IT Room Infra-event ingrijpend vernieuwd

De markt voor server- en computerruimtes en datacenters is en blijft dynamisch. Het is daarom noodzaak om het IT Room Infra-event, dat voor 13 november op de agenda staat, zo actueel en interessant mogelijk te houden voor de bezoeker. De stuurgroep en de programmacommissie heeft dit jaar vanuit voortdurende ontwikkeling tal van actuele thema’s op de agenda gezet die het evenement nog meer cachet zullen geven.

De stuurgroep, onderdeel van de branchegroep IT Room Infra, werkt aan het programma voor het IT Room Infra-event. Dat is ook nodig, want het event bestaat al tien jaar. Eén van de besluiten van de stuurgroep is om dit jaar het IT Room Infra-event nog meer richting overkoepelende thema’s te sturen en nog minder op het aanprijzen van producten.

Stuurgroep IT Room Infra: Max Alias (Croonwolter&dros), Ronald Udo (AP Nederland), Gerbert-Jan Meijerink (Schäfer IT-Systems), Elbert Raben (Rittal), Wasila El-Khattabi (FHI). Op de foto ontbreken Martin Matse (Perf-IT) en Paul Petersen (FHI).

Speerpunt

Gerbert-Jan Meijerink, werkzaam bij Schäfer IT-Systems en lid van de stuurgroep, legt uit: “We hebben IT Room Infra opgericht met als speerpunt producten voor datacenters. Zoals oplossingen voor koeling, energie, infrastructuur, brandblussers en dergelijke. De meeste lezingen gingen daarover. Maar nu tien jaar verder merken we dat veel bedrijven dat al weten. En we zagen een lichte daling van het aantal bezoekers van 7 procent. Dus we vroegen ons af: wat zoeken de bezoekers anno 2018 precies?”

“We hebben een aantal brainstorm workshops gehouden met onze leden en daarin hebben we onder andere de vraag gesteld: wat willen onze klanten precies zien? Daarbij komen thema’s als beveiliging, energievoorziening en kostenbesparing naar voren. Op basis daarvan gaan we lezingen opzetten”, vertelt Meijerink.

Gewenste tracks

Elbert Raben, voorzitter van de stuurgroep en werkzaam als Product Manager IT-Infrastructuur bij Rittal, valt hem bij. “Door goed met de leden te overleggen zitten we op de gewenste tracks voor het komende event. Een typisch voorbeeld is de track: ‘Sustainability’. Verduurzaming en het hergebruik van energie is veel belangrijker geworden dan een paar jaar geleden.”

Het onderwerp verduurzaming staat daarmee nog hoger op de agenda dan bij de vorige events. Ook omdat server- en computerruimtes en datacenters een restproduct hebben dat interessant is voor de verduurzaming van Nederland: restwarmte. Ronald Udo, directeur van AP Nederland en actief bij het opstellen van het programma, zegt daarover: “Acht jaar geleden spraken we nog over PUE’s (Power Usage Effectiveness). We gaan het nu hebben over hergebruik of juist het niet gebruiken van energie. Ook onderwerpen als natuurlijke koeling, natuurlijke materialen en duurzaamheid zijn voor ons belangrijk.”

Duurzaamheid

Dat het onderwerp duurzaamheid in de datacenterwereld ook hoog op de agenda staat, bleek bij de editie van 2017, zo vertelt Udo: “Vorig jaar hadden we een lezing over de waterstofeconomie. Energieprofessor Ad van Wijk sprak daar. Dat was de best gewaardeerde lezing van dat event. En dat is heel bijzonder, want dat heeft niet direct te maken met datacenters. Dat succes heeft ons ook doen besluiten om terug te gaan naar de leden. We hebben de focus gelegd op kennisoverdracht, het belichten van korte termijn trends en wat we nog verder zien aankomen. Wat betekent het voor onze klanten en wat is jouw verhaal daarbij.”

Een ander onderwerp wat aan bod zal komen op het komende event in november is de track: ‘Risk & Security’. Eén van de ideeën is om een hacker aan het werk te zetten. Meijerink: “ We hebben de werktitel ‘Van hek tot hacker’. Hoe kun je bijvoorbeeld via IoT (Internet of Things) een datacenter binnenkomen?“

Ronald Udo heeft daar ook ideeën over: “We zitten er aan te denken om een white hat-hacker uit te nodigen. Ik weet niet of bezoekers het aandurven, maar we kunnen eens gaan kijken of hij in een half uur een bedrijfswebsite binnen kan komen. Daar kun je veel van leren.”

Kostenbesparingen

Ook opties voor het behalen van kostenbesparingen staan hoog op de agenda, net als de track: ‘Always on’. Raben: “De beschikbaarheid van data, en dat merken we aan alle kanten, wordt alleen maar belangrijker. Daar hebben we vroeger bij IT Room Infra nog niet zoveel aandacht aan besteed. Je moet natuurlijk zorgen dat je redundant bent, maar je moet dit ook aan de software zijde goed regelen. Daar willen we nu meer de focus op gaan leggen.”

Om de vernieuwingen in de programmering beter voor het voetlicht te brengen, gaan FHI en de stuurgroep de plannen ook duidelijker communiceren naar de buitenwereld. “We willen dit jaar de informatie die we hebben geformuleerd breder onder de aandacht brengen bij onze contacten, Online dus via LinkedIn, Facebook en Twitter. Op die manier willen we daar meer aandacht aan geven en er voor zorgen dat het event beter bezocht zal worden”, vertelt Meijerink.

Hoewel het uiteindelijke programma voor IT Room Infra nog niet volledig rond is, beloven de heren dat met deze ‘verversing’ het event nog interessanter zal zijn dan voorgaande jaren. Het kennisevent zal dit jaar op 13 november plaatsvinden in 1931 Congrescentrum ’s-Hertogenbosch.

De parallelle tracks in 2018

  1. Always on!
  2. Cost control
  3. Risk & Security
  4. Sustainability
  5. ICT Trends

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.