RVO: ‘Warmte Koude Opslag groeit in populariteit’

datacenter

Steeds meer gebouweigenaren zetten in op Warmte Koude Opslag (WKO), meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Door een dergelijk systeem te combineren met een warmtepomp is het mogelijk gebouwen op duurzame wijze te koelen en te verwarmen. Verschillende grote datacenters in Nederland maken al gebruik van WKO.

WKO is een synoniem voor open bodemenergiesysteem. Een dergelijk systeem slaat energie uit het gebouw en/of de omgeving op in een aquifer, een waterhoudende zand- en/of kiezellaag. Een aquifer is van nature aanwezig in de bodem. In bijna alle gevallen wordt een warmtepomp aan een WKO gekoppeld, eventueel in combinatie met een andere warmteopwekker. Dit maakt het mogelijk de juiste temperatuur voor een gebouw te produceren. De aquifer functioneert hierbij als bron voor de warmtepomp.

WKO kan in uiteenlopende gebouwen worden geïmplementeerd. Denk hierbij aan glastuinbouw, woningen, utiliteitsgebouwen en datacenters. Verschillende grote datacenters in Nederland maken al gebruik van WKO. De techniek is duurzaam en maakt gebruik van zowel warmte als koude die wordt opgeslagen in de bodem. Deze bron is continu kosteloos beschikbaar, waardoor op de energierekening kan worden bespaard. Meer informatie over WKO, de voordelen hiervan en aandachtspunten is te vinden bij de RVO.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Equinix lanceert ondersteuning voor Direct-naar-Chip vloeistofkoeling in meer dan 100 datacenters

Equinix lanceert ondersteuning voor Direct-naar-Chip vloeistofkoeling in meer dan 100 datacenters

Equinix heeft aangekondigd dat het uitgebreide ondersteuning voor vloeistofkoeling gaat implementeren in meer dan 100 van haar International Business Exchange (IBX) datacenters in meer dan 45 stedelijke gebieden wereldwijd.

Vertiv neemt CoolTera over

Vertiv neemt CoolTera over

Vertiv heeft aangekondigd dat dochterondernemingen van het bedrijf een definitieve overeenkomst hebben gesloten om alle aandelen van CoolTera te verwerven. Dit is een leverancier van liquid cooling-oplossingen voor datacenters.

China begint productie van onderwaterdatacenters

China begint productie van onderwaterdatacenters

Zoeken naar duurzame en efficiënte manieren om datacenters te huisvesten is in veel landen een prioriteit geworden. China heeft recentelijk een significante stap gezet op dit gebied door te starten met de bouw van onderwaterdatacenters (UDC), een concept dat voor het eerst werd geïntroduceerd door Microsoft's Project Natick in 2014.