De voordelen van Overhead Power Distributie in datacenters

De lat hoger voor meer vermogen

Wij vinden de infrastructuur die nodig is om onze steeds meer gedigitaliseerde en onderling verbonden wereld te ondersteunen vanzelfsprekend. Deze vraag naar bandbreedte neemt alleen maar toe, en daarmee tevens de vraag naar vermogen.

cover-230x300 Er zijn zwaardere bedrijfskritische installaties nodig om plaats te bieden aan meer servers en van facility managers wordt verwacht dat zij in staat zijn om snel in deze constante behoefte aan extra capaciteit te voldoen. Om in de extra benodigde elementen en verbindingen te voorzien, zijn wereldwijd de IT-uitgaven voor servers, stroom en koeling en management/ administratie de afgelopen tien jaar sterk gestegen. De behoefte aan meer vermogen zorgt echter naast kostenstijging ook voor extra uitdagingen.

Om in deze behoefte te voorzien, verschenen de afgelopen tien jaar overhead distributiesystemen in de datacenter-hotels en deze gingen al snel de uitdaging aan om steeds meer ampère aan vermogen te leveren.

Vermogen in het verleden: ‘The Way It Always Was’

Bij het bouwen van een datacenter zijn stroom en koeling twee topprioriteiten. Gedurende een lange periode werden verhoogde vloeren of betontegels op een stalen rooster die op staanders 0,6 tot 1,20 meter boven een funderingsvloer zweefden, gebruikt voor koelingsdoeleinden. Via de geperforeerde tegels waar de vloer dan uit bestaat, kan op deze manier koele lucht uit de zich daaronder bevindende doorgang naar de server racks stromen.

Echter, in deze ondervloerse ruimte bevinden zich eveneens de whips en de kabels die stroom leveren aan de rekken. Naarmate een datacenterruimte groeit, worden er meer serverracks geïnstalleerd die meer vermogen vragen, waardoor er steeds meer kabels onder de verhoogde vloer komen te lopen, die uiteindelijk de doorstroming van koele lucht beperken wat volledig in tegenspraak is met het doel van de ruimte om te beginnen.

Langzaamaan realiseerde men zich dat dit een nadeel was van de traditionele ondervloermethode, net als een aantal andere zoals het feit dat verhoogde vloeren duur zijn; onderhoud is vereist om ongebruikte kabels te verwijderen, wat vaak niet wordt uitgevoerd en het risico op menselijke fouten tijdens het werken met stroomonderbrekers en kabels die niet duidelijk geassocieerd zijn met een bepaald vermogen.

Meer, duurzaam vermogen via busway-systeem

Overhead power distributie - ook wel busway-systeem genoemd - gaat rechtstreeks de strijd aan met de traditionele oplossing voor stroomvoorziening via whips en kabels onder een verhoogde vloer. Het is bewezen dat deze systemen zowel schaalbare als duurzame oplossingen zijn voor het leveren van stroom.

busway-60 (00000003)

Een Select busway-systeem voorziet ook in directe toegang tot de hoofdvoeding - wat betekent dat een datacenter altijd is voorbereid op toekomstige her-configuraties of uitbreidingen. Op elke locatie kan vermogen worden afgetakt met een verscheidenheid aan plug-in-units, waardoor paneelplaten, lange leidingen en kabels alsook dure installatiekosten voor stopcontacten voor specifiek gebruik worden geëlimineerd.

Met een overhead bus-systeem is geen noodzaak meer om te werken met panelen onder spanning of stroomonderbrekingen in te plannen om stopcontacten bij te maken of te verplaatsen. Busway-systemen elimineren de noodzaak om korte whips te verwijderen en af te voeren als afval en nieuwe langere of zwaardere kabels te gebruiken. Daardoor wordt het risico op onbedoelde stroomuitval vermeden en kunnen racks worden geïnstalleerd of verplaatst zonder de bedrijfsuitvoering te hoeven onderbreken.

Busway-systemen zijn zeer duurzame systemen: ze kunnen jarenlang worden gebruikt en zorgen voor veel minder materiaalverspilling dan de traditionele methode met whips en kabels. Om de steeds toenemende serverdichtheden van vandaag het hoofd te bieden, is ook een toename van de vermogensdichtheid van de kW’s nodig, wat overeenkomt met een gerelateerde toename aan koelingsvereisten. Vroeger betekende dit extra voedingskabels onder de vloer die de luchtstroom blokkeren en derhalve de koeling bemoeilijken. Met een systeem met overhead busway-systeem wordt deze dreiging geëlimineerd, waardoor het een extreem energiezuinige en veilige methode is voor het distribueren van stroom.

Flexibel en schaalbaar

Het is vaak moeilijk om al aan het begin van een project goed inzicht te hebben in het exacte elektrische ontwerp dat uiteindelijk nodig is. Dit kan resulteren in de noodzaak om de stopcontacten en hun locaties aan te passen, wat de kosten verhoogt en vertragingen in de planning veroorzaakt.

busway-70

Met een schaalbaar overhead busway-systeem kunnen componenten en stroomcircuits naar behoefte worden toegevoegd - zonder extra kosten en verspilling van middelen - in plaats van de gehele voorziening in het begin groots op te bouwen. Dit is zeer gunstig voor colocatie en andere faciliteiten die in de loop van de tijd worden uitgebouwd. Het betekent eveneens dat de onderhoudskosten op de lange termijn automatisch lager uitvallen, omdat het niet nodig is om stopcontacten en locaties opnieuw te configureren.

Meer bruikbare ruimte

In een datacenter met beperkt vloeroppervlak is elke vierkante meter van cruciaal belang. Overhead busway-systemen elimineren RPP’s (Extern Elektrapaneel), wat resulteert in meer bruikbare ruimte in het datacenter voor IT-apparatuur en server racks. Bovendien worden kilometers aan stroomkabels overbodig wanneer stopcontacten of aansluitingen precies kunnen worden geplaatst waar ze nodig zijn.

Gemonitord energieverbruik

In een datacenter is het vooral belangrijk om het stroomverbruik nauwkeurig te monitoren. Uptime is het allerbelangrijk voor bedrijfskritische omgevingen en dus dienen ongeplande storingen boven alles te worden vermeden. Premium overhead distributiesystemen zijn geschikt voor het inbouwen van meet-units zowel op het niveau van de voeding als die bij de stroomonderbreker. Stroom- en energiemetingen worden onmiddellijk vastgelegd en leveren de granulaire gegevens die nodig zijn om weloverwogen beslissingen te nemen, zoals fasebalans toepassen (indien nodig).

Overige potentiële meetfunctionaliteit omvat optioneel display, daisychain-Ethernet om op netwerkswitchpoorten te besparen, alarmfuncties en externe communicatie via een geïntegreerde webpagina. Door al deze mogelijkheden in uw energiedistributiesysteem in te bouwen, wordt het gemakkelijk voor managers van datacenters om op intelligente wijze gebruik te monitoren en de toekomst te plannen.

Installatie & toekomstige kostenbesparingen

Naast de functies en voordelen die busway-fabrikanten bieden, biedt dit type systeem onmiddellijk financiële voordelen in termen van installatie- en toekomstige kosten. De installatie van traditionele methoden is arbeidsintensief van aard en erg duur. Vergeleken met het installeren van een verhoogde vloer en honderden of duizenden whips en kabels, is busway-installatie heel eenvoudig en niet tijds- of arbeidsintensief.

06

Bij het ontwerpen van een datacenter met traditionele elektrische systemen, moeten ingenieurs of ontwerpers elk stopcontact van tevoren inplannen. Omdat het bijna onmogelijk is om vooraf de vermogensvereisten voor elk rack op elke locatie te bepalen wanneer een datacenter live gaat, laat staan ​​voor toekomstige vereisten te plannen, leidt dit in de toekomst tot dure en tijdrovende wijzigingen. Met een flexibel en aanpasbaar busway-systeem worden toekomstige wijzigingen, die dure arbeidskosten en mogelijke uitval vereisen, echter volledig vermeden.

Nu de wereld om ons heen steeds afhankelijker wordt van het internet, is het duidelijk dat de behoefte aan extra bandbreedte alleen maar zal toenemen. Deze extra bandbreedte resulteert in meer en grotere bedrijfskritische voorzieningen en infrastructuur, die meer vermogen vereisen. Om deze uitdaging op de meest efficiënte manier aan te pakken, is het essentieel om de meest actuele beschikbare technologie te gebruiken; in tegenstelling tot het inspelen op de eisen van de toekomst met de oplossing uit het verleden.

Over Universal Electric (fabrikant van Starline)

Met het hoofdkantoor gevestigd in Pittsburgh, Pennsylvania, is Universal Electric Corporation een pionier in de distributie van elektrische energie sinds 1924, een wereldleider in de ontwikkeling van stroomdistributiesystemen op maat. Al ruim 85 jaar industrieel innovator, zijn de huidige premium, flexibele producten van het bedrijf ontworpen om aan de elektrische stroomvereisten van elk bedrijf in elke sector te voldoen. Als één van de weinige bedrijven die zich uitsluitend op flexibele stroomdistributieproducten hebben toegelegd, hebben de bekroonde Starline-producten van Universal Electric een revolutie teweeggebracht in de distributie van elektrische energie in datacenters, industriële productiefaciliteiten, winkelketens, hoger onderwijs en gezondheidszorgfaciliteiten over de hele wereld. Surf voor meer informatie naar: www.starlinepower.com

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Martijn Aerts: +31 657 534 652.