Digitalisering heeft steeds meer invloed op inrichting Nederland

fons-heijnsbroek-DBcfAdet8mo-unsplash

Dat digitalisering invloed heeft op de locaties waar economische activiteiten plaatsvinden, is natuurlijk al langer duidelijk. Jarenlang wilden datacenters dicht bij Amsterdam zijn in verband met de AMS-IX, terwijl al jaren medewerkers van menig bedrijf en overheidsorganisatie makkelijk vanuit de regio kunnen werken vanwege de uitstekende digitale verbindingen in ons land.

Nu blijkt dat de impact van digitalisering op de manier waarop Nederland wordt ingericht nog veel verder te gaan. De Commissie voor de milieueffectrapportage (Commissie m.e.r.) heeft namelijk aangekondigd dat zij een grondige toetsing zal uitvoeren van de Nota Ruimte. Dat meldt de website Stadszaken.

Opvallend is dat deze beoordeling niet alleen gericht zal zijn op de huidige tijd en de huidige ruimtelijke problemen rond mobiliteit, watervoorziening en dergelijke, maar ook op de wereld na het jaar 2100. Met deze aankondiging onderstreept men het groeiende belang van digitalisering en bijvoorbeeld de rol van datacenters in onze toekomstige digitale infrastructuur.

Digitalisering en stedelijke planning

In de snel evoluerende wereld van vandaag de dag is digitalisering een sleutelbegrip geworden dat niet alleen van invloed is op ons dagelijks leven, maar ook op stedelijke planning en ruimtelijke ordening. Datacenters spelen hierbij een belangrijke rol, aangezien zij de basis vormen voor onze digitale economie. Ze ondersteunen cloudopslag, Internet of Things (IoT) en kunstmatige intelligentie, om er maar een paar te noemen.

Om ervoor te zorgen dat steden en samenlevingen in de toekomst kunnen floreren, is het essentieel om rekening te houden met de groeiende vraag naar datacenters en digitale infrastructuur. Dit vraagt om een herziening van traditionele stedelijke planning, waarbij niet alleen gekeken wordt naar woningen en transport, maar ook naar de locatie en capaciteit van digitale infrastructuren en datacenters en bijvoorbeeld de water- en energievoorzieningen die hiervoor nodig.

De wereld na 2100

De aankondiging van de Commissie m.e.r. om de Nota Ruimte te toetsen met het oog op de wereld na 2100 getuigt van een vooruitziende blik. Dit benadrukt de noodzaak om voorbereid te zijn op een tijdperk waarin technologische veranderingen onze behoeften aanzienlijk zullen veranderen. Denk hierbij aan de opkomst van quantumcomputers, de uitbreiding van het 5G-netwerk en andere toekomstige technologische ontwikkelingen.

Dit impliceert dat onze digitale infrastructuur niet alleen moet worden ontwikkeld om aan de huidige eisen te voldoen, maar ook om aan te passen aan toekomstige behoeften. Dit vereist niet alleen investeringen in fysieke datacenterfaciliteiten, maar ook in glasvezelnetwerken, energievoorzieningen en cybersecuritymaatregelen.

 

Lees ook
Impressie IT Infra & Telecom Infra 2022

Impressie IT Infra & Telecom Infra 2022

1931 congrescentrum 's-Hertogenbosch stond donderdag 1 december in het teken van IT Infra & Telecom Infra 2022. Dit jaar waren voor het eerste de twee events gecombineerd. Een goede stap, de twee hebben namelijk steeds meer met elkaar te maken. 5G en Edge zijn daar voorbeelden van, maar er zijn nog veel meer cases te noemen die duidelijk maken dat1

Niet vergeten: donderdag 1 december IT Infra & Telecom Infra 2022

Niet vergeten: donderdag 1 december IT Infra & Telecom Infra 2022

Niet vergeten: donderdag 1 december IT Infra & Telecom Infra 2022 - In het 1931 Congrescentrum 's-Hertogenbosch

Onduidelijkheid over vitaal verklaren van datacenters

Onduidelijkheid over vitaal verklaren van datacenters

Er is nog geen duidelijkheid over hoe bepaald kan worden of datacenters in Nederland als vitaal bestempeld kunnen worden. Een rapport van Stratix dat in opdracht van het Agentschap Telecom is gemaakt, schetst een verdeeld beeld over de vraag hoe het ministerie van Economische Zaken en Klimaat kan beoordelen welke datacenters voor Nederland vitale1