Veel datacenters stoten meer CO2 uit dan gedacht

kolencentrale-rockport-keith-syvinski

Veel datacenters blijken in de praktijk fors meer kolenenergie te verbruiken dan wordt gemeld op basis van de Emissions & Generation Resource Integrated Database (eGRID) van de U.S. Environmental Protection Agency (EPA). Ook de CO2-uitstoot van datacenters komt hierdoor hoger uit. Het verschil wordt veroorzaakt door het gebruik van verouderde tools gebruiken om kolengebruik in kaart te brengen.

Dit concludeert Lux Research. Amerikaanse datacenterbeheerders zijn afhankelijk van eGRID om hun CO2-uitstoot te kunnen schatten. Dit systeem blijkt echter lang niet zo nauwkeurig als dacht. Een nieuwe analytische tool van Lux Research wijst uit dat de CO2-uitstoot van datacenters van grote bedrijven als Google, Amazon, Facebook en Apple blijkt dat veel datacenters fors hoger ligt dan eGRID meldt.

Zo blijkt Google bij vier van zijn zeven datacenters de CO2-uitstoot te laag inschatten. De CO2-uitstoot van het bedrijf komt hierdoor ongeveer 42.000 metrische tonnen hoger uit dan gedacht. Ook de berekeningen voor de CO2-uitstoot van Amazon klopt niet. Zo blijkt uit analyse van Lux Research dat 43% van de elektriciteit die de 23 datacenter van Amazon in Virginia gebruiken wordt opgewerkt met kolen. Volgens eGRID ligt dit percentage op 35%. Dit verschil zorgt voor een extra CO2-uitstoot van 85.000 metrische tonnen per jaar.

Meer over
Lees ook
Hoe gaan we om met 80 kW racks?

Hoe gaan we om met 80 kW racks?

Het ontwikkelen van een datacenter rack dat 80 kW aan elektrisch vermogen nodig heeft, is een ingrijpende technische uitdaging die zowel nieuwe mogelijkheden als beperkingen met zich meebrengt. In Nederland lijkt zo’n rack wellicht (nog?) Ondenkbaar, maar op Reddit wordt hierover een interessante discussie gevoerd, voornamelijk door Amerikaanse da1

De grote vraag is of de Rekenkamer ook naar datacenters kijkt

De grote vraag is of de Rekenkamer ook naar datacenters kijkt

Wat hebben de Rekenkamer en datacenters met elkaar te maken? Wellicht meer dan de bedrijven en toeleveranciers van die sector zich realiseren. Grotendeels onder de radar van de publieke belangstelling is de Rekenkamer namelijk bezig met onderzoek dat over de achillespees van de datacenters gaat: het energieverbruik.

NEN publiceert richtlijn PGS 37-1 voor energieopslagsystemen

NEN publiceert richtlijn PGS 37-1 voor energieopslagsystemen

Het gebruik van energieopslagsystemen ofwel Energy Storage Systems (ESS) met lithiumbatterijen neemt steeds meer toe. Daarmee groeit ook de noodzaak om dit op een verantwoorde manier te doen. In reactie hierop heeft NEN de Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen PGS 37-1 ontwikkeld in samenwerking met een team van experts uit het bedrijfsleven en over1