Apple gaat datacenters koelen met afvalwater

datacenter2

Apple maakt bekend zijn datacenters in het Amerikaanse Prineville, Oregon te gaan koelen met afvalwater. Het bedrijf heeft hiervoor een deal gesloten met een afvalwaterzuiveringsinstallatie.

Dit bevestigt Apple tegenover The Oregonian. De datacenters van Apple in Prineville maken gebruik van adiabatische koeling, waarvoor veel water nodig is. Met een waterverbruik van 102 miljoen liter water per jaar is Apple de grootste verbruiker van water in Prineville. Door afvalwater te gebruiken hoeft Apple geen water te onttrekken aan het waternetwerk in Oregon. Het bedrijf verwacht hier in totaal bijna 19 miljoen liter water minder af te hoeven nemen.

Doordat het water in de datacenters van Apple wordt gebruikt moet het intensiever worden gezuiverd dan anders het geval zou zijn. Het water werd voorheen ingezet om golfbanen te bewateren, of zou worden geloosd in de Crooked River in Oregon. Apple maakt niet bekend hoeveel het bedrijf investeert in het project. De gemeente Prineville stelt dat de kosten echter in miljoenen dollar lopen.

Dossiers