Clustered Systems brengt honderden CPU’s onder in één rack dankzij waterkoeling

De warmte die CPU’s genereren moet worden afgevoerd om te voorkomen dat de temperatuur te hoog oploopt. De efficiëntie waarmee dit gebeurt is dan ook bepalend voor het maximaal aantal CPU’s dat in een rack kan worden ondergebracht. Clustered Systems is er samen met Aquila Systems in geslaagd met behulp van waterkoeling honderden CPU’s onder te brengen in één enkel rack.

Clustered Systems en Aquila Systems zetten in het Aquarius koelsysteem waterkoeling in om warmte op efficiënte wijze af te voeren.  Hierbij worden roestvrijstalen platen tussen servers geplaatst, waarna tussen deze platen water wordt gepompt om de warmte van de servers op te vangen. Dit maakt het mogelijk efficiënt te koelen, waardoor een groot aantal CPU’s in een rack kunnen worden ondergebracht. Hughes stelt dat het systeem vooral interessant is voor High Performance Computing of colocatiefaciliteiten die op korte termijn capaciteit willen uitbreiden.

In een interview met DatacenterDynamics legt Phil Hughes, medeoprichter en CEO van Clustered Systems, uit hoe het systeem in zijn werk gaat. Bekijk het interview hier.

Aquarius van Aquila Systems en Clustered Systems (bron: Aquila Systems)

Meer over
Lees ook
Lennox EMEA overgenomen door Syntagma Capital

Lennox EMEA overgenomen door Syntagma Capital

Lennox International heeft de details bekend gemaakt van een overeenkomst om de commerciële HVAC- en koelactiviteiten van Lennox EMEA af te stoten. Syntagma Capital, een Europese private onderneming, zal de activa van Lennox in EMEA overnemen.

Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenterbeheerders staan voor een dubbele uitdaging: enerzijds moeten de prestaties worden verbeterd om aan de vraag naar hogere snelheden te voldoen, en tegelijkertijd moeten energieverbruik en CO2-uitstoot omlaag worden gebracht. Meer krachtige processoren, fors hogere dichtheid van apparatuur in racks, en servers die meer energie verbruiken l1

Storing bij Gyro center door uitval koelunits

Storing bij Gyro center door uitval koelunits

Vrijdag rond 19:00 is een storing ontstaan bij het Amsterdamse Gyro center, een datacenter dat bij velen bekend is als colo-aanbieder. De problemen zouden rond zaterdag 01:00 onder controle zijn, dan wel verholpen. Het ging dus om een, voor Nederlandse begrippen, langere storing.