In Ierland wordt voor 3,7 miljard euro aan datacenters gebouwd

datacenter

Nederland staat bekend als een infrastructuurland. Ook Ierland is echter een populaire locatie om datacenters te bouwen. In het land wordt momenteel voor 3,7 miljard euro aan datacenters gebouwd. De groei gaat zo snel dat Ierland een tekort aan energie dreigt te krijgen.

Dit meldt The Irish Times. Op dit moment hebben 18 verschillende partijen toestemming om in het land een nieuw datacenter neer te zetten. In totaal wordt in het land voor 3,7 miljard euro aan datacenters gebouwd. Onder andere Apple, BT, eBay, Eir, EMC, Equinix, Facebook, Google, IBM, Microsoft, Vodafone en Yahoo hebben toestemming om in het land een datacenter te bouwen.

De Ierse krant waarschuwt dat Ierland hierdoor een tekort aan energie dreigt te krijgen. The Irish Times wijst op een rapport van Callaghan Engineering, waaruit blijkt dat de vraag naar energie de komende vijf jaar met 18% stijgt. Onderzoek van de Irish Wind Energy Association wijst uit dat het land 1.136 MW aan extra energiecapaciteit nodig heeft om te kunnen voldoen aan de vraag van de nieuwe datacenters.

Dossiers
Lees ook
De grote vraag is of de Rekenkamer ook naar datacenters kijkt

De grote vraag is of de Rekenkamer ook naar datacenters kijkt

Wat hebben de Rekenkamer en datacenters met elkaar te maken? Wellicht meer dan de bedrijven en toeleveranciers van die sector zich realiseren. Grotendeels onder de radar van de publieke belangstelling is de Rekenkamer namelijk bezig met onderzoek dat over de achillespees van de datacenters gaat: het energieverbruik.

NEN publiceert richtlijn PGS 37-1 voor energieopslagsystemen

NEN publiceert richtlijn PGS 37-1 voor energieopslagsystemen

Het gebruik van energieopslagsystemen ofwel Energy Storage Systems (ESS) met lithiumbatterijen neemt steeds meer toe. Daarmee groeit ook de noodzaak om dit op een verantwoorde manier te doen. In reactie hierop heeft NEN de Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen PGS 37-1 ontwikkeld in samenwerking met een team van experts uit het bedrijfsleven en over1

Denen laten zien hoe datacenters kunnen helpen elektriciteitsnetwerk stabiel te houden

Denen laten zien hoe datacenters kunnen helpen elektriciteitsnetwerk stabiel te houden

Datacenters worden steeds meer erkend voor hun potentiële rol bij het stabiliseren van elektriciteitsnetwerken. In Denemarken laat Aeven zien hoe dat voor het Deense netwerk mogelijk is gebleken.