Digitalisering heeft steeds meer invloed op inrichting Nederland

fons-heijnsbroek-DBcfAdet8mo-unsplash

Dat digitalisering invloed heeft op de locaties waar economische activiteiten plaatsvinden, is natuurlijk al langer duidelijk. Jarenlang wilden datacenters dicht bij Amsterdam zijn in verband met de AMS-IX, terwijl al jaren medewerkers van menig bedrijf en overheidsorganisatie makkelijk vanuit de regio kunnen werken vanwege de uitstekende digitale verbindingen in ons land.

Nu blijkt dat de impact van digitalisering op de manier waarop Nederland wordt ingericht nog veel verder te gaan. De Commissie voor de milieueffectrapportage (Commissie m.e.r.) heeft namelijk aangekondigd dat zij een grondige toetsing zal uitvoeren van de Nota Ruimte. Dat meldt de website Stadszaken.

Opvallend is dat deze beoordeling niet alleen gericht zal zijn op de huidige tijd en de huidige ruimtelijke problemen rond mobiliteit, watervoorziening en dergelijke, maar ook op de wereld na het jaar 2100. Met deze aankondiging onderstreept men het groeiende belang van digitalisering en bijvoorbeeld de rol van datacenters in onze toekomstige digitale infrastructuur.

Digitalisering en stedelijke planning

In de snel evoluerende wereld van vandaag de dag is digitalisering een sleutelbegrip geworden dat niet alleen van invloed is op ons dagelijks leven, maar ook op stedelijke planning en ruimtelijke ordening. Datacenters spelen hierbij een belangrijke rol, aangezien zij de basis vormen voor onze digitale economie. Ze ondersteunen cloudopslag, Internet of Things (IoT) en kunstmatige intelligentie, om er maar een paar te noemen.

Om ervoor te zorgen dat steden en samenlevingen in de toekomst kunnen floreren, is het essentieel om rekening te houden met de groeiende vraag naar datacenters en digitale infrastructuur. Dit vraagt om een herziening van traditionele stedelijke planning, waarbij niet alleen gekeken wordt naar woningen en transport, maar ook naar de locatie en capaciteit van digitale infrastructuren en datacenters en bijvoorbeeld de water- en energievoorzieningen die hiervoor nodig.

De wereld na 2100

De aankondiging van de Commissie m.e.r. om de Nota Ruimte te toetsen met het oog op de wereld na 2100 getuigt van een vooruitziende blik. Dit benadrukt de noodzaak om voorbereid te zijn op een tijdperk waarin technologische veranderingen onze behoeften aanzienlijk zullen veranderen. Denk hierbij aan de opkomst van quantumcomputers, de uitbreiding van het 5G-netwerk en andere toekomstige technologische ontwikkelingen.

Dit impliceert dat onze digitale infrastructuur niet alleen moet worden ontwikkeld om aan de huidige eisen te voldoen, maar ook om aan te passen aan toekomstige behoeften. Dit vereist niet alleen investeringen in fysieke datacenterfaciliteiten, maar ook in glasvezelnetwerken, energievoorzieningen en cybersecuritymaatregelen.

 

Lees ook
Betere infrastructuurdocumentatie maken

Betere infrastructuurdocumentatie maken

In de wereld van IT-systemen en infrastructuurdocumentatie worden vaak termen als 'single pane of glass', 'single source of truth', 'golden source' en 'zero touch documentation' gebruikt., schrijft David Cuthbertson in een artikel op LinkedIn. Cuthbertson is een specialist op het gebied van het documenteren en visualiseren van onder andere IT- en1

Provincie Noord-Holland publiceert nieuwe richtlijnen voor datacenters

Provincie Noord-Holland publiceert nieuwe richtlijnen voor datacenters

In een tijdperk waarin digitalisering een steeds grotere rol speelt in onze maatschappij, heeft de provincie Noord-Holland een belangrijke stap gezet in het sturen van de ontwikkeling en vestiging van datacenters. Recentelijk heeft de provincie nieuwe richtlijnen gepubliceerd die gericht zijn op het verduurzamen en innoveren van deze faciliteiten.1

De grote vraag is of de Rekenkamer ook naar datacenters kijkt

De grote vraag is of de Rekenkamer ook naar datacenters kijkt

Wat hebben de Rekenkamer en datacenters met elkaar te maken? Wellicht meer dan de bedrijven en toeleveranciers van die sector zich realiseren. Grotendeels onder de radar van de publieke belangstelling is de Rekenkamer namelijk bezig met onderzoek dat over de achillespees van de datacenters gaat: het energieverbruik.