IT-bedrijven introduceren opvolger Intelligent Platform Management Interface

Intel-Dell-HP-Emerson-Network-Power-introduceren-Redfish

De 16-jaren oude standaard Intelligent Platform Management Interface (IPMI) is verouderd en niet goed genoeg voor het beheer van moderne IT-hardware. Intel, Dell, HP en Emerson Network Power introduceren daarom de nieuwe standaard Redfish.

Redfish wordt op dit moment ontwikkeld en moet nog worden ingediend bij een officiële standaardiseringsorganisatie. De standaard voor out-of-band hardware management maakt het mogelijk hardware onafhankelijk van het besturingssysteem te beheren. Het is ook mogelijk hardware te beheren die niet is ingeschakeld. Wel is het noodzakelijk dat hardware met het stroomnet is verbonden. Out-of-band managementoplossingen kunnen onder andere worden gebruikt om allerlei gegevens over hardware te monitoren. Denk hierbij aan temperatuur, energieverbruik en voltage.

Beperkingen van IPMI

IPMI werd in 1998 gelanceerd en wordt door alle grote hardwareleveranciers ondersteund. De technologie is vandaag de dag echter achterhaald. Zo kan IPMI moderne complexe serverarchitecturen niet op adequate wijze te beschrijven en kan de IPMI-standaard niet overweg met moderne securitystandaarden. Dit was voor Intel, Dell, HP en Emerson Network Power reden Redfish te ontwikkelen. Redfish bouwt dan ook voort op IPMI. Een aantal beperkingen van IPMI zijn aangepakt. Zo zijn de RESTful API en het datamodel losgekoppeld, zodat beide voortaan onafhankelijk kunnen worden geüpdatet.

Redfish beschrijft op dit moment alleen out-of-band management van hardware. Op termijn willen de bedrijven hier ook in-band management aan toevoegen. In-band beheer kan alleen worden uitgevoerd op het moment dat server is geïnitialiseerd en normaal functioneert.

Dossiers