Energie-investeringsaftrek voor Liebert AFC van Emerson Network Power

liebert-afc

De adiabatische koudwateroplossing voor datacenters Liebert AFC van Emerson Network Power is goedgekeurd voor de Energie-investeringsaftrek (EIA), die wordt verstrekt door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Wie een Liebert AFC aanschaft kan hierdoor een nettoterugbetaling claimen van 14,5 procent van 65 procent van de aankoopprijs van de unit. Daarnaast komt ook 14,5 procent van de kosten voor installatie van de adiabatisch koudwatermachine in aanmerking voor EIA.

De Nederlandse overheid wil met de EIA-regeling investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie stimuleren. Leveranciers van apparatuur kunnen hun producten aanmelden voor de Energielijst, een overzicht van alle bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor fiscale aftrek en met informatie over de werking van de regeling. Indien aangemelde producten aan alle eisen voldoen worden zij voor de EIA goedgekeurd, zoals nu dus het geval is met de Liebert AFC.

Vrije en adiabatische koeling

De adiabatische waterkoelmachine Liebert AFC combineert vrije en adiabatisch-vrije koeling met een hoge beschikbaarheid. Die wordt gegarandeerd door het adiabatisch-nattebloksysteem met als back-up meerdere scrollcompressoren. Dit systeem koelt de lucht die het vrije koeling- en condensorblok binnenkomt door middel van verdamping. De adiabatische koeling vergroot de mogelijkheden van vrije koeling en verbetert de mechanische efficiëntie.

De Liebert AFC is ontworpen om honderd procent koelvermogen te garanderen, zelfs onder de meest kritische omstandigheden. Denk hierbij aan schommelende elektrische voeding, beperkte beschikbaarheid van water en hoge omgevingstemperaturen. Adiabatisch-vrije koeling in combinatie met minimaal gebruik van compressoren levert het hele jaar door een hoge efficiëntie op, die volgens Emerson Network Power niet te evenaren is met een traditionele koelmachine met vrije koeling.