Clustered Systems brengt honderden CPU’s onder in één rack dankzij waterkoeling

De warmte die CPU’s genereren moet worden afgevoerd om te voorkomen dat de temperatuur te hoog oploopt. De efficiëntie waarmee dit gebeurt is dan ook bepalend voor het maximaal aantal CPU’s dat in een rack kan worden ondergebracht. Clustered Systems is er samen met Aquila Systems in geslaagd met behulp van waterkoeling honderden CPU’s onder te brengen in één enkel rack.

Clustered Systems en Aquila Systems zetten in het Aquarius koelsysteem waterkoeling in om warmte op efficiënte wijze af te voeren.  Hierbij worden roestvrijstalen platen tussen servers geplaatst, waarna tussen deze platen water wordt gepompt om de warmte van de servers op te vangen. Dit maakt het mogelijk efficiënt te koelen, waardoor een groot aantal CPU’s in een rack kunnen worden ondergebracht. Hughes stelt dat het systeem vooral interessant is voor High Performance Computing of colocatiefaciliteiten die op korte termijn capaciteit willen uitbreiden.

In een interview met DatacenterDynamics legt Phil Hughes, medeoprichter en CEO van Clustered Systems, uit hoe het systeem in zijn werk gaat. Bekijk het interview hier.

Aquarius van Aquila Systems en Clustered Systems (bron: Aquila Systems)

Meer over
Lees ook
Equinix lanceert ondersteuning voor Direct-naar-Chip vloeistofkoeling in meer dan 100 datacenters

Equinix lanceert ondersteuning voor Direct-naar-Chip vloeistofkoeling in meer dan 100 datacenters

Equinix heeft aangekondigd dat het uitgebreide ondersteuning voor vloeistofkoeling gaat implementeren in meer dan 100 van haar International Business Exchange (IBX) datacenters in meer dan 45 stedelijke gebieden wereldwijd.

Vertiv neemt CoolTera over

Vertiv neemt CoolTera over

Vertiv heeft aangekondigd dat dochterondernemingen van het bedrijf een definitieve overeenkomst hebben gesloten om alle aandelen van CoolTera te verwerven. Dit is een leverancier van liquid cooling-oplossingen voor datacenters.

China begint productie van onderwaterdatacenters

China begint productie van onderwaterdatacenters

Zoeken naar duurzame en efficiënte manieren om datacenters te huisvesten is in veel landen een prioriteit geworden. China heeft recentelijk een significante stap gezet op dit gebied door te starten met de bouw van onderwaterdatacenters (UDC), een concept dat voor het eerst werd geïntroduceerd door Microsoft's Project Natick in 2014.