Green IT Amsterdam lanceert Green IT Week 2015

Green IT Amsterdam organiseert van 17 t/m 26 november de Green IT Week 2015. Deze periode zullen green IT gerelateerde projecten, evenementen en cases in het spotlicht worden gezet. Het IT Room Infra evenement, ECP Jaarcongres, Datacenter Dynamics Converged Europe en het Green IT Leaders Live event maken onderdeel uit van de agenda van de Green IT Week 2015.

Daarnaast zijn er deelnemende organisaties zoals Atos die bijvoorbeeld een intern symposium over groene software organiseert samen met de Vrije Universiteit. In aanloop naar de Green IT Week 2015 zullen er nog meer initiatieven worden aangekondigd.

Green IT Week 2015

Vijf jaar green IT ontwikkeling in Nederland

Sinds 2010 werken de IT, energie en datacenter industrie samen, bijvoorbeeld met kennispartners, binnen het Green IT Amsterdam consortium. Deze samenwerking heeft er aan bijgedragen dat datacenters efficiënter opereren wat energie betreft en gezorgd dat de thema’s IT en duurzaamheid breed op de agenda kwam. Op dit moment werken 45 deelnemende organisaties samen binnen het Green IT Amsterdam consortium. De Green IT Week 2015 is bedoeld om te laten zien wat er gebeurt op green IT gebied en waar de deelnemende organisaties aan werken. Tijdens het IT Room infra event bijvoorbeeld zijn er volop Green IT Amsterdam deelnemers aanwezig op de beursvloer of met presentaties over technologie en oplossingen die energie efficiënte datacenters mogelijk maken.

Green IT Thema’s tijdens de Green IT Week 2015

Bij green IT gaat het om het minimaliseren van de milieubelasting binnen IT-processen maar ook om slimme IT-oplossingen die bij kunnen dragen aan de verduurzaming en de energie transitie. Het samenbrengen van smart IT en smart energy is een belangrijke rol van het Green IT Amsterdam consortium.

Energie efficiënte datacenters is altijd een belangrijk thema geweest, op dit vlak is er veel mogelijk gemaakt, Amsterdam is nog steeds een van de snelgroeiende datacenter regio’s in Europa, maar het energieverbruik groeit minder hard. Duurzame datacenter koplopers hebben volop geïnvesteerd in nieuwe ontwikkeling van oplossingen de afgelopen jaren en de standaard voor nieuw te bouwen datacenters ligt er hoog. Het onlangs geopende datacenter van KPN in Eindhoven is daar een goed voorbeeld van. Door aansluiting op het lokale warmtenet is dat datacenter in staat om restwarmte te leveren aan andere gebruikers.

Een actueel thema is energie efficiënte software en cloud diensten. Tot enkele jaren geleden was er weinig bekend over de footprint van software, maar door projecten als het Cluster Green Software en Greening the Cloud wordt er binnen de regio Amsterdam gewerkt aan een kennishub op dit thema. Green IT Amsterdam deelnemer de Software Improvement Group was een van de pioneers op dit thema en bijvoorbeeld initiatiefnemer van het Software Energy Footprint lab (SEFlab) . Dit lab is ontwikkeld met en bij de Hogeschool van Amsterdam en biedt pilot en test faciliteiten. Het SEFlab biedt nu de mogelijkheid aan externe partijen om applicaties te bemeten en analyses op energieverbruik toe te passen.

Het Greening the Cloud project zal in een speciale sessie worden gepresenteerd tijdens het evenement Green IT Leaders Live wat wordt georganiseerd door Green IT Amsterdam en Hivos, en gehost door Dell. Robert van den Hoed, lector Energie en Innovatie bij de Hogeschool van Amsterdam zal enkele cases presenteren die worden uitgewerkt met betrokken cloudproviders. Waar het thema groene software en clouds enkele jaren geleden niet op de agenda stond, is het bijna ongelooflijk dat er bij dit project 15 partnerorganisaties zijn betrokken waaronder de brancheorganisaties Nederland ICT en ISPConnect en er meer dan 80 studenten van verschillende kennisinstellingen zijn betrokken bij de onderzoeken.

Binnen Europa is er veel aandacht voor het samenbrengen van slimme steden en duurzame datacenters. Er worden binnen verschillende projecten gewerkt aan de instrumenten om duurzame datacenters in de toekomst te laten acteren als flexibele energie spelers binnen slimme gebieden. In Nederland vinden er op dit moment pilots plaats bij Alticom datacenters voor het Europese GEYSER project wat aan dit thema werkt. Tijdens het IT Room Infra event, ook onderdeel van de Green IT Week 2015, zal Ed Boerema van Alticom datacenters uitgebreid vertellen over de pilots en resultaten.

Meedoen met de Green IT Week 2015 

De Green IT Week 2015 publiceert een agenda met alle evenementen die in die periode plaatsvinden. Het is mogelijk om als organisatie zelf een initiatief te starten of een evenement te organiseren, u kunt uw initiatief registeren op de Green IT Week pagina. Daar kunt u ook lezen hoe u het thema green IT kunt helpen promoten. Met name op twitter zullen we verschillende projecten, cases en green IT leaders een platform bieden, volg daarom #GreenITWeek!

 

3 Responses to Green IT Amsterdam lanceert Green IT Week 2015

  1. Compatibles2 BV schreef:

    Op de #GreenITWeek 2015 veel aandacht voor vergroening. #ARM #datacenter servers verbruiken slechts 3W/TB fb.me/1XE48KQxK

  2. GreenCloudNL schreef:

    .@GreenITAms lanceert #GreenITWeek 17-26 nov. met o.a #GreenCloud project en vele partners bit.ly/1jyhn9J

  3. Green IT Amsterdam lanceert Green IT Week 2015: Green IT Amsterdam organiseert van 17 t/m 26 november de Green… bit.ly/1M2Ft2q

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.