eerste instantie nodig is”, aldus Mikkers. De inactieve aansluitingen zijn hier met een blindplaatje afgedekt.

38 kilometer datakabel

Samen met Van Dorp, de installateur van de elektrische installaties in het nieuwe pand, rolde X-ICT in totaal 38 kilometer netwerkbekabeling uit. Deze bekabeling komt uit in twee Satellite Equipment Rooms (SER’s) die eveneens door X-ICT werden gebouwd. De SER’s zijn elk voorzien van twee NetShelter-racks van APC en van een UPS voor de noodstroomvoorziening. De ruimtes zijn via glasvezelbekabeling met elkaar verbonden.

Of de gerealiseerde oplossing inderdaad de gewenste flexibiliteit biedt, moet in de praktijk nog blijken. “Binnen een jaar zijn alle afdelingen wel een keer verhuisd en zal blijken of we capaciteit inderdaad flexibel kunnen uitbreiden”, aldus Coppus. De manager automatisering heeft er echter alle vertrouwen in. “Zoals bij eerdere projecten bewijst X-ICT ook nu weer dat het goed meedenkt met de klant en het juiste advies uitbrengt. Als het gaat om computerruimtes en databekabeling weet X-ICT als geen ander waar je op moet letten.”