EN-50600-norm biedt goede basis voor ontwerp datacenterbekabeling

De EN-50600-2-4 biedt een uitstekende basis voor het ontwerpen van de bekabelingsarchitectuur van een datacenter. Dat schrijft CommScope in een nieuwe whitepaper getiteld ‘Data Center Cabling Design Fundamentals – Telecommunications Cabling Infrastructure Requirements according the Availability Classes I-IV of EN-50600-2-4’.

EN-50600-2-4 maakt deel uit van een reeks van Europese normen – ook wel EN-50600-x genoemd – die bedoeld zijn voor iedereen die betrokken is bij ontwerp, planning, integratie, bouw en beheer van datacenters. Dit betekent dat de doelgroep heel breed is en varieert van eigenaren tot installateurs en van toeleveranciers tot consultants en datacenter managers.

Veel voordelen

Zoals gezegd gaat het om een reeks van normen waarvan de samenhang is weergegeven in figuur 1. De norm is opgesteld door Cenelec. Dat biedt een aantal interessante voordelen, aldus CommScope. Allereerst gaat het om een standaard die geheel neutraal is en dus niet afkomstig is van een leverancier. Bovendien is EN-50600-x vanwege zijn Europese karakter ook prima toe te passen door partijen die in meerdere landen actief zijn.

Figuur 1. Samenhang tussen de diverse normen die samen de EN-50600-x vormen.

Figuur 1. Samenhang tussen de diverse normen die samen de EN-50600-x vormen.

Interessant in de whitepaper is daarnaast de vergelijking die CommScope maakt tussen EN-50600-2-4 en een aantal – zeg maar – concurrerende standaarden (zie figuur 2). Het gaat dan onder andere om de TIA 942-A en ANSI/BICSI’s 002. Bovendien zet het bedrijf in deze vergelijking de norm af tegen een aantal commercieel beschikbare documenten. Daarbij tekent CommScope overigens wel aan dat Cenelec beduidend later met dit document naar buiten is gekomen in vergelijking met andere organisaties. Desondanks biedt de EN-50600-x een aantal duidelijke voordelen, meent CommScope:

 • Voor eigenaren, managers en beheerders: voor deze doelgroepen biedt de normreeks goede hulpmiddelen om de wensen van de business te vertalen naar technische eisen die vervolgens aan de infrastructuur van een datacenter moeten worden gesteld.
 • Voor datacenter consultants: de normen bieden een duidelijk referentiekader voor het beoordelen van een ontwerp van een datacenter. Bovendien biedt het een aantal goed omschreven ontwerpprocessen en ontwerpprincipes voor alle faciliteiten in een datacenter.
 • Voor architecten en engineers: voor deze groepen biedt EN-50600-x een goed geïntegreerde reeks van ontwerpprocessen en -principes.
Figuur 2. Vergelijking van EN-50600-x met de TIA 942A en BICSI DC 002.

Figuur 2. Vergelijking van EN-50600-x met de TIA 942A en BICSI DC 002.

Beschikbaarheidsklassen

Waar EN-50600-1 de algemene concepten van een datacenter beschrijft en bovendien een overzicht geeft van de beschikbaarheidsklassen – zeg maar: Enelec’s antwoord op de tier-classificatie – gaat EN-50600-2-4 in op de telecommunicatie- en bekabelingsinfrastructuur (zie figuur 3). Deze infrastructuur is bedoeld voor het ondersteunen van:

 • De informatietechnologie in het datacenter (ofwel de IT-systemen) en netwerktelecommunicatie (met andere woorden: SAN en LAN)
 • Het monitoren en beheren van andere datacenterinfrastructuren
 • Evenals gebouwbeheer en automation
Figuur 3. Overzicht van de onderwerpen die in EN-50600-2-4 worden behandeld.

Figuur 3. Overzicht van de onderwerpen die in EN-50600-2-4 worden behandeld.

De EN-50600-2-4 gaat nadrukkelijk op deze onderwerpen in:

 • Bekabeling voor informatietechnologie en netwerktelecommunicatie
 • Bekabeling voor algemene informatietechnologie voor het ondersteunen van de dagelijkse operatie van het datacenter
 • Telecommunicatiebekabeling voor het monitoren en beheren van stroomdistributie, omgevingsbeheer (environmental control) en de fysieke beveiliging
 • Overige datacenterbekabeling
 • De fysieke ruimte (kabelgoten, kokers en dergelijke) voor het plaatsen van deze bekabelingsinfrastructuur

Migratie en groei

Interessant genoeg heeft Cenelec niet alleen gekeken naar architecturen en requirements, maar ook naar onderwerpen als migratie en toekomstige groei. Dat is een zeer relevant thema, aangezien nieuwe applicaties al maar verdergaande eisen stellen aan de bekabeling. Het gaat dan met name om de vraag in hoeverre de bekabelingsinfrastructuur voldoende flexibel van opzet is om snelle uitbreiding mogelijk te maken.

Vervolgens beschrijft CommScope in de whitepaper de diverse bekabelingstypen, zowel point to point als fixed. Daarbij gaat men in op de voor- en nadelen, maar ook op de beschikbaarheidsklassen en de daaruit voortvloeiende bekabelingsarchitecturen (zie figuur 4). Hierna behandelt de whitepaper ook nog kort de eisen die in EN-50600-2-4 worden gesteld aan racks, kabinetten en andere frames die in computerruimtes worden toegepast.

Figuur 4. De eisen die EN-50600-2-4 stelt aan bekabeling in de diverse datacenterruimtes en beschikbaarheidsklassen.

Figuur 4. De eisen die EN-50600-2-4 stelt aan bekabeling in de diverse datacenterruimtes en beschikbaarheidsklassen.

Bij CommScope is men erg te spreken over deze norm. Met zijn focus op applicatiemigratie en -groei lijkt Cenelec een voorkeur te hebben voor fixed cabling als de beste keuze voor het datacenter. Het bedrijf ziet de normreeks dan ook als een prima basis voor het ontwerpen, bouwen en beheren van een state-of the-art datacenter.

Meer weten? U kunt de whitepaper ‘Data Center Cabling Design Fundamentals – Telecommunications Cabling Infrastructure Requirements according the Availability Classes I-IV of EN-50600-2-4’ van CommScope downloaden via http://bit.ly/28Jr68W

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.