Laser Light Communications werkt aan communicatienetwerk via satellieten

Satelliet (bron: FreeImages.com/fcl1971)

Laser Light Communications werkt aan een communicatienetwerk waarbij data met behulp van laserstralen van en naar satellieten wordt gestuurd die rond de aarde draaien. Een datacenter van Equinix gaat het eerste toegangspunt vormen voor dit communicatienetwerk.

Niet iedere locatie op aarde is geschikt om bedrade netwerken aan te leggen, terwijl op deze locaties wel behoefte is aan snelle communicatienetwerken. Om in deze gebieden toch datanetwerken te kunnen aanbieden werkt Laser Light Communications aan een communicatienetwerk waarbij met laserstralen data van en naar satellieten wordt verstuurd.

Gebaseerd op decennia aan onderzoek

Het concept, dat ook wel optische communicatie in de vrije ruimte of free space optical communications wordt genoemd, is niet nieuw. Laser Light Communications zegt de technologie te baseren op decennia aan onderzoek uitgevoerd door overheidsinstellingen op het gebied van defensie en ruimtevaart uit zowel de Verenigde Staten, Japan als Europa. Door data via laserstralen te versturen kan een fors hogere bandbreedte worden gerealiseerd dan mogelijk is met de radiotechnologie die vandaag de dag in satellieten wordt gebruikt.

In totaal wil Laser Light Communications acht tot twaalf satellieten gebruiken voor het netwerk. Deze satellieten kunnen data met een snelheid van 200 Gbps naar elkaar doorsturen. Data kan naar de aarde worden gestuurd via een 100 Gbps verbinding. In eerste instantie wordt het DC11 datacenter van Equinix in het Amerikaanse Ashburn, Virginia ingezet als toegangspunt tot dit netwerk. Op termijn verwacht Laser Light Communications ook andere faciliteiten van Equinix in Zuid-Amerika, het Midden-Oosten, Azië-Pacific en Europa te openen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.