RVO: ‘Warmte Koude Opslag groeit in populariteit’

datacenter

Steeds meer gebouweigenaren zetten in op Warmte Koude Opslag (WKO), meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Door een dergelijk systeem te combineren met een warmtepomp is het mogelijk gebouwen op duurzame wijze te koelen en te verwarmen. Verschillende grote datacenters in Nederland maken al gebruik van WKO.

WKO is een synoniem voor open bodemenergiesysteem. Een dergelijk systeem slaat energie uit het gebouw en/of de omgeving op in een aquifer, een waterhoudende zand- en/of kiezellaag. Een aquifer is van nature aanwezig in de bodem. In bijna alle gevallen wordt een warmtepomp aan een WKO gekoppeld, eventueel in combinatie met een andere warmteopwekker. Dit maakt het mogelijk de juiste temperatuur voor een gebouw te produceren. De aquifer functioneert hierbij als bron voor de warmtepomp.

WKO kan in uiteenlopende gebouwen worden geïmplementeerd. Denk hierbij aan glastuinbouw, woningen, utiliteitsgebouwen en datacenters. Verschillende grote datacenters in Nederland maken al gebruik van WKO. De techniek is duurzaam en maakt gebruik van zowel warmte als koude die wordt opgeslagen in de bodem. Deze bron is continu kosteloos beschikbaar, waardoor op de energierekening kan worden bespaard. Meer informatie over WKO, de voordelen hiervan en aandachtspunten is te vinden bij de RVO.

Dossiers
Meer over
Lees ook
AWS zet afvalwater om in duurzame koeling voor datacenters

AWS zet afvalwater om in duurzame koeling voor datacenters

Amazon Web Services (AWS), de cloud computing-arm van Amazon, heeft een interessante stap gezet in het beheren van haar datacenters door gebruik te maken van gerecycled water. Dit soort water staat ook wel bekend als behandeld afvalwater. Het wordt gebruikt voor het koelen van servers.

Technotrans, Duitse aanbieder van vloeistofkoeling, scoort in de VS

Technotrans, Duitse aanbieder van vloeistofkoeling, scoort in de VS

Technotrans AG, een in de Nederlandse datacenterindustrie vrij onbekende speler op het gebied van thermisch management, heeft een internationale doorbraak bereikt met een grote bestelling voor de serieproductie van geavanceerde vloeitstofkoeling voor high performance servers.

Intel en Submer ontwikkelen koeloplossing voor 1000W CPU's

Intel en Submer ontwikkelen koeloplossing voor 1000W CPU's

De enige tijd terug aangekondigde samenwerking tussen Intel en Submer heeft een eerste product opgeleverd: de Forced Convection Heat Sink (FCHS). Deze koeloplossing is ontworpen voor chips met een thermisch vermogen (TDP) van 1000W en hoger. Volgens de twee bedrijven biedt het een betrouwbare en kosteneffectieve oplossing voor toekomstige datacent1