Update nieuwbouw Microsoft Azure cloud datacenters in België

AzureBelgiumCentral

 

Het is al langere tijd bekend dat Microsoft met eigen fysieke datacenters in België aanwezig wil zijn. Uit een recent artikel (link) in de Belgische pers wordt duidelijk voor welke oplossing is gekozen. Daarmee is ook een antwoord gegeven op de vraag waar het Azure cloud datacenter komt dat de gecommuniceerde capaciteit van 60Mw gaat leveren.

Microsoft kiest voor de Belgische markt voor een afwijkend, maar daarom niet minder interessant model. Door drie externe partijen, waarvan er overigens maar een volledig Belgisch is, wordt ruimte ter beschikking gesteld. Het zal waarschijnlijk de eerste keer zijn dat de afstand tussen Azure availability zones zo gering is, maar dat is in dit geval onvermijdelijk.

De vierkante meters verspreid over drie locaties kennen maar een gebruiker, Microsoft dus. Dit concept werkt uitstekend met zogenaamde datacenter campussen. In theorie is het ook mogelijk een deel van een gebouw extra af te scheiden van de rest waardoor ook een geheel eigen ruimte ontstaat.

In het bericht staan de namen genoemd van de bouwheren annex verhuurders die in de sector rondzingen. Gelet op de kleine markt voor datacenters in België is het onwaarschijnlijk dat deze lijst onjuist is. Belangrijker is dat Microsoft niets zegt of voor koop of lease is gekozen per locatie. Omdat een partij beursgenoteerd is valt dat later nog wel gedeeltelijk te achterhalen.

Microsoft wil weliswaar met een eigen Belgische cloud de markt betreden, maar zover is het nog niet. De bouw heeft vanwege bekende redenen de nodige vertraging opgelopen. In juni heette het dat klanten nog zeker een jaar geduld moeten hebben.

Lees ook
Security, beschikbaarheid en uitwijk zijn grootste uitdagingen voor datacenters

Security, beschikbaarheid en uitwijk zijn grootste uitdagingen voor datacenters

Security, beschikbaarheid en uitwijk zijn voor datacentereigenaren en -beheerders de grootste uitdagingen. Dit blijkt uit onderzoek onder 444 IT-professionals. Het onderzoek is uitgevoerd door Telindus. IT-professionals geven in het onderzoek aan waar volgens hen de hoogste prioriteit ligt in het datacenter. De resultaten van het onderzoek liggen1

IBM bouwt 15 nieuwe datacenters

IBM bouwt 15 nieuwe datacenters

IBM investeert ruim 880 miljoen euro in de bouw van nieuwe datacenters. Het aantal datacenters dat het bedrijf wereldwijd in bezit heeft moet dit jaar nog worden uitgebreid van 25 naar 40. De investeringen volgen nadat IBM de clouddienstverlener Softlayer vorig jaar overnam. Voor het bedrijf werd bijna 1,5 miljard euro betaald. IBM meldt maar lie1

Google investeert 55 miljoen euro in windenergie

Google investeert 55 miljoen euro in windenergie

Google investeert 55 miljoen euro in de ontwikkeling van windmolens in de Amerikaanse staat Texas. De windmolens zijn bedoeld om de CO2-emissies die door traditionele energiebronnen worden geproduceerd te compenseren. Google drijft zijn datacenters en kantoorpanden niet aan met windenergie, maar maakt gebruik van lokale traditionele energiebedrij1