Veel datacenters stoten meer CO2 uit dan gedacht

kolencentrale-rockport-keith-syvinski

Veel datacenters blijken in de praktijk fors meer kolenenergie te verbruiken dan wordt gemeld op basis van de Emissions & Generation Resource Integrated Database (eGRID) van de U.S. Environmental Protection Agency (EPA). Ook de CO2-uitstoot van datacenters komt hierdoor hoger uit. Het verschil wordt veroorzaakt door het gebruik van verouderde tools gebruiken om kolengebruik in kaart te brengen.

Dit concludeert Lux Research. Amerikaanse datacenterbeheerders zijn afhankelijk van eGRID om hun CO2-uitstoot te kunnen schatten. Dit systeem blijkt echter lang niet zo nauwkeurig als dacht. Een nieuwe analytische tool van Lux Research wijst uit dat de CO2-uitstoot van datacenters van grote bedrijven als Google, Amazon, Facebook en Apple blijkt dat veel datacenters fors hoger ligt dan eGRID meldt.

Zo blijkt Google bij vier van zijn zeven datacenters de CO2-uitstoot te laag inschatten. De CO2-uitstoot van het bedrijf komt hierdoor ongeveer 42.000 metrische tonnen hoger uit dan gedacht. Ook de berekeningen voor de CO2-uitstoot van Amazon klopt niet. Zo blijkt uit analyse van Lux Research dat 43% van de elektriciteit die de 23 datacenter van Amazon in Virginia gebruiken wordt opgewerkt met kolen. Volgens eGRID ligt dit percentage op 35%. Dit verschil zorgt voor een extra CO2-uitstoot van 85.000 metrische tonnen per jaar.

Meer over
Lees ook
Nieuwe leiding bij congestiemanagementplatform GOPACS

Nieuwe leiding bij congestiemanagementplatform GOPACS

De Stichting GOPACS, een sleutelspeler in het beheer van netcongestie in Nederland, kondigt een verandering in haar bestuur aan. Vanaf 2024 zal het huidige bestuur plaatsmaken voor een nieuw directieteam, bestaande uit Mike ten Wolde en Ranko Stojakovic.

Ook in datacenter-hotspot Virginia is onrust over ongebreidelde groei ontstaan

Ook in datacenter-hotspot Virginia is onrust over ongebreidelde groei ontstaan

Op vrijdag 1 december is in Virginia, Verenigde Staten, een belangrijke stap gezet op weg naar wat moet leiden tot meer regulering van datacenters. Op die dag is officieel een coalitie van twintig milieu- en klimaatgroeperingen, genaamd de 'Virginia Data Center Reform Coalition', van start gegaan. Deze coalitie heeft als doel de groei van datacent1

Ampere leidt nieuwe alliantie om tot efficiënte en energiezuinige AI-applicaties te komen

Ampere leidt nieuwe alliantie om tot efficiënte en energiezuinige AI-applicaties te komen

In de afgelopen jaren is het energieverbruik van AI-applicaties in datacenters exponentieel toegenomen, een trend die zowel milieuactivisten als bedrijven in de AI-sector zorgen baart. Om een antwoord te bieden op deze groeiende bezorgdheid, hebben verschillende AI-gerelateerde firma's de handen ineen geslagen om een consortium te vormen dat zich1