Digitalisering heeft steeds meer invloed op inrichting Nederland

fons-heijnsbroek-DBcfAdet8mo-unsplash

Dat digitalisering invloed heeft op de locaties waar economische activiteiten plaatsvinden, is natuurlijk al langer duidelijk. Jarenlang wilden datacenters dicht bij Amsterdam zijn in verband met de AMS-IX, terwijl al jaren medewerkers van menig bedrijf en overheidsorganisatie makkelijk vanuit de regio kunnen werken vanwege de uitstekende digitale verbindingen in ons land.

Nu blijkt dat de impact van digitalisering op de manier waarop Nederland wordt ingericht nog veel verder te gaan. De Commissie voor de milieueffectrapportage (Commissie m.e.r.) heeft namelijk aangekondigd dat zij een grondige toetsing zal uitvoeren van de Nota Ruimte. Dat meldt de website Stadszaken.

Opvallend is dat deze beoordeling niet alleen gericht zal zijn op de huidige tijd en de huidige ruimtelijke problemen rond mobiliteit, watervoorziening en dergelijke, maar ook op de wereld na het jaar 2100. Met deze aankondiging onderstreept men het groeiende belang van digitalisering en bijvoorbeeld de rol van datacenters in onze toekomstige digitale infrastructuur.

Digitalisering en stedelijke planning

In de snel evoluerende wereld van vandaag de dag is digitalisering een sleutelbegrip geworden dat niet alleen van invloed is op ons dagelijks leven, maar ook op stedelijke planning en ruimtelijke ordening. Datacenters spelen hierbij een belangrijke rol, aangezien zij de basis vormen voor onze digitale economie. Ze ondersteunen cloudopslag, Internet of Things (IoT) en kunstmatige intelligentie, om er maar een paar te noemen.

Om ervoor te zorgen dat steden en samenlevingen in de toekomst kunnen floreren, is het essentieel om rekening te houden met de groeiende vraag naar datacenters en digitale infrastructuur. Dit vraagt om een herziening van traditionele stedelijke planning, waarbij niet alleen gekeken wordt naar woningen en transport, maar ook naar de locatie en capaciteit van digitale infrastructuren en datacenters en bijvoorbeeld de water- en energievoorzieningen die hiervoor nodig.

De wereld na 2100

De aankondiging van de Commissie m.e.r. om de Nota Ruimte te toetsen met het oog op de wereld na 2100 getuigt van een vooruitziende blik. Dit benadrukt de noodzaak om voorbereid te zijn op een tijdperk waarin technologische veranderingen onze behoeften aanzienlijk zullen veranderen. Denk hierbij aan de opkomst van quantumcomputers, de uitbreiding van het 5G-netwerk en andere toekomstige technologische ontwikkelingen.

Dit impliceert dat onze digitale infrastructuur niet alleen moet worden ontwikkeld om aan de huidige eisen te voldoen, maar ook om aan te passen aan toekomstige behoeften. Dit vereist niet alleen investeringen in fysieke datacenterfaciliteiten, maar ook in glasvezelnetwerken, energievoorzieningen en cybersecuritymaatregelen.

 

Lees ook
Cellnex wint aanbesteding beheer en uitbreiding telecom infrastructuur ProRail

Cellnex wint aanbesteding beheer en uitbreiding telecom infrastructuur ProRail

Cellnex, Europa’s grootste onafhankelijke telecommunicatie infrastructuur provider met meer dan 128.000 sites in Europa, is na een aanbesteding door ProRail geselecteerd als Passieve infrastructuur Provider (PiP). Hierbij wordt Cellnex verantwoordelijk voor het beheer en de uitbreiding van opstelpunten voor mobiele connectiviteit langs het spoor.

Telecomsector werkt aan brede certificering van glasvezel-technici

Telecomsector werkt aan brede certificering van glasvezel-technici

KPN, VodafoneZiggo, Eurofiber, DELTA Fiber, T-Mobile Nederland, Open Dutch Fiber, branchevereniging NLconnect en stichting SECT hebben de intentie uitgesproken om te komen tot een branchebrede certificering voor FttX glasvezelprofessionals. De partijen beogen daarmee de kwaliteit van de Nederlandse glasvezelnetwerken blijvend te garanderen. Tevens1

Rittal en STULZ: pioniers worden partners

Rittal en STULZ: pioniers worden partners

Rittal en STULZ hebben aangekondigd dat ze per direct een wereldwijd partnerschap aangaan voor de levering op maat van de infrastructuur, advies, ondersteuning en diensten op het gebied van datacenters. Klanten zullen profiteren van one-stop IT-infrastructuuroplossingen en van een uitgebreid portfolio van premium- en precisiekoelsystemen voor midd1