Terug naar N+1 met geld toe

N+1 beschrijft de mate van redundantie. Hiermee wordt bijvoorbeeld het meervoudig uitvoeren van energiesystemen en energievoedingen bedoeld in een datacenter. De ‘N’ staat daarbij voor de piekcapaciteit die beschikbaar moet zijn voor de dagelijkse bedrijfsvoering. Het cijfer achter het plusteken heeft betrekking op het aantal keren dat deze piekcapaciteit (door middel van extra en onafhankelijk werkende installaties en voedingen) extra beschikbaar is. Bij N+1 hebben we dus altijd de beschikking over dubbel uitgevoerde en onafhankelijk van elkaar werkende componenten. Als een component in de energievoorziening dan uitvalt vanwege een storing, dan nemen andere componenten het zonder onderbrekingen over.

Dit betekent wel dat er bij N+1 altijd twee keer zoveel capaciteit (onafhankelijk) beschikbaar moet zijn dan benodigd in pieksituaties. Want alleen dan is er sprake van +1. Met name succesvolle datacenters komen daardoor nog wel eens in de problemen. Groei van bedrijfsactiviteiten verhogen immers geleidelijk de vraag tijdens piekperiodes. En de klimaatverandering helpt daar ook niet bij. Bestaande datacenters moeten op warme dagen letterlijk steeds meer zeilen bijzetten om de apparatuur koel te houden. Meestal met traditionele koelelementen die elektriciteit vreten. In voorkomende gevallen treedt door deze groei in combinatie met klimaatverandering verlies van N+1 op. En dan niet verlies van N+1 op de koeling maar op de energievoorziening door de koeling!

Meestal gaat het goed. Want storingen zijn en blijven in een goed gemanaged datahotel zeldzaam. Maar als een storing optreedt in de energievoorziening op dat piekmoment dan zijn de rapen gaar. Verlies van N+1 Is daarom een nachtmerrie voor elke datacentermanager. Een nachtmerrie die over het algemeen alleen door forse investeringen in installaties kan worden opgelost. Althans dat denkt iedereen. Maar grote kans dat N+1 in zo’n geval ook weer kan worden hersteld door de bestaande situatie te optimaliseren. Door de bestaande koeling slimmer in te zetten en fysieke scheiding van koude en warme lucht op zaal te optimaliseren. Bijvoorbeeld door het gebruik van de Airblocker-technologie van WCoolIT in bestaande racks. Airblockers zijn unieke en volledig luchtdicht afsluitende blindplaten zonder dat de kabels worden gehinderd. Een technologie die wereldwijd is gepatenteerd. Daarmee moet de koellucht dus wel door de te koelen apparatuur. En dat is wel zo efficiënt.

Want als de fysieke scheiding wordt geoptimaliseerd met Airblocker-technologie dan kan in de koelingsregeling vervolgens de luchtflow omlaag en de inlaattemperatuur omhoog. De piek wordt daarmee gedempt. Terwijl investeringen in de installaties worden vermeden. En zo’n aanpassing verdient zichzelf meestal in 2 jaar terug uit de besparing op energiekosten alleen! Dus terug naar N+1 en geld toe.

Bob E.J. Seemann, Co-owner WCoolIT

4 Responses to Terug naar N+1 met geld toe

 1. Bob Seemann schreef:

  Hoi Heer Bakerman,
  Dank voor uw reactie. Het is fijn te weten dat het gelezen wordt.
  Ik heb uw reactie goed tot mij genomen en lang nagedacht hoe het beste te reageren.
  Hierdoor reageer ik laat. Excuses.

  De basisgedachte in dit verhaal is het afsluiten van racks en “gaten” in het DC om luchtlekkage te voorkomen.
  Nadat dit is uitgevoerd is het doel het recirculatievolume door de koelunits te verlagen.
  Hierdoor wordt de koeling efficiënter en wordt ook de ontwerp koelcapaciteit weer behaald.
  De verbetering van de efficiëntie wordt direct gerealiseerd door minder ventilatie energie (de luchtstroom verlaging) en daarnaast verbetert het koelproces zich door de hogere aangeboden delta T.
  Als daarnaast dan ook de inlaattemperatuur wordt verhoogd, wordt verder bespaard door vooral de meestal aanwezige “vrije koeling” langduriger, meer uren, te benutten.

  Ik heb ergens de N+1 gebruikt en blijkbaar heb ik dit niet juist toegepast.

  In de beschreven situatie was sprake van 1 koelsysteem, waarbij 4 ventilatoren een totale luchtroom door het datacentrum opwekken.
  Deze waren voor de optimalisatie van de fysieke scheiding alle 4 benodigd om de gewenste luchtstroom op te wekken.
  Nadat de luchtroom met ongeveer 40% is verlaagd, blijkt dat nu bijna 2 ventilatoren, de luchtroom kunnen genereren.
  In dit systeem heb ik de analogie met N+1 gebruikt. Van 4 maximaal draaiende ventilatoren, zonder extra capaciteit naar 2 ventilatoren met dus bijna 2 ventilatoren redundant. N+1

  Ik hoop dat ik het nu wel duidelijk heb verwoord en hoor anders je vragen en of opmerkingen graag.

  Groet,

  Bob Seemann

 2. Elbert Raben schreef:

  Mijn inziens is het beter dat de schrijver dit herschrijft want er staan te veel onwaarheden in dit artikel.

 3. Elbert Raben schreef:

  Lijkt mij het beste dat de schrijver dit herschrijft want het rammelt aan alle kanten.

 4. Bakerman schreef:

  Normaliter reageer ik niet maar wat een minder goed artikel is dit zeg. Allereerst een misinterpretatie van N+1. Daar waar volgens uw schrijven 2 keer (koel)capaciteit nodig is spreken we over 2N en niet over N+1. Dan moet minimaal 1 van de 2 koelingen ook nog eens aangesloten zijn op een (andere) (noodstroom)voorziening om een SPOF te voorkomen. N+1 kan ik in dit artikel derhalve alleen interpreteren als een stukje reservecapaciteit in een enkelvoudige koeling. Bij uitval van de energievoorziening op een ‘rapen garend piekmoment’ valt de gehele N+1 koeling uit. Deze wordt dan ook niet hersteld door koude en warme lucht te scheiden. Sterker nog bij scheiden van warme en koude lucht i.c.m. met uitval van de energievoorziening in een N+1 oplossing loopt de temperatuur in een N+1 oplossing in rap tempo op.
  Angst van de klimaatverandering:
  Door consolidatie van servercapaciteit zien we juist een afname van de benodigde koelcapaciteit. Bovendien zijn de thermische richtlijnen (ASHRAE) afgelopen jaren flink bijgesteld (zie artikel Datacenter Works: ‘Datatcenter wordt tropisch paradijs uit het jaar 2011 al weer’, met andere woorden de moderne netwerkapparatuur is inmiddels geschikt gemaakt voor veel hogere bedrijfstemperaturen. De invloed van klimaatverandering is derhalve marginaal. Indien klimaatverandering een rol speelt dan heeft u te maken met verouderde (ontoereikende)(koel)systemen in uw datacenter of de koeling is gewoonweg niet juist gedimensioneerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.