Sterke groei DDI

DDI

Met een score van 71 voor de komende drie maanden staat de Dutch Datacenter Index over de periode maart/april 2014 opnieuw op een zeer hoog niveau. De verwachtingen voor de komende tijd blijven uitstekend.

Met de Dutch Datacenter Index brengen onderzoeksbureau Pb7 Research en DatacenterWorks de activiteiten binnen de Nederlandse datacenters kort en krachtig in beeld. Om dit te doen, stellen we datacenter-beslissers en -professionals van zowel commerciële datacenters als in-huis datacenters een aantal vragen over de veranderingen op het gebied van gebruikte vierkante meters, het gebruikte vermogen en de investeringen. Het gaat hierbij om een selectie van lezers van DatacenterWorks die door onafhankelijk onderzoeksbureau Pb7 Research op anonieme basis worden ondervraagd.

Maart/april 2014

Door het percentage datacenters met krimp af te trekken van het percentage datacenters met groei, wordt duidelijk of er meer groeiers of juist meer krimpers zijn. Dit percentage wordt vertaald in een index, waarbij een waarde van 0 staat voor 100 procent krimp (alle datacenters rapporteren krimp) en 100 voor 100 procent groei (alle datacenters rapporteren groei). Als de index op 50 staat, is hij in balans. Meer dan 50 duidt op groei, minder dan 50 duidt op krimp.

Om tot een totaal-indexcijfer te komen, worden de drie indicatoren als volgt gewogen:

  • Oppervlakte (vierkante meters in gebruik): 20%
  • Vermogen (elektrisch vermogen, koelvermogen): 40%
  • Investeringen (vernieuwing/innovatie): 40%

Sterke groei datacenteractiviteiten

De DDI scoort ook bij de meting voord e periode maart/april zeer sterk met een score van 69 voor de afgelopen drie maanden en 71 voor de komende drie maanden. De terugblik ligt enkele punten lager dan de score van de vorige Index. Daarmee wordt het beeld bevestigd dat in het laatste kwartaal van 2013 een eindejaarsrally plaatsvond en dat de voet in het eerste kwartaal een heel klein beetje van het pedaal ging. Desondanks blijven we met 69 punten zeer ruim boven de 50, waarbij groeiers en krimpers elkaar in evenwicht houden. De groeiers hebben en houden een ruime overhand.

Ook de vooruitzichten voor de komende twaalf maanden blijven bijzonder positief met beduidend meer datacenters die groei verwachten dan datacenters die krimp verwachten.

Vernieuwen en optimaliseren

De sterke groei is vooral het gevolg van een toename in de investeringen in het vernieuwen en optimaliseren van het datacenter. Ook het gebruikt vermogen groeit stevig en stabiel door in het komende jaar. Op het gebied van het aantal vierkante meters dat datacenters in gebruik hebben, verwachten datacenter beslissers in januari nog dat de groei zou gaan stabiliseren in de loop van het jaar, maar het aantal datacenters dat groei in het aantal vierkante meters verwacht, nam ook in maart weer wat toe. We kunnen nog altijd constateren dat de vierkante meters steeds beter benut worden, terwijl de capaciteit alsook de eisen per vierkante meter sterk toenemen.

De signalen die opduiken dat de vraag naar datacenterruimte zou afnemen - denk aan het faillissement van Evinona en de vertragingen bij Datacenter Zwolle - vinden vooralsnog weinig weerklank in de markt. Integendeel, de animo voor nieuwbouw neemt nog altijd toe.

Vierkante meters in gebruikVermogenInvesteringenTotaal

 

Jan - Mrt

Apr - Jun

Plus 12 maanden

71

63

65

61

68

66

77

77

78

69

71

71

Dutch Datacenter Index, januari - maart 2014

Peter Vermeulen is directeur van Pb7 Research