Dutch Datacenter Index nieuw initiatief DatacenterWorks en Pb7 Research

DDI

DatacenterWorks en onderzoeksbureau Pb7 Research lanceren de eerste Dutch Datacenter Index (DDC Index). Met de DDC Index brengen we de activiteiten binnen de Nederlandse datacenters kort en krachtig in beeld. We brengen regelmatig de activiteit in de markt in kaart en wat de verwachtingen in de markt zijn voor de komende maanden.

Om tot de stand van de Dutch Datacenter Index te komen, stellen we datacenter-beslissers en professionals van zowel commerciële datacenters als in-huis datacenters een serie vragen over de veranderingen op het gebied van gebruikte vierkante meters, het in gebruik zijnde vermogen en de investeringen in datacenters. Het gaat hierbij om een selectie van lezers van DatacenterWorks die door het onafhankelijke onderzoeksbureau Pb7 Research op anonieme basis worden ondervraagd.

Door het percentage datacenters met krimp af te trekken van het percentage datacenters met groei, wordt duidelijk of er meer groeiers of meer krimpers zijn. Dit percentage wordt vertaald in een index, waarbij een waarde van 0 staat voor 100 procent krimp (alle datacenters rapporteren krimp) en 100 voor 100 procent groei ofwel alle datacenters rapporteren groei. Als de index op 50 staat, is hij in balans. Meer dan 50 duidt op groei, minder dan 50 duidt op krimp.

Indexcijfer

Om tot een totaal-indexcijfer te komen, worden de drie indicatoren als volgt gewogen:

  • Oppervlakte (vierkante meters in gebruik): 20 procent
  • Vermogen (elektrisch vermogen, koelvermogen): 40 procent
  • Investeringen (vernieuwing/innovatie): 40 procent

Sterke groei datacenteractiviteit

De DDC Index scoort bij de eerste meting direct bijzonder sterk met een score van 77 voor het afgelopen kwartaal en 73 voor het komende kwartaal. Ook de vooruitzichten voor de rest van het jaar zijn bijzonder positief met beduidend meer datacenters die groei verwachten dan datacenters die krimp verwachten. Daarmee komt de index in iedere periode ruim boven de 50, wat duidt op een sterke groei van de activiteiten over een langere periode.

Dutch Datacenter Index

-      Vierde kwartaal 2013: 77

-      Eerste kwartaal 2014: 73

De sterke groei is vooral het gevolg van een toename in de investeringen in het vernieuwen en optimaliseren van het datacenter. Ook het gebruikte vermogen groeit stevig en stabiel door in het komende jaar. Op het gebied van het aantal vierkante meters dat datacenters in gebruik hebben, verwachten datacenter beslissers dat de groei gaat stabiliseren in de loop van het komende jaar. Aangezien de groei van het vermogen en de investeringen wel doorzetten, kunnen we vooral constateren dat - in lijn met wat we zien in de markt - de vierkante meters steeds beter benut worden, terwijl de capaciteit alsook de eisen per vierkante meter sterk toenemen.

Peter Vermeulen is directeur van Pb7 Research

 
Dossiers